Βέροια

Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας στο VERIANET περί συμφωνίας της “Γιάλτας” για το Δήμο Βέροιας

  

ΚΑΜΙΑ ΓΙΑΛΤΑ, ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΣΑΠΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

Διαβάσαμε το άρθρο σας περί συμφωνίας της “Γιάλτας΄΄ μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του Δημάρχου Βεροίας για την εκλογή του μέλους της Ν.Ε. Πέτρου Τσαπαρόπουλου ,ως προέδρου  στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Λυπούμαστε που δεν θα σας επαληθεύσουμε.

Ορθά, κοφτά, σας λέμε ότι, δεν υπήρξε καμία συμφωνία μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του Δημάρχου Βέροιας, για την εκλογή του σ. Πέτρου Τσαπαρόπουλου.

Η εκλογή του είναι αποκλειστικά ευθύνη του κ. Βοργιατζίδη,  εκτιμώντας την προσφορά του , το ήθος αλλά και τις ικανότητες του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ.

Ούτε ο συντονιστής της Ν.Ε. , ούτε ο ίδιος ο σ. Τσαπαρόπουλος,  αλλά ούτε κανένα άλλο στέλεχος δεν ήρθε σε επικοινωνία με τον Δήμαρχο γι΄αυτό το ζήτημα.

Ξεκαθαρίζουμε την στάση μας, λέγοντας για μια ακόμη φορά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τις οποίες συμμαχίες δημιουργήσει για την Τ.Α, για τα σωματεία ή οποιαδήποτε συλλογικότητα, θα τις κάνει ανοικτά, με ανοικτή πολιτική ατζέντα, ανοικτή προς την κοινωνία.

Σε μας μην ψάχνετε μυστικές συμφωνίες ή συμφωνίες κάτω από το τραπέζι και ιδιαίτερα με την υπόνοια της όποιας συναλλαγής.

Το ηθικό πλεονέκτημα που έχουμε έναντι των άλλων πολιτικών δυνάμεων δεν έχουμε σκοπό να το “πλειστηριάσουμε΄΄ για κανένα λόγο στο παζάρι των συμφωνιών, όπως εσείς τις εννοείτε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την προσπάθεια της παράταξης των Ενεργών Πολιτών  και μ΄αυτήν  θα συμπλεύσει μέχρι και τις επόμενες Αυτοδιοικητικές εκλογές το 2019, δίνοντας την μάχη για μια Τ.Α σύγχρονη, δημοκρατική, αναπτυξιακή

Μάχη που δίνουν και οι σ/φοι μας, που σήμερα βρίσκονται σε άλλες παρατάξεις, σεβόμενοι την ψήφο των συμπολιτών τους, οι οποίοι τους επέλεξαν στις θέσεις που σήμερα βρίσκονται.

Γραφείο τύπου Ν.Ε.

ΣΥΡΙΖΑ ΗΜΑΘΙΑΣ

Δημοσιεύουμε επίσης το  κείμενο του VERIANET στο οποίο αναφέρεται η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας.

Η “Γιάλτα” για το Δήμο Βέροιας – Πως μείνανε οι ‘7’ – Το αόρατο παρασκήνιο

Ένα μήνα πριν η κατάσταση έμοιαζε άλυτος γρίφος και το μέλλον αβέβαιο.

Παρά την ραγδαία αναδίπλωση, στα όρια του “κλαυσίγελου”, πανικόβλητος “πρώτος πολίτης” έγραφε κι έσβηνε, αλλά άκρη δε μπορούσε να βρει.

Οι εγγενείς παθογένειες που με καρκινικό τρόπο άλωσαν το Δήμο Βέροιας μετά την επιβολή του “Δημοτικού Σουλτανάτου”, προκαλούσαν αλυσιδωτές αντιδράσεις τις οποίες αδυνατούσε να διαχειριστεί ακόμη και ο αρχιερέας της ίντριγκας που είχε αυτό το ρόλο και αποστολή.

‘Ολα βρήκαν το δρόμο τους, από τη στιγμή που φτάσανε τα “καλά χαμπέρια” από την άλλη μεριά του λόφου.

Πράγματα φαινομενικά άσχετα μεταξύ τους έχουν ήδη στήσει το κάδρο με ορίζοντα το 2019, την ίδια ώρα που οι “άλλες δυνάμεις” βρίσκονται ακόμη σε κατάσταση… Καθαράς Δευτέρας με τον αητό στο χέρι…

Στις 23 Ιανουαρίου ανακοινώθηκε η νέα Ν.Ε. Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ η οποία προέκυψε από τις εργασίες της 2ης Νομαρχιακής Συνδιάσκεψης που “ολοκληρώθηκαν με επιτυχία”, όπως ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.

Η αλλαγή του Συντονιστή (Γραμματέα) ήταν αυτό που προσέλκυσε τον ενδιαφέρον που σταμάτησε μέχρι εκεί…

Το ζουμί είναι στο τι έγινε στη Συνδιάσκεψη και κυρίως, τι έγινε στο περιθώριο της συνδιάσκεψης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσεται πλέον σε “κόμμα εξουσίας”, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Οφείλει να απαλλαγεί από τις κομματικές αγκυλώσεις και να λειτουργήσει με “ρεαλισμό”.

Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι κάνει κινήσεις με κριτήριο τον έλεγχο των κέντρων εξουσίας, αφήνοντας την “Αριστερά” ως ιστορική αναφορά στις πινακίδες και στο λογότυπο.

Μετά τον πρώτο “αιφνιδιασμό” του πρωταγωνιστικού ρόλου που κλήθηκε να αναλάβει, ξαναράβει το κοστούμι στα μέτρα της προοπτικής πλέον.

Όσοι μείνανε “ανεπίκαιρα” κολλημένοι στον ΣΥΡΙΖΑ του πριν, σταδιακά περνάνε στο περιθώριο. Τους ξεπερνάνε οι εξελίξεις.

Η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ είναι ένα βολικό σχήμα για το παρόν, το οποίο όμως δεν παρέχει τα απαραίτητα εχέγγυα για το μέλλον και τις όποιες εκπλήξεις αυτό υποκρύπτει.

Είναι εμφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητάει την αυτοδύναμη ικανότητά του. Αν αυτό δεν το πετύχει, σαν “Plan B” προβάλει μια – έστω και άγαρμπη – διεύρυνση, στα όρια του ξεχειλώματος της σοσιαλδημοκρατίας, όπου μια ακόμη και κεντροδεξιά έκφανση δεν είναι καθόλου απορριπτέα προοπτική.

Σε τοπικό επίπεδο, η κατάσταση άλλαξε άρδην στο κτήριο της γωνίας Μητροπόλεως και Αγ. Δημητρίου όταν έπεσε στο δήθεν αδιάφορο και ανεπίσημο, η “πρόταση” για τις εκλογές του 2019.

Το θέμα πέρασε “ξυστά”, εντελώς ανεπίσημα, αλλά κυρίως χωρίς αντιδράσεις, πράγμα που σήμανε και το πρώτο “κλείσιμο του ματιού”…

Δεν είναι καθόλου τυχαία η στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στη Δημοτική Αρχή, πριν ακόμη γίνει κυβέρνηση. Απέφευγε πολύ διακριτικά να “σπάσει αυγά” και να καταγγείλει πρόσωπα και καταστάσεις, έχοντας στο μυαλό ότι κάποια πρόσωπα προοπτικά θα τα χρειαστεί ως συνοδοιπόρους.

Στις εκλογές του 2014, ενώ φαινόταν ότι σάρωνε και ήταν βέβαιο ότι θα κέρδιζε τις εθνικές εκλογές όποτε αυτές γινόταν,  απέφυγε “ευσχήμως” να μπει στην τοπική εκλογική “αρένα” και πέρασε δια της πλαγίας, με ένα σχήμα το οποίο κατέγραψε επιδόσεις πολύ πιο κάτω από την επιρροή που είχε σαν κόμμα στην κοινωνία εκείνη την εποχή.

Η τριμελής παράταξη που εκλέχτηκε με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στο Δημοτικό Συμβούλιο, από την πρώτη στιγμή έμοιαζε αφημένη στη τύχη της, κάτι σαν εξώγαμο σε μια άκρως συντηρητική οικογένεια.

Έκτοτε και φτάνοντας στα μισά της Δημοτικής θητείας, ουδέποτε τέθηκε επί τάπητος ως θέμα “ημερησίας διάταξης” το τι μέλλει γενέσθαι με τα του Δήμου. Υπήρχε ένα αόριστο “θα δούμε”….

Πλήρης αποχή και απόσταση που μετριέται σε έτη φωτός, από τα ζητήματα που ταλανίζουν το Δήμο Βέροιας και καμιά διάθεση – ούτε καν όσμωση διάθεσης – για μια τουλάχιστον ψηλάφηση των καυτών ζητημάτων. Σε τέτοιο βαθμό που μοιάζει με σαφές “μήνυμα” προς κάθε κρίσιμη κατεύθυνση… “Δεν αγγίζουμε, δεν σκαλίζουμε”….

Η ιδέα που έπεσε τελευταία, στο δήθεν αδιάφορο, ώστε να εκτιμηθούν οι πρώτες αντιδράσεις, ήταν η προοπτική στήριξης της νυν δημοτικής Αρχής, με επικεφαλής τον νυν δήμαρχο, σε ένα διευρυμένο σχήμα.

Είχαν προηγηθεί οι απαραίτητες “ζυμώσεις’ που ξεκίνησαν από μια εντελώς “άσχετη” μάζωξη σε γνωστό καφε-εστιατόριο της πόλης, όπου ΣΥΡΙΖαίος υπουργός μάζεψε τους πολιτικούς του φίλους από την εποχή του ΣημητοΠΑΣΟΚ.

Έγιναν τα σχετικά “φροντιστήρια” “ένθεν κακείθεν”, φτιάχτηκε το κλίμα και ήδη τέθηκε σε εφαρμογή.

Γνωστός “γεφυροποιός”, γνωστότερος για την μοναδική ευκολία του να περνάει από τον έναν χώρο στον άλλον, ανέλαβε το ρόλο του “ενδιάμεσου” και φυσικά θα χαίρει του ευεργετήματος του νυν Δημάρχου που έφερε εις πέρας την αποστολή με επιτυχία.

Από τη στιγμή που άνοιξε το πεδίο και ήδη καλλιεργείται, χωρίς αντιδράσεις, ο “πρώτος πολίτης” πέταξε τα χαρτιά με τα σχέδια, απαλλάχτηκε από τον πονοκέφαλο και έκανε ό,τι ένας ενισχυμένος “ηγεμόνας”. Άφησε τα πράγματα ως έχουν….

Σιγά μην πονοκεφαλιάσει για τις φιλοδοξίες του καθενός… Κι άμα αντιδράσει και κανένας, η πόρτα είναι ανοιχτή…

Άλλωστε εν οψει των νέων ζυμώσεων, θα χρειαστεί να κατέβουν μερικοί από το τραίνο για να μπούνε αυτοί που θα έρθουν στο νέο σχήμα, στο πλαίσιο της “Δημοτικής Γιάλτας”…

Αυτός είναι και ο λόγος που τελικά δεν άλλαξε τίποτα σε ό,τι αφορά τους αντιδημάρχους… Διότι αλλού είναι το ζουμί της υπόθεσης. Όπως πάντα, στο παρασκήνιο…

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας