Επιστήμη

Η Ρωσία ετοιμάζεται να στείλει για πρώτη φορά κοσμοναύτες στη Σελήνη

Eugene Cernan on the Moon (Apollo 17,1972)

Η υπηρεσία διαστήματος της Ρωσίας «Roskosmos» ανακοίνωσε τη διενέργεια ανοιχτού διαγωνισμού, με σκοπό τη δημιουργία μιας νέας ομάδας Ρώσων κοσμοναυτών, που θα πραγματοποιήσουν με το νέας γενιάς ρωσικό διαστημόπλοιο «Φεντεράτσια» διαστημικές πτήσεις, αρχικά με προορισμό το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) και εν συνεχεία τη Σελήνη.

Όπως δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της «Roskosmos» και αρμόδιος για το πρόγραμμα των διαστημικών πτήσεων Σεργκέι Κρικάλεφ, η υψηλού επιπέδου εξειδίκευση των υποψηφίων θα είναι το βασικό κριτήριο στην επιλογή αυτής της νέας ομάδας κοσμοναυτών.

Ο διαγωνισμός, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της «Roskosmos», Αλεξάντρ Ιβανόφ, αρχίζει σήμερα και θα διαρκέσει έως τα τέλη του χρόνου, επισημαίνοντας ότι η ομάδα θα απαρτίζεται από έξι έως οκτώ άτομα και τα αποτελέσματα του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν το Δεκέμβρη. Όσοι επιλεγούν, είπε ο κ. Ιβανόφ, θα γίνουν οι πρώτοι πιλότοι του νέου ρωσικού διαστημοπλοίου «Φεντεράτσια» αλλά και οι πρώτοι Ρώσοι κοσμοναύτες που θα πατήσουν το πόδι τους στη Σελήνη.

Αυστηρά κριτήρια

Προτεραιότητα στην επιλογή των νέων κοσμοναυτών, όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος τύπου, θα έχουν άτομα που έχουν προϋπηρεσία στους τομείς της αεροναυπηγικής βιομηχανίας και της αεροδιαστημικής βιομηχανίας. Θα πρέπει να είναι εξοικειωμένοι με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και να γνωρίζουν την αγγλική γλώσσα.

Στην επιλογή τους δεν θα παίζει κανέναν απολύτως ρόλο το φύλο ή το χρώμα των υποψηφίων κοσμοναυτών, όπως δήλωσε ο Σεργκέι Κρικάλεφ, ενώ όλοι οι υποψήφιοι θα πρέπει πρωτίστως να είναι υγιείς, να είναι κάτω των 35 ετών, να έχουν ύψος από 1.50 έως 1.90 μ. και το βάρος τους να μη υπερβαίνει τα 90 κιλά.

Εκτός όμως από τα σωματικά προσόντα, οι υποψήφιοι πρέπει να είναι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κατά την οποία θα έχουν αποκτήσει κάποια εξειδίκευση. Όλα αυτά τα προσόντα θα εξετασθούν στην πρώτη και δεύτερη φάση της επιλογής, ενώ στην τρίτη φάση θα εξετασθούν πάνω σε ζητήματα της ειδικότητάς τους οι μαθησιακές τους δυνατότητες και οι τεχνολογικές τους γνώσεις.

Ο αστροναύτης των ΗΠΑ Γιουτζίν Σέρναν ήταν ο τελευταίος άνθρωπος που πάτησε στη Σελήνη το 1972

Οι υποψήφιοι θα μπορούν να καταθέσουν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό αυτό ταχυδρομικώς, ενώ τις επόμενες μέρες θα υπάρξει λεπτομερής απαρίθμηση των συγκεκριμένων δικαιολογητικών που θα πρέπει να καταθέσουν οι υποψήφιοι στην ιστοσελίδα του Κέντρου Εκπαίδευσης Κοσμοναυτών. Ωστόσο, όπως δήλωσε ο Κρικάλεφ, οι υποψήφιοι θα πρέπει να αρχίσουν να προετοιμάζονται από τώρα.

Αυτή την στιγμή υπάρχουν 30 Ρώσοι κοσμοναύτες, εκ των οποίων 14 δεν έχουν συμμετάσχει σε διαστημικές πτήσεις. Οκτώ έχουν συμμετάσχει σε μια διαστημική πτήση, τέσσερις σε δύο, δύο σε τρεις πτήσεις, ενώ οι κοσμοναύτες Φιοντόρ Γιουρτσίχιν και Γκενάντι Παντάλκα έχουν συμμετάσχει αντίστοιχα σε τέσσερις και πέντε πτήσεις ο καθένας. Ο ηλικίας 58 ετών Γκενάντι Παντάλκα κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ παραμονής στο διάστημα με 878 ημέρες και είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία Ρώσος κοσμοναύτης. Νεότερος σε ηλικία κοσμοναύτης είναι ο Ιβάν Βάγκνερ, ο οποίος γεννήθηκε το 1985.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Ria Novosti – Tass – AFP)

902.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων