“Συναγερμός” για τα κρούσματα εποχικής γρίπης και γαστρεντερίτιδας
Μαρία – Νίκη Γεωργαντά
Σε περίοδο ανησυχίας για τη γρίπη μπαίνει η χώρα μας, την ώρα που και άλλες ιώσεις, όπως η γαστρεντερίτιδα, «θερίζουν».
Η εποχική γρίπη μέχρι στιγμής βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ωστόσο από τώρα και μέχρι τον Μάρτιο θεωρείται ότι μπαίνει στην κορύφωσή της, για αυτό και οι υγειονομικές υπηρεσίες τίθενται σε επαγρύπνηση. Στη Λάρισα, σύμφωνα με το διοικητή του νοσοκομείου, τα περιστατικά που προσέρχονται στο τμήμα επειγόντων με συμπτώματα γρίπης σε κάθε εφημερία ξεπερνούν τα… 400. Αρκετοί ασθενείς προσέρχονται με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας και πολλοί νοσηλεύονται.
«Αναγκαστήκαμε να ανοίξουμε τη μονάδα των λοιμωδών νοσημάτων ώστε να καλύψουμε τις ανάγκες, αλλά και να φιλοξενούμε ασθενείς σε άλλες όμορες κλινικές», ανέφερε σε δηλώσεις του ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, Παναγιώτης Νάνος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία από την επιδημιολογική επιτήρηση του ΚΕΕΛΠΝΟ, μέχρι και τις 25 Δεκεμβρίου έχουν καταγραφεί πέντε νοσηλείες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) κρουσμάτων εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης. Επίσης, έχει καταγραφεί ένας θάνατος με γρίπη τύπου Α. Και οι πέντε νοσηλευθέντες σε ΜΕΘ ανήκαν, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 70 και 84 ετών. Συνολικά, από την εβδομάδα 40/2016 (από την αρχή επιτήρησης της γρίπης) έως και τα Χριστούγεννα έχουν ελεγχθεί 403 κλινικά δείγματα, όλα από νοσοκομεία. Τα 14 (3,5%) εξ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα τα 13 (92,9%) ήταν τύπου Α και το ένα (7,1%) τύπου Β. Τα εννέα στελέχη τύπου Α υποτυποποιήθηκαν και όλα ανήκουν στον υπότυπο Α(Η3Ν2).
Οπως αναφέρει ο επιδημιολόγος, καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και επιστημονικός σύμβουλος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Τάκης Παναγιωτόπουλος, φαίνεται ότι ο υπότυπος Η3Ν2 της εποχικής γρίπης είναι ο κυρίαρχος τη φετινή περίοδο και τείνει, όπως λέει, να προσβάλλει περισσότερο ηλικιωμένα άτομα.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος επισημαίνει επίσης ότι τώρα τον Ιανουάριο ενδέχεται να δούμε μια αυξητική τάση στα κρούσματα γρίπης, καθώς πιθανώς μπαίνουμε στην άνοδο του κύματος της γρίπης.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος είναι οι μήνες κορύφωσης της εποχικής γρίπης.
Πάντως, ο κ. Παναγιωτόπουλος τονίζει ότι είναι ακόμη καιρός να εμβολιαστούν όσοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Οσοι δηλαδή είναι πάνω από 60 ετών, όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα και οι επαγγελματίες Υγείας.
Ακόμη δεν υπάρχουν στο ΚΕΕΛΠΝΟ τα στοιχεία για το πόσοι εμβολιάστηκαν και για το εάν επετεύχθη η στόχος για εμβολιασμό των επαγγελματιών Υγείας.
Γαστρεντερίτιδα
Στο μεταξύ, αυξημένη είναι η συχνότητα εμφάνισης γαστρεντερίτιδας από ιούς τη φετινή χειμερινή περίοδο, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ.
Τα κύρια συμπτώματα της ιογενούς γαστρεντερίτιδας είναι οι διάρροιες (συνήθως υδαρείς) και οι εμετοί. Οι ασθενείς μπορεί επίσης να παρουσιάσουν ναυτία, πόνο και κράμπες στην κοιλιά, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, κόπωση, ρίγη και σπανιότερα πυρετό. Ο πυρετός είναι κατά κανόνα χαμηλός. Στην πλειονότητα των ατόμων τα συμπτώματα είναι ήπια και υποχωρούν χωρίς να απαιτείται η επίσκεψη στο γιατρό. Ιδιαίτερη παρακολούθηση χρειάζονται τα βρέφη, τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι ανοσοκατεσταλμένοι, καθώς σε αυτές τις ομάδες εντείνεται ο κίνδυνος της αφυδάτωσης.
Οπως σημειώνουν οι ειδικοί, για να μειωθεί ή να αποτραπεί η πιθανότητα να νοσήσει κάποιος θα πρέπει να τηρούνται οι βασικοί κανόνες υγιεινής, δηλαδή το συχνό και καλό πλύσιμο των χεριών, ο σχολαστικός καθαρισμός των επιφανειών που χρησιμοποιούνται κατά την προετοιμασία των τροφίμων, καθώς και των οικιακών σκευών, με σαπούνι και νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προετοιμασία του φαγητού, η αποφυγή χρήσης σκευών (ποτήρια, πιάτα κ.ά.) και άλλων προσωπικών αντικειμένων από κοινού με άλλα άτομα, η κατανάλωση ασφαλών τροφίμων και νερού.
mgeorganta@e–typos.com