Βέροια Εργασία

H κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στην Βέροια

Μαζική και δυναμική ήταν η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Βέροια στο πλαίσιο της πανεργατικής απεργίας . Στους συγκεντρωμένους στην πλατεία Ωρολογίου μίλησε από μέρους της Γραμματείας του ΠΑΜΕ ο Γιάννης Τσεχελίδης. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του υπογράμμισε: « Η σημερινή πανεργατική απεργία και οι απεργιακές συγκεντρώσεις είναι η απάντηση που δίνουμε ενάντια στα μέτρα που εφαρμόζονται, τα νέα αντεργατικά μέτρα που έχει έτοιμα η κυβέρνηση και μεθοδεύει το πότε θα τα φέρει στη Βουλή.

Είναι η απάντησή μας στον κρατικό προϋπολογισμό του 2017, που αποτελεί σφαγείο για τον εργαζόμενο λαό, απέναντι στη νέα φοροληστεία, στο πετσόκομμα κονδυλίων για την κάλυψη λαϊκών αναγκών.

Είναι η απάντηση των απεργών στην εργοδοσία σε κάθε χώρο δουλειάς, στην εντατικοποίηση, στην εργασιακή ζούγκλα που έχουν επιβάλει, στην κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου δουλειάς, στις απειλές, στην παραβίαση ακόμα και στοιχειωδών δικαιωμάτων.

Είναι το μήνυμα το δικό μας στις απειλές που εκτοξεύει το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης και εργοδοσίας και των κομμάτων της ότι αν δεν κάτσουμε καλά να αποδεχτούμε τη μοίρα που μας ετοιμάζουν, αν δεν κλείσει έγκαιρα η “αξιολόγηση”, θα έρθουν νέα δεινά.

Όμως τα δεινά είναι εδώ, τα βάσανα των οικογενειών μας τα έφεραν όλες οι προηγούμενες διαπραγματεύσεις, τα παζάρια τους, τα τρία μνημόνια που διατηρούνται και διευρύνονται μέχρι να έρθει το τέταρτο.

Το Eurogroup καθόρισε στις αρχές της βδομάδας ότι για τα επόμενα 5 ή και 10 χρόνια, θα έχουμε λιτότητα διαρκείας, με ματωμένα πλεονάσματα και νέες ρυθμίσεις σε βάρος των εργαζομένων, αυτοαπασχολουμένων και συνταξιούχων. Προσδιόρισε τις παρεμβάσεις του για το χρέος μέχρι το 2060, που αφορά το κεφάλαιο και τις τράπεζες, ζητώντας ως τότε απαρέγκλιτη τήρηση των μέχρι σήμερα μνημονίων, αλλά και νέα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα. Το τέταρτο μνημόνιο, συνάδελφοι, είναι μπροστά μας!

Να τελειώνουμε, συνάδελφοι, μια και καλή με την εξαπάτηση της κυβέρνησης που την έχει αναγάγει σε επιστήμη. Οι πανηγυρισμοί της για την απόφαση του Eurogroup δεν πρέπει να πιάσουν τόπο σε κανένα εργατικό σπίτι. Ωφελημένοι θα είναι αυτοί που κέρδισαν από την κρίση, οι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι τράπεζές τους. Καμιά ανάκαμψη, όπως αυτή για παράδειγμα στον τουρισμό τα τελευταία τρία χρόνια, δεν αναπλήρωσε τις τεράστιες απώλειες των εργαζομένων από την κρίση, αντίθετα επιδείνωσε τη θέση τους, μεγάλωσε την απληρωσιά και την ανασφάλεια.

Να τελειώνουμε με τις λογικές περί “αναποτελεσματικότητας των αγώνων”, του “δεν βγαίνει τίποτα”. Να μην παρασυρθεί κανείς εργάτης από όσους έχουν συμφέρον να ρίχνουν αυτό το δηλητήριο. Να σκεφτούν ότι τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα αν δεν υπήρχε αντίσταση και αντίδραση. Να προβληματιστούν ποιος τα λέει. Κυβέρνηση, εργοδοσία, συνδικαλιστικές ηγεσίες που αποτελούν στήριγμά τους, επιδιώκουν να καταδικάσουν τους εργαζόμενους και το κίνημα στην αδράνεια. Αν πραγματικά δεν τους ενοχλούσαν οι αγώνες, γιατί έχουν βάλει στόχο νέες αντιδραστικές αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο, ακόμη και στο δικαίωμα για απεργία;

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Το ταξικό κίνημα οργανώνει την αντεπίθεση, ανασυντάσσει το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και αναπτύσσει κοινό αγώνα με την αγροτιά, τους αυτοαπασχολούμενους, τους ελευθεροεπαγγελματίες επιστήμονες, τη νεολαία, τις γυναίκες.»

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συμβολικός αποκλεισμός κεντρικού υποκαταστήματος των σουπερ μάρκετ «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ» των οποίων οι εργαζόμενοι βρίσκονται εδώ και καιρό σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις και στη συνέχεια ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης με συνθήματα όπως: «Εδώ, εδώ, μ’ αγώνα ταξικό, γιατί εμείς δε ζούμε με 400 ευρώ» και «Θέλουνε συναίνεση να φτάσουμε στον πάτο, οργάνωση παντού, να ‘ρθούν τα πάνω κάτω». 

alli-apopsi.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας