Κοινωνία

Πλειστηριασμοί: Στα funds τα κόκκινα δάνεια!

Κι ενώ προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς οι διαδικασίες για την πώληση των κόκκινων δανείων σε funds με τον αριθμό των νέων αδειών σε funds να εκτιμάται στις 5 μέχρι το τέλος του έτους η κυβέρνηση επιχειρεί να κερδίσει χρόνο και να αναβάλει τους πλειστηριασμούς για να μην επιδεινώσει το αρνητικό πολιτικό κλίμα.

Έτσι επιλέγει να κρύψει το πρόβλημα κάτω από το χαλί για λίγο ακόμη και να αφήσει τη βόμβα να σκάσει…. στην επόμενη κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, διαπραγματεύεται με τους δανειστές, μια περίοδο χάριτος στην έναρξη των πλειστηριασμών, ώστε να μην ξεκινήσουν στις αρχές του 2017 αλλά κάποιους μήνες αργότερα, για να μην χρειαστεί να αντιμετωπίσει το εκρηκτικό κλίμα που θα δημιουργηθεί.

Όπως δηλώνει ο Πρόεδρος της Ενωσης Δανειοληπτών κ. Βαγγέλης Κρητικός «αναζητείται σε συνεννόηση με τους δανειστές, μια προσωρινή λύση, ώστε να μη χρειαστεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα τώρα στη δύσκολη αυτή συγκυρία. Κατά τη γνώμη μου η διάρκεια της περιόδου χάριτος που θα πετύχει… θα κρύβει και την ημερομηνία των εκλογών , αφού δεν πιστεύω ότι μπορεί να κάνει εκλογές αν ξεκινήσει το τσουνάμι των πλειστηριασμών. Οι εκλογές θα γίνουν, κατά τη γνώμη μου, πριν τελειώσει η περίοδος χάριτος, που επιδιώκει να εξασφαλίσει…»

Την ίδια στιγμή, το σχέδιο των δανειστών, για απαλλαγή των τραπεζών από τα κόκκινα βάρη προχωρά κανονικά, αφού προχωρεί η αδειοδότηση των funds που θα αγοράζουν τα «κόκκινα δάνεια» από τις τράπεζες και όταν θα ανοίξει η δευτερογενής αγορά θα μπορούν να πωλούνται. Οι εταιρείες θα έρχονται στη συνέχεια σε επαφή με τους δανειολήπτες είτε πρόκειται για στεγαστικά ή καταναλωτικά δάνεια είτε για μικρά επιχειρηματικά δάνεια.

Σε πρώτη φάση τα δάνεια που θα δοθούν σε διαχείριση ανέρχονται στο ποσό των 10 δισ. ευρώ. Μέσα στους στόχους του προγράμματος, που έχει υπογράψει η χώρα μας, προβλέπεται ότι τα 108 δισ. ευρώ των «κόκκινων δάνειων» θα πρέπει μέχρι το τέλος του 2019 να έχουν μειωθεί κατά 40%, δηλαδή στα 65 δισ. ευρώ.

Προς το παρόν ωστόσο, πλειστηριασμοί δεν γίνονται, λόγω της αποχής των συμβολαιογράφων, η οποία ατύπως έχει τη στήριξη της κυβέρνησης που ψάχνει για δικαιολογία μέχρι να πετύχει την… αναβολή. Ο στόχος είναι να μη γίνουν -με τον ένα ή τον άλλο τρόπο- πλειστηριασμοί μέχρι τις εκλογές για να μην… πυροβολήσουν τα πόδια τους, αδιαφορώντας φυσικά για το τι θα συμβεί μετά.

Το μεγάλο πρόβλημα των στεγαστικών

Σήμερα στην Ελλάδα τα κόκκινα στεγαστικά ανέρχονται στο 32% του συνόλου των στεγαστικών και βαίνουν αυξανόμενα. Το μεγάλο πρόβλημα στην αντιμετώπισή τους έγκαιται στην πτώση τιμών στην αγορά κατοικίας που έφτασε στο 42% τα τελευταία 9 έτη και συνεχίζεται. Η κρίση στη στεγαστική αγορά της Ελλάδας είναι χειρότερη από τις γνωστές φούσκες (ΗΠΑ, Ισπανία, Ιρλανδία) που γνωρίσαμε τα τελευταία χρόνια.

Αποτέλεσμα της κρίσης στην στεγαστική αγορά είναι και τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια τα οποία με τη σειρά τους πιέζουν παραπάνω τις τιμές στην αγορά κατοικίας δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο συνεχούς πτώσης. Τα κόκκινα στεγαστικά δημιουργούν ένα τεράστιο εν δυνάμει απόθεμα κατοικιών προς εκποίηση κάτι που μηδενίζει τις προοπτικές ανάκαμψης της αγορά κατοικίας.

Οι λύσεις που δεν…. επιδεινώνουν το πρόβλημα

Οι ταμειακές διευκολύνσεις, όπως η βραχυπρόθεσμη αναδιάρθρωση δανείων που οδηγεί σε προσωρινή ανακούφιση του δανειολήπτη (πληρωμή μόνο τόκων ή μέρους μόνο των τόκων κ.α.), λόγω του προσωρινού χαρακτήρα τους, δεν αποτελούν βιώσιμη λύση.

Όταν η κρίση έχει μεγάλη ένταση και διάρκεια, μετά την εκπνοή της περιόδου χάριτος το πρόβλημα αναδύεται εντονότερο καθώς η αξία της κατοικίας έχει υποχωρήσει περαιτέρω και το ύψος του δανείου έχει αυξηθεί από τη συσσώρευση τόκων.

Οι πλειστηριασμοί αν και θεωρητικά συμβάλλουν στη θεραπεία του προβλήματος «ενθαρρύνοντας» τους δανειολήπτες να εξυπηρετούν τα δάνειά τους και ανακουφίζοντας λίγο και πρόσκαιρα τους ισολογισμούς των πιστωτικών ιδρυμάτων, δεν αποτελούν λύση για την Ελλάδα.

Κι αυτό γιατί όταν το ποσοστό των κόκκινων δανείων ξεπερνά ένα κρίσιμο επίπεδο, οι πλειστηριασμοί παύουν να αποτελούν τη λύση του προβλήματος.

Η Ισπανία είχε πολύ λιγότερα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια από την Ιρλανδία (6% vs 19%) και στην Ιρλανδία δεν έγιναν πλειστηριασμοί. Το νούμερο αυτό στην Ελλάδα είναι 32% και αποδεικνύει ότι αν γίνουν πλειστηριασμοί μόνο θα επιδεινώσουν το πρόβλημα.

Κι αυτό γιατί σε συστημικές κρίσεις, οι μαζικοί πλειστηριασμοί λειτουργούν ως ενισχυτής της κρίσης, πιέζοντας τις τιμές των ακινήτων. Η πτώση αυτή παρασύρει και τις αξίες των υποθηκευμένων ακινήτων, με συνέπεια και οι ισολογισμοί των πιστωτικών ιδρυμάτων να επιβαρύνονται, ενώ ταυτόχρονα και στους δανειολήπτες να καλλιεργούνται αντικίνητρα για την εξυπηρέτηση των δανείων τους.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας