“Το παζλ των συναισθημάτων”. Ημερίδα για τον Αυτισμό από το Σύλλογο Μ.Α.μ.Α
Δήμητρα Σμυρνή
Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε σήμερα ο Σύλλογος Μ.Α.μ.Α, ενημερώνοντας για τις δράσεις του και κυρίως για την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ημερίδα που οργανώνει με θέμα την έκφραση των συναισθημάτων των παιδιών με Αυτισμό – την Κυριακή 26 Μαρτίου, στον Κινηματογράφο ΣΤΑΡ- η πρόεδρος του Συλλόγου Ελένη Στεφανάκη-Γεωργιάδου είπε, πλαισιωμένη από την ψυχολόγο, επιστημονική σύμβουλο και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Ειρήνη Αναγνώστου, και το δάσκαλο Ειδικής Αγωγής Παγκράτη Παυλίδη, τα παρακάτω:
«Στόχος της Ημερίδας που οργανώνουμε στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας για τον Αυτισμό είναι να ενημερώσουμε το κοινό μας με εξειδικευμένους επιστήμονες για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να βοηθηθούν τα παιδιά μας στην έκφραση των συναισθημάτων τους, πράγμα το οποίο αποτελεί και το χαρακτηριστικότερο πρόβλημα της ιδιαιτερότητάς τους.
Οι επιστήμονες θα μας βοηθήσουν να αποκωδικοποιήσουμε το «παζλ των συναισθημάτων» τους, φράση που αποτελεί και τον τίτλο της ημερίδας μας.
Στις 26 Μαρτίου θα λειτουργήσει και bazaar στο καφέ του ΣΤΑΡ που θα διαρκέσει μέχρι και τις 2 Απριλίου. Επίσης, στις 29 Μαρτίου, η επίδειξη μόδας που οργανώνεται γίνεται με καθαρά φιλανθρωπικό σκοπό, τη στήριξή μας.
Στις 2 Απριλίου με τη φράση «Άναψε ένα στην μπλε φως για τον Αυτισμό» συμμετέχουμε στην καμπάνια της Παγκόσμιας Ημέρας για τον Αυτισμό, υποστηριζόμενοι στον αγώνα μας κι από τη Δημόσια Βιβλιοθήκη, που θα ανάψει το μπλε φως της συμπαράστασης.
Ο Λαογραφικός Σύλλογος Ντόπιων Μακροχωρίου συνεργάζεται κι αυτός μαζί μας, δίνοντάς μας την ευκαιρία να συμμετάσχουμε στο Μαραθώνιο που οργανώνει. Ευχαριστούμε όλους όσους μας στηρίζουν, γιατί ο Σύλλογός μας δεν επιδοτείται και βασίζεται αποκλειστικά στον εθελοντισμό.»
Στη συνέχεια η Ειρήνη Αναγνώστου, με την επιστημονική γνώση και πείρα της πάνω στο αντικείμενο, πρόσθεσε:
«Το μήνυμά μας φέτος είναι η ένταξη και η συνύπαρξη. Ευκαιρίες για τα παιδιά, ώστε να τους δοθεί μάθηση, ψυχαγωγία, δημιουργία και έκφραση.
Το κυρίαρχο στα παιδιά είναι η αδυναμία στην έκφραση των συναισθημάτων τους. Όταν ο άνθρωπος δε μπορεί να εκφράσει τα συναισθήματά του δε μπορεί και να επικοινωνήσει. Εμείς δημιουργούμε τις γέφυρες, ώστε να πετύχουμε την ολιστική τους ένταξη.
Ελπίζουμε να το καταφέρουμε μέσα από την τεχνολογία, η οποία αποτελεί στις μέρες μας ένα ουσιαστικό μέσο για επικοινωνία. Προσπαθούμε να προσφέρουμε στα παιδιά κατανόηση και ενσυναίσθηση.»
Και ο Παγκράτης Παυλίδης, με πείρα και τριβή πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο, ολοκλήρωσε λέγοντας:
«Ξέρουμε ότι δεν υπάρχει θεραπεία για τον Αυτισμό. Η χρήση όμως της τεχνολογίας μικραίνει τη διαφορά. Θέλουμε να δείξουμε την πρακτική εφαρμογή της τεχνολογίας, ώστε να κάνουν χρήση της και οι δάσκαλοι και οι γονείς.
Τα άτομα με Αυτισμό έχουν περιορισμένο εύρος επικοινωνίας. Ο υπολογιστής και η οθόνη τα βοηθά. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να δείξουμε πώς χρησιμοποιούμε την τεχνολογία βοηθώντας τα παιδιά μας.
Στην προσπάθειά μας θα χρησιμοποιήσουμε παλιό και καινούργιο υλικό. Ειδικά πάνω στη γλώσσα θα κάνουμε με τον συνάδελφο Χρήστο Μπίτση, με τον οποίο δουλεύουμε μαζί πάνω στο λογισμικό από το 2006, ένα νέο λογισμικό.
Τα παιδιά δεν φοβούνται τον υπολογιστή. Υπάρχουν παιδιά που τον χαίρονται και άλλα που δεν θέλουν ούτε να τον βλέπουν. Τα περισσότερα όμως είναι τα πρώτα.»
Αναλυτικά:
«Το παζλ των συναισθημάτων» , Βέροια 26/03/2017
Πρόγραμμα ημερίδας
16:00-16:10 Σύντομος χαιρετισμός από τη κ. Ελένη Γεωργιάδου –Στεφανάκη, Πρόεδρος Μέριμνας Ατόμων με Αυτισμό. Σύντομος χαιρετισμός κ. Ειρήνης Αναγνώστου, εθελόντριας επιστημονικής συμβούλου της Μ.Α.μ.Α, αναπληρώτριας προϊσταμένης Κ.Ε.Δ.Δ.Υ Ημαθίας.
16:15-17:45 Εισήγηση κ. Όλγας Παΐζη, ψυχοπαιδαγωγός με θέμα: «Δυσκολίες στην κατανόηση και έκφραση συναισθημάτων στα άτομα με Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές»
17:50-19:10 Εισήγηση κ. Παγκράτη Παυλίδη και κ. Χρήστου Μπίτση, δασκάλων Ειδικής Αγωγής με θέμα : «Η τεχνολογία μικραίνει τη διαφορά»
19:10 -19:30 Συζήτηση με το κοινό, Στρογγυλό τραπέζι
Συντονίζει η κυρία Έφη Γώτη, Σχολική Σύμβουλος της 36ης Περιφέρειας
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
ΘΑ ΔOΘΟΥΝ ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ
15:30 ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΒΕΒΑΙΩΣΕΩΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ
Περιλήψεις εισηγήσεων και βιογραφικά σημειώματα των ομιλητών μας.
Όλγα Παΐζη
«Δυσκολίες στην κατανόηση και έκφραση συναισθημάτων στα άτομα με Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές»
Τα άτομα με Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές (φάσμα του Αυτισμού),
παρουσιάζουν σημαντικές δυσκολίες στην κατανόηση τόσο των δικών τους
συναισθημάτων όσο και των άλλων. Επίσης δυσκολεύονται στην έκφραση των συναισθημάτων τους.
Στην ομιλία αυτή θα ενημερωθούμε για τις δυσκολίες αυτές και θα μας δοθεί ευκαιρία να κάνουμε μια αναφορά σε τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας ή τους μαθητές μας:
– Να μπορούν να εκφράζουν τα συναισθήματά τους στην καθημερινή ζωή
– Να κατανοούν την σύνδεση των συναισθημάτων τους με τις κοινωνικές
καταστάσεις που τα προκάλεσαν
– Να κατανοούν εκφράσεις προσώπου που συνδέονται με συγκεκριμένα
συναισθήματα
– Να κατανοούν τη σύνδεση των πράξεων τους με τα συναισθήματα που
προκαλούν στους άλλους
Σύντομο βιογραφικό
Η κα Παΐζη Όλγα είναι ψυχοπαιδαγωγός με εξειδίκευση στις Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές από το πανεπιστήμιο του Nottingham στην Αγγλία (Μaster of education). Έχει μετεκπαίδευση στην Προσωποκεντρική Συμβουλευτική.
Παρέχει υπηρεσίες ψυχοεκπαιδευτικής παρέμβασης, ως ελεύθερη επαγγελματίας, σε παιδιά με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές καθώς και σε παιδιά με χαμηλή αυτοεκτίμηση και με προβλήματα συμπεριφοράς. Επίσης παρέχει υπηρεσίες συμβουλευτικής γονέων. Είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια των σεμιναρίων Gordon «Εκπαίδευση αποτελεσματικού γονέα» «Εκπαίδευση Αποτελεσματικού δασκάλου», τα οποία διεξάγει τα τελευταία 5 χρόνια στη Βόρεια Ελλάδα.
Κατά τη διάρκεια της εικοσαετούς εργασίας της με παιδιά με Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές έχει παρουσιάσει ποικίλες εισηγήσεις συμμετέχοντας σε ημερίδες και σεμινάρια Εξειδίκευσης –Επιμόρφωσης δασκάλων, γονέων και στελεχών ψυχικής υγείας. Συμμετείχε στην ομάδα συγγραφής αναλυτικών προγραμμάτων για παιδιά στο φάσμα του αυτισμού, του παιδαγωγικού ινστιτούτου.
Τα τελευταία 6 χρόνια συνεργάζεται επίσης με παιδικούς σταθμούς συντονίζοντας σεμινάρια για γονείς και παρέχοντας υπηρεσίες συμβουλευτικής σε γονείς και νηπιαγωγούς.
Παγκράτης Παυλίδης και Χρήστος Μπίτσης
«Η Τεχνολογία μικραίνει τη διαφορά»
Οι νέες τεχνολογίες και οι λύσεις που η εφαρμογή τους μπορεί να προσφέρει στην εκπαίδευση παιδιών που αντιμετωπίζουν μαθησιακές και άλλες δυσκολίες, είναι το θέμα που πραγματεύεται η παρουσίαση μας. Στόχος μας θα είναι να δείξουμε το πώς χρησιμοποιούμε τους Η/Υ, τα περιφερειακά τους, αλλά και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές σε συνδυασμό με τη χρήση εφαρμογών λογισμικού μέσα στην εκπαιδευτική διαδικασία και το πώς επιτυγχάνεται η προσέγγιση διδακτικών στόχων με τη χρήση άλλων μέσων.
Η παρουσίαση χωρίζεται σε 2 μέρη: Στο 1ο μέρος θα παρουσιασθούν οι τεχνικές χρήσης και εκπαίδευσης των μαθητών μέσα στην αίθουσα των νέων τεχνολογιών του Ειδικού Σχολείου Βέροιας. Στο 2ο μέρος θα παρουσιασθούν εφαρμογές λογισμικού που παράγει η ομάδα δημιουργίας Kidmedia και το πώς αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν και να αξιοποιηθούν από εκπαιδευτικούς και γονείς στην εκπαίδευση των παιδιών τους.
Σύντομο βιογραφικό σημείωμα
Ο Παγκράτης Παυλίδης είναι δάσκαλος στο Σχολείο Ειδικής Αγωγής Βέροιας από το 1989 και ασχολείται συστηματικά με τις νέες τεχνολογίες και τους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές εδώ και πάρα πολλά χρόνια, με πρώτη έκδοση λογισμικού το 1987 για τη γλώσσα και τα μαθηματικά.
Ο Χρήστος Μπίτσης είναι δάσκαλος ΕΑ κι εργάζεται στο τμήμα ένταξης του δημοτικού σχολείου Κορινού Πιερίας. Είναι επιμορφωτής Β΄ επιπέδου στη χρήση και αξιοποίηση των ΤΠΕ στην εκπαίδευση και ασχολείται εδώ και πολλά χρόνια με την παραγωγή λογισμικού κι έντυπου υλικού για χρήση στην εκπαίδευση. (κυρίως για Α.Μ.Ε.Α.).
Είναι οι ιδρυτές της Kidmedia, μιας ομάδας δημιουργίας εκπαιδευτικού λογισμικού για παιδιά προσχολικής και ειδικής αγωγής και των πρώτων τάξεων του δημοτικού. Είναι οι δημιουργοί των λογισμικών «Ενσφηνώματα 1», “Ενσφηνώματα 2”, “Ενσφηνώματα 3”, “Μαγικό Πινέλο”, “Κυκλοφορώ με τον Ταξάκη” και του παιχνιδιού ”TETΡAΣ” για Windows και IOS (Iphone/Ipad).
Παράλληλα έχουν δημιουργήσει μια ιστοσελίδα την (www.kidmedia.gr) με εκπαιδευτικές εφαρμογές για παιδιά κατάλληλες για οποιαδήποτε συσκευή (PC, Tablets, SmartPhone) η οποία σήμερα αριθμεί πάνω από 8.000 χρήστες και η πρόσβαση σε αυτήν τα τελευταία 3 χρόνια είναι ΔΩΡΕΑΝ.
Ευθυμία Γώτη
Βιογραφικό Σημείωμα
Η Ευθυμία Γώτη είναι Σχολική Σύμβουλος της 36ης Περιφέρειας Π.Α με έδρα τη Βέροια . Έλαβε το πτυχίο της Σχολής Νηπιαγωγών Θεσσαλονίκης (1982), το πτυχίο του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Α.Π.Θ. (1991/Τμήμα Εξομοίωσης), το Δίπλωμα Διετούς Μετεκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Α.Π.Θ. (1998) και αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ. (2001).
Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Θρησκευτική Εκπαίδευση του King΄s College (2004/ University of London), στην Παιδαγωγική και Δημιουργική Μάθηση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (2006) και στα Αναλυτικά Προγράμματα του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (2013). Είναι Διδάκτορας του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (2010) και μεταδιδακτορική ερευνήτρια του ιδίου Πανεπιστημίου.
Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται σε ζητήματα Γλωσσικής διδασκαλίας, Διδακτικής Μεθοδολογίας και Παιδαγωγικής αξιοποίησης των Τ.Π.Ε. στην προσχολική τάξη.
Έχει διδάξει σε νηπιαγωγεία της Ημαθίας, στην Ελληνική Εθνική Σχολή Βιέννης και στο ημερήσιο αγγλικό σχολείο St Cyprian’s του Λονδίνου. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά, σε συλλογικούς τόμους και σε πρακτικά συνεδρίων.
Μπορείτε να ακούσετε:
Ένα τραγούδι για την Άνοιξη από την ομάδα δημιουργίας εκπαιδευτικού λογισμικού Kidmedia σε στίχους και μουσική του Παγκράτη Παυλίδη.
Με στόχο να κάνουμε τα παιδιά να χαμογελάσουν, δημιουργήσαμε ένα video χρησιμοποιώντας την τεχνική του GreenBox και μια απλή φωτογραφική μηχανή για κάμερα.
Στο video εμφανίζονται οι στίχοι αλλά και οι συγχορδίες της μουσικής.
Μέσα από τη σελίδας μας (www.kidmedia.gr) μπορείτε να τυπώσετε τους στίχους ή να κατεβάσετε το τραγούδι σε MP3 σε κανονική εκτέλεση αλλά και σε Καραόκε.