Βέροια Ρεπορτάζ

Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας. Στιγμιότυπα από τη συνεδρίαση (15/3/’17)

Δήμητρα Σμυρνή

Ξεκινώντας τη θητεία του  ως νεοεκλεγείς Πρόεδρος του ΔΣ, ο Πέτρος Τσαπαρόπουλος άρχισε τη συνεδρίαση με το δύσκολο, όπως το χαρακτήρισε, θέμα της ανεξαρτητοποίησης του Θωμά Αγγελίνα, που αποχώρησε από την πλειοψηφούσα παράταξη του Δήμου, «Δράση με γνώση».

Ανεξαρτητοποίηση του Θωμά Αγγελίνα

Η επιστολή του Θωμά Αγγελίνα, που διαβάστηκε από τον Πρόεδρο, είχε αιχμές και ως προς την αντιμετώπιση από τη μεριά της Δημοτικής Αρχής του θέματος των αγροτών, αλλά και ως προς τη μη τοποθέτησή του  σε κάποιο από τα αξιώματα του Δήμου, ενώ  εκλέχθηκε πρώτος δημοτικός σύμβουλος στις τελευταίες δημοτικές εκλογές.

Φράσεις όπως: «Δυστυχώς το όραμα, με το οποίο εμπνεύσαμε τη μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών μας, δεν έγινε πράξη» ή « Δεν μπορεί, κ. Δήμαρχε, κάποιοι από τους Αντιδημάρχους σας, όταν θα φύγουν το 2019, να έχουν αποκομίσει από 80.000 μέχρι και 150.000 ευρώ, και άλλοι να συμβάλλουν οικονομικά από το υστέρημά τους», που κατατέθηκαν στην επιστολή, συμπληρώθηκαν από άλλες, που ειπώθηκαν από τον ίδιο στη συνεδρίαση, όταν του δόθηκε ο λόγος, όπως: «Υπάρχουν δυο τρόποι να αναδειχθεί κανείς, έρποντας και γλείφοντας ή με το σπαθί του. Εγώ χρησιμοποίησα τον δεύτερο και θα συνεχίσω να αγωνίζομαι με τον ίδιο τρόπο!»

Ο Δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης, με αφορμή τα παραπάνω, αναφέρθηκε στην έμπρακτη αντιμετώπιση μέρους των αγροτικών προβλημάτων από τη Δημοτική Aρχή λέγοντας:

«Σημαντικό από τη μεριά του Δήμου σ’ αυτόν τον τομέα θεωρούμε ότι ήταν η διάθεση αγροτικών προϊόντων με τη μορφή χυμών σε ευπαθείς ομάδες και μαθητές. Ο Δήμος εφάρμοσε μια συνεργασία ανάμεσα σε παραγωγούς και καταναλωτές, που απέφερε δυόμιση εκατομμύρια ευρώ και αποτέλεσε πρότυπο για όλη την Ελλάδα. Αυτή ήταν η συνεισφορά μας στον αγροτικό κόσμο.»

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο της επιστολής ΕΔΩ

Πόσο ασφαλείς είναι οι παιδικές χαρές;

Το θέμα των παιδικών χαρών και της ασφάλειάς τους έθιξε ο Νίκος Μπέκης, καταθέτοντας την πληροφορία της απόδοση ευθυνών από τη μεριά του Υπουργού αποκλειστικά στους δήμους.

«Οι δικές μας υπολείπονται κατά πολύ από το να θεωρηθούν ασφαλείς. Ο Δήμος ή θα αφήσει όπως έχει την κατάσταση ή θα τις σφραγίσει ή θα αναθεωρήσει τον προϋπολογισμό, για να τις καταστήσει ασφαλείς ή θα κάνει ανάλογο αίτημα στην Περιφέρεια ή στο Υπουργείο σφραγίζοντάς τες.»

Απαντώντας ο Αντιδήμαρχος Βασίλης Παπαδόπουλος είπε:

«Από την Πρωτομαγιά ζητάμε πιστώσεις για τις παιδικές χαρές. Δεν δόθηκαν. Παρόλο που είμαστε σε συνεχή εγρήγορση και φυσικά πάντα ανησυχούμε, δεν υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος, γιατί γίνονται ενέργειες συντήρησης στα πλαίσια των δυνατοτήτων του Δήμου και οι περισσότερες, πάνω από είκοσι, καλύπτονται από πιστοποιητικά ασφαλείας.»

Περί γέφυρας Κούσιου και πάλι

«Υπάρχει προϋπολογισμός για την ολοκλήρωση της Γέφυρας Κούσιου; Υπάρχει υπόλοιπο;» ρώτησε ο Αντώνης Μαρκούλης. «Το έργο πρέπει επιτέλους να ολοκληρωθεί. Πρέπει να κάνουμε την τιμή στους δωρητές της, έστω και νεκρούς, να το ολοκληρώσουμε» πρόσθεσε.

«Δεν έχουμε καταλάβει τι συμβαίνει» είπε ο Ζήσης Πατσίκας. «Φτάνουν τα λεφτά ή θα πληρώσουν τα υπόλοιπα οι πολίτες;»

«Είμαστε στο τελευταίο στάδιο» είπε ο Αντιδήμαρχος Άρης Λαζαρίδης και ο Δήμαρχος πρόσθεσε «Το θέμα μάς βαραίνει ιδιαίτερα. Βγαίνει σε λίγο σε διαβούλευση και το σχέδιο και ο προϋπολογισμός. Ο Δήμος έχει δικαιωθεί.»

«Λευκές νύχτες». Θέσεις και αντιθέσεις!

Τη συνεργασία του Δήμου ζήτησε ο Εμπορικός Σύλλογος Βέροιας για τη δημιουργία μιας «λευκής νύχτας», που υιοθετείται τελευταία από τον εμπορικό κόσμο, με την προσδοκία να δώσει άλλη πνοή στην αγορά.

Τη διαφωνία του όχι με τον Εμπορικό Σύλλογο αλλά με την ιδέα εξέφρασε ο Νίκος Μπέκης, ο οποίος είπε: « Δε δέχομαι τη λευκή νύχτα, τη μαύρη Παρασκευή, τις ανοιχτές Κυριακές. Η   έλλειψη αγοραστών δεν οφείλεται σε έλλειψη ωρών αλλά σε έλλειψη χρημάτων, στη φτώχεια που ολοένα μεγαλώνει.»

Ο Αντώνης Μαρκούλης: «Το σφυροκόπημα των εργασιακών δικαιωμάτων οδηγεί στη σημερινή κατάσταση στη αγορά. Οι εργαζόμενοι να κάνουν ‘λευκές νύχτες’ διαμαρτυρίας για όσα υφίστανται όλα αυτά τα χρόνια!»

Και ο Γιώργος Μελιόπουλος: «Η ‘ λευκή νύχτα’ δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια καμπάνια, για να είναι ανοιχτά τα μαγαζιά 24 ώρες το 24ωρο. Ωφελημένοι θα είναι μόνο οι μεγαλέμποροι και όχι οι μικρέμποροι και οι εμποροϋπάλληλοι.»

Αντίθετη άποψη είχε ο Ζήσης Πατσίκας λέγοντας: «Μας υποδεικνύουν πώς να αντιδράσουν οι έμποροι, με πορείες και διαδηλώσεις! Είναι αυτονόητο ότι οι έμποροι ζητούν κάτι για τον εαυτό τους.»

«Ουσιαστικά πρόκειται για μια μικρή γιορτή και για τίποτα παραπάνω» είπε κλείνοντας το θέμα ο Δήμαρχος.

Ένταξη των Δίδυμων Λουτρώνων στο ΕΣΠΑ ζητά η «Κίνηση Πολιτών»

Με τη δύναμη 1800 υπογραφών η «Κίνηση Πολιτών» ζήτησε από το Δημοτικό Συμβούλιο την πολιτική του στήριξη, ώστε να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ η αποκατάσταση των Δίδυμων Οθωμανικών Λουτρώνων της Βέροιας.

«Είναι αυτονόητη η στήριξή μας στην αποκατάσταση των Λουτρώνων. Είμαστε σύμμαχοι σε ό,τι καλό γίνεται για την πόλη» είπε ο Δήμαρχος.

Παίρνοντας το λόγο ο Πρόεδρος της «Κίνησης Πολιτών», Γιώργος Λιόλιος, πρόσθεσε:  «Η αποκατάσταση του μνημείου θα δώσει μεγάλη αξία στην πόλη. Θέλω να εκφράσω την ευχή μας να τύχει ολοκληρωμένης στήριξης όλων των φορέων.»

Τονίζοντας πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι την αξία ενός τέτοιου έργου όχι μόνο για την πόλη και τον τουρισμό της αλλά και για τη σύσφιξη των σχέσεων των δύο λαών, πέρασαν στην ομόφωνη ψήφιση του ψηφίσματος της «Κίνησης Πολιτών».

 Το Τελωνείο τη Κουλούρας σημείο κοινού ενδιαφέροντος και ενεργειών

Μετά από επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη Κώστα Καλαϊτζίδη, που διαβάστηκε στη συνεδρίαση από τον Πρόεδρο του ΔΣ, όπου εξέφραζε τις μέχρι τώρα ενέργειές του, και την κοινή γραμμή που πρέπει να ακολουθηθεί από Περιφέρεια και Δήμο, ο Αντιπεριφερειάρχης ζήτησε  την από κοινού τροποποίηση των όρων χρήσης της «Αμάλθειας».

Και ο Δήμαρχος δήλωσε: « Πρέπει οπωσδήποτε να προσπαθήσουμε όλοι μαζί για το Τελωνείο, γιατί οι λόγοι που το απαιτούν είναι όχι μόνο οικονομικοί αλλά και πολιτικοί και γεωπολιτικοί και κοινωνικοί. Γειτνιάζοντας με την Εγνατία σημαίνει ανάπτυξη. Αν ξεκινήσουμε, το ξεκίνημα θα είναι το ήμισυ του παντός.

Ο Δήμος κάνει αυτό για το οποίο έχει δεσμευτεί. Προσπαθούμε να συνεισφέρουμε στην προσπάθεια των επιχειρηματιών που στηρίζουν την υπόθεση του Τελωνείου.

Δεν μπορώ να ανακοινώσω κάτι τώρα. Οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί, γιατί πρόκειται για δημόσια περιουσία. Η τελική απόφαση θα παρθεί από το ΔΣ της ‘Αμάλθειας’.»

Μετά από ανταλλαγή απόψεων στην οποία πήραν μέρος πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι, η τελική εντύπωση που δημιουργήθηκε είναι ότι το θέμα απασχολεί όλους στον ίδιο βαθμό και αντιμετωπίζεται  με μεγάλη σοβαρότητα.

«Δήμος-Περιφέρεια-‘Αμάλθεια’-πολίτες-Υπουργείο. Άρα η βούληση της Περιφέρειας και του Δήμου μεταφέρεται στο Υπουργείο. Αυτός είναι ο οδικός χάρτης» είπε ολοκληρώνοντας τη συζήτηση ο Τηλέμαχος Χατζηαθανασίου, για να προσθέσει ο Πέτρος Τσαπαρόπουλος «Όλοι είμαστε στην ίδια πλευρά», πράγμα που αποδείχτηκε από την ομόφωνη ψήφιση που ακολούθησε.

Φωτογραφίες: faretra. info

 

 

 

 

 

 

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας