Βέροια Γράμματα & Τέχνες

Επίσημη παρουσίαση της έκθεσης φωτογραφικού υλικού στο Δημαρχείο της Βέροιας με θέμα την απελευθέρωση της πόλης από τους Γερμανούς

 Δήμητρα Σμυρνή

Σήμερα έγινε η επίσημη παρουσίαση της έκθεσης   φωτογραφικού υλικού με θέμα «Βέροια 29 Οκτωβρίου 1944. Μέρα Ελευθερίας», που λειτουργεί στο Δημαρχείο της πόλης, με επίσκεψη μαθητών και ξενάγησή τους στην έκθεση.

Η έκθεση οργανώνεται από το Κέντρο Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού Βέροιας, που ανήκει στην ΚΕΠΑ, και από το Δήμο.

Ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης μίλησε στους συγκεντρωμένους μαθητές της Γ’ Γυμνασίου του 3ου Γυμνασίου της Βέροιας, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, τονίζοντας τη σημασία της μέρας αυτής, της 29ης Οκτωβρίου, για την πόλη, αφού υπήρξε η πρώτη μέρα της ελευθερίας της από τη Γερμανική Κατοχή. Μάλιστα, ανακοίνωσε πως ο Δήμος θα ζητήσει να καθιερωθεί η μέρα αυτή ως μέρα γιορτής για τη Βέροια, αφού περάσει ως θέμα από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Δρ. Μανώλης Ξυνάδας, Πρόεδρος της ΕΜΙΠΗ, και μέλος του Κ.Τ.Ι, μιλώντας με λόγο απλό και κατανοητό στα παιδιά για τη σημασία της ημέρας.

Τονίζοντας ότι είναι πολύ σημαντικό η Τοπική Ιστορία να γίνεται γνωστή ιδιαίτερα στα παιδιά, έδειξε πως το Κ.Τ.Ι και η ΚΕΠΑ στέκονται στο πλάι των εκπαιδευτικών ως αρωγοί σ’ αυτόν τον τομέα του έργου τους.

«Η απελευθέρωση της Βέροιας και γενικά της Ελλάδας δεν έχει προβληθεί. Οι αιτίες πρέπει να αναζητηθούν στο ευρύτερο κλίμα που ακολούθησε, με τα Δεκεμβριανά και τον Εμφύλιο. Έτσι, λοιπόν, δεν τονίστηκε, όπως έπρεπε, το γεγονός» είπε ο ομιλητής.

 faretra.info-apeleftherosi-germanoi-elas-veria

Εξηγώντας ότι υπήρχαν διχογνωμίες ως προς το αν η μέρα της Απελευθέρωσης της πόλης ήταν η 27η ή η 29η, η έρευνα, (κι εδώ ήταν σημαντική η προσφορά του βιβλίου του Χρήστου Σκούπρα), απέδειξε ότι ήταν η 29η Οκτωβρίου του ’44. Έρευνα που βασίστηκε σε στοιχεία από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με σημαντικότερο όμως στοιχείο  τη θέση της εφημερίδας της ΕΠΟΝ «Ελευθέρα Νιάτα», που το επιβεβαιώνει με τον τίτλο « Η Απελευθέρωση της Βέροιας» πρόσθεσε ο Μανώλης Ξυνάδας.

Δίνοντας πληροφορίες για τις μέρες εκείνες, κατά τις οποίες ο ΕΛΑΣ είναι εγκατεστημένος γύρω από τη Βέροια από τις 27, 28 οι Γερμανοί εγκαταλείπουν την πόλη και ο Λαϊκός Στρατός μπαίνει ελευθερωτής την 29η Οκτωβρίου στις 2.30 το μεσημέρι, ο Μανώλης Ξυνάδας έφτασε μέχρι την 1η Νοεμβρίου, μέρα που μπαίνει στη Βέροια ο στρατηγός του ΕΛΑΣ Ευριπίδης Μπακιρτζής, συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Κοζάνης Ιωακείμ, εντείνοντας με την είσοδό τους τη γιορταστική ατμόσφαιρα στην πόλη.

«Μέσα από επετείους σαν την 28η Οκτωβρίου του 1940, που σηματοδοτεί την Αντίσταση του λαού στον κατακτητή, και σαν την 29η  Οκτωβρίου, που σηματοδοτεί το τέλος ενός ηρωικού πολέμου με πολλές θυσίες, καλλιεργείται η ενδυνάμωσή της εθνικής μας ταυτότητας. Αυτό το πνεύμα επιδιώκει να προβάλει και η φωτογραφική έκθεση που θα δείτε» είπε στους μαθητές ο ομιλητής, προχωρώντας στην ξενάγηση, στο ισόγειο του Δημαρχείου, με δίπλα του το φιλόλογο των παιδιών Χρήστο Σκούπρα, και μέλος της ΕΜΙΠΗ.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή μέχρι και 7 Νοεμβρίου 2016.

 faretra.info-apeleftherosi-germanoi-elas-veria faretra.info-apeleftherosi-germanoi-elas-veria faretra.info-apeleftherosi-germanoi-elas-veria faretra.info-apeleftherosi-germanoi-elas-veria faretra.info-apeleftherosi-germanoi-elas-veria faretra.info-apeleftherosi-germanoi-elas-veria faretra.info-apeleftherosi-germanoi-elas-veria faretra.info-apeleftherosi-germanoi-elas-veria

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας