Βέροια Γράμματα & Τέχνες

Το Μουσικό Σχολείο Βέροιας γιόρτασε την Επανάσταση του ’21 μέσα από το τραγούδι και τη λογοτεχνία

Δήμητρα Σμυρνή

Σε κλίμα σεβασμού και συνειδητοποίησης  του γεγονότος της Επανάστασης, τα παιδιά του Μουσικού Σχολείου  έδωσαν μέσα από το  τραγούδι και τη λογοτεχνία στιγμές που ζωντάνεψαν εκείνη την ταραγμένη εποχή, ικανοποιώντας απόλυτα με τις επιλογές τους αλλά και με το υψηλό μουσικό τους επίπεδο το κοινό.

Ξεκινώντας από το Ρήγα και το Σολωμό και φτάνοντας μέχρι τον Παλαμά, τον Καβάφη και το Σεφέρη, η συναυλία πάντρεψε το λόγο με τη μουσική, πετυχαίνοντας ένα καλλιτεχνικό αποτέλεσμα που καταχειροκροτήθηκε.

Πέρα από τον Ακάθιστο Ύμνο στην Υπέρμαχο Στρατηγό, με τον οποίο και ξεκίνησαν με κατάνυξη οι μαθητές, η διαδρομή τους ήταν μια διαδρομή στον γοητευτικό και αθάνατο χώρο των δημοτικών τραγουδιών, που έκλεισαν μέσα τους όλη τη λεβεντιά της Επανάστασης.

Με τον ήχο του κλαρίνου να παρασύρει μαζί του τα άλλα όργανα, ή άλλοτε το ούτι μόνο του να ξεκινά, κι άλλοτε η γκάιντα να βασιλεύει με τον διονυσιακό ρυθμό της, τα μέλη της εξαιρετικής ορχήστρας που έφτιαξε ο Γιάννης Μπαλιάκας, συνόδεψαν στο τραγούδι την ισάξια χορωδία του Ιορδάνη Κουτσιμανή, που απαρτίζουν μαζί το «Σύνολο Παραδοσιακής Μουσικής» του Σχολείου.

Η επιμέλεια των προσεγμένων κειμένων ήταν του Δημήτρη Κυριάκου και τα προσέγγισαν ερμηνευτικά με επιτυχία ο Μάριος Δασκαλάκης και η Σταυρούλα Ζαμπέτα.

Η βραδιά έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο, όχι τυπικά αλλά ουσιαστικά, αφού κατάφερε να δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα ψυχικής ανάτασης.

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας