Κόσμος

Ινδονησία: Οι τέσσερις πλουσιότεροι έχουν περισσότερα από όσα οι 100 εκατομμύρια φτωχότεροι…

Παραγκούπολη στην Ινδονησία (φωτό ΑΡ)

Η αντικειμενική τάση του καπιταλισμού από τη μια μεριά για συγκέντρωση κεφαλαίου και κερδών και από την άλλη για διεύρυνση της φτώχειας, της ανεργίας και της εξαθλίωσης αποτυπώνεται με τον πλέον σαφή τρόπο στην περίπτωση της Ινδονησίας, μιας χώρας που μέτρησε τις τελευταίες δεκαετίες υψηλούς ρυθμούς καπιταλιστικής ανάπτυξης και αποτελεί πλέον μία από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Σύμφωνα λοιπόν με έκθεση της βρετανικής ΜΚΟ «Oxfam», η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η περιουσία των τεσσάρων πιο πλούσιων ανθρώπων της Ινδονησίας ξεπερνάει αυτή των 100 εκατομμυρίων φτωχότερων της χώρας.

Ο πλούτος των τεσσάρων αυτών δισεκατομμυριούχων έφτανε πέρυσι τα 25 δισ. δολάρια (περίπου 23,7 δισ. ευρώ), δηλαδή ξεπερνούσε αυτόν του 40% των κατοίκων της χώρας που θεωρούνται οι πιο φτωχοί, περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι σε έναν συνολικό πληθυσμό περίπου 255 εκατομμυρίων, επισημαίνει η μη κυβερνητική οργάνωση στην έκθεσή της.

Σε μια ημέρα, ένας δισεκατομμυριούχος μπορεί να έχει το χιλιαπλάσιο εισόδημα μόνον από την εκμετάλλευση της περιουσίας του από το ποσό που δαπανούν οι πιο φτωχοί κατά τη διάρκεια μιας ολόκληρης χρονιάς για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες.

Η Ινδονησία κατέχει την 6η θέση στην κατάταξη των χωρών με τις μεγαλύτερες ανισότητες στον κόσμο. Το 2016, το 1% των πιο πλούσιων κατείχε σχεδόν το μισό (49%) πλούτο της χώρας, σύμφωνα με την έκθεση. Ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων έφτασε από τον έναν που ήταν το 2002 σε 20 το 2016.

902.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων