Επίμονα περιττά κιλά: Υπάρχει αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα;
Πόσες φορές δεν έχετε κατηγορήσει τον εαυτό σας που δεν μπορείτε να αδυνατίσετε, παρά τον περιορισμό των λιπαρών, τον υπολογισμό κάθε θερμίδας και την «ταλαιπωρία» στα γυμναστήρια;
Πολλές! Δυστυχώς, όμως, δεν έχετε καταφέρει να ανακαλύψετε τον πραγματικό ένοχο για τα επίμονα περιττά κιλά και την ταλαιπωρία της υγείας σας.
«Η επιδημία της παχυσαρκίας, του προ-διαβήτη και πολλών άλλων μεταβολικών παθήσεων έχει συγκεκριμένες αιτίες και ενόχους. Και αυτοί δεν είναι άλλοι από τις “επίσημες” διατροφικές οδηγίες που οι ειδικοί συστήνουν τα τελευταία 30 χρόνια»,
εξηγεί η Δρ. Νικολέτα Κοΐνη, M.D., Ιατρός Λειτουργικής, Προληπτικής, Αντιγηραντικής και Αναγεννητικής Ιατρικής από την Αμερικανική Ακαδημία Αντιγηραντικής Ιατρικής.
Από το 1980 έως και τις μέρες μας όλοι έχουμε βρεθεί κατά καιρούς να τηρούμε ευλαβικά τις κλασικές οδηγίες των «ειδικών» για απώλεια βάρους, τρώγοντας σχετικά λίγη ποσότητα πρωτεΐνης, λιγότερα λιπαρά και περισσότερους υδατάνθρακες, που υποτίθεται ότι είναι «καλή πηγή ενέργειας».
Όμως, μελέτη της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Κολεγίου Imperial του Λονδίνου, που δημοσιεύτηκε το 2016, έδειξε ότι τα τελευταία 40 χρόνια έχει αυξηθεί εντυπωσιακά ο αριθμός των παχύσαρκων, από 105 εκατομμύρια το 1975 σε 641 εκατομμύρια το 2014.
Τι κάνουμε, λοιπόν, λάθος και το ποσοστό των παχύσαρκων ατόμων, αντί να μειώνεται, αυξάνεται;
«Με τις κλασικές διατροφικές οδηγίες, στην αρχή όλοι χάνουν λίγο σωματικό λίπος αλλά και πολλούς μυς και οστική πυκνότητα. Κατόπιν, ανακτούν γρήγορα όλο το βάρος που έχουν χάσει -και με το παραπάνω- σε λίπος, καταλήγοντας έτσι σε επιδείνωση της παχυσαρκίας, περισσότερη πλαδαρότητα και εν τέλει χειρότερη υγεία. Και όλα αυτά, με στερήσεις και πολύ άγχος, εκνευριστικές μετρήσεις και χρόνια κόπωση», απαντά η Δρ. Κοΐνη.
Εύλογα, λοιπόν, ανακύπτει το ερώτημα: «Υπάρχει αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα;».
«Φυσικά και υπάρχει. Είναι η ορμονικά έξυπνη διατροφή», λέει η ειδικός και εξηγεί πως «τρώγοντας ορμονικώς έξυπνα κάθε άνθρωπος μπορεί να κερδίσει πολλά ποιοτικά χρόνια ζωής, εν αντιθέσει με τις κλασικές διατροφικές συστάσεις, που δεν έχουν καταφέρει να καταπολεμήσουν την παχυσαρκία».
Όπως είναι ήδη γνωστό, οτιδήποτε τρώμε διαμορφώνει το ορμονικό περιβάλλον του οργανισμού μας για τις επόμενες 5-6 ώρες, αλλά και μακροπρόθεσμα για το πώς και πόσο θα ζήσουμε τελικά.
Σύμφωνα τη Δρ. Νικολέτα Κοΐνη, η συσσώρευση σωματικού λίπους είναι ορμονική υπόθεση, που για να συμβεί χρειάζεται απαραιτήτως να μεσολαβήσει μια εξαιρετικά σημαντική ορμονική δύναμη, η ινσουλίνη. «Χωρίς ινσουλίνη δεν παράγεται λίπος στο σώμα μας και δεν εισχωρεί το διατροφικό λίπος μέσα στα κύτταρά μας. Όταν κυκλοφορεί πολλή ινσουλίνη στο αίμα μας, δηλαδή έχουμε υπερινσουλιναιμία, τότε συσσωρεύουμε σωματικό λίπος ακόμα κι αν ελαττώνουμε τις θερμίδες ή τα λιπαρά που καταναλώνουμε. Επίσης, η ινσουλίνη συνεχίζει να “φτιάχνει” λίπος μέσα μας χρησιμοποιώντας τη γλυκόζη του αίματος, ακόμα κι όταν δεν τρώμε καθόλου λιπαρά».