Βέροια Ειδήσεις με Διάρκεια Πολιτισμός

Ραντεβού στο Παρίσι – Το καλλιτεχνικό εργαστήρι του Κωνσταντίνου Αρώνη στην Πόλη του Φωτός

Έργο σε εξέλιξη του Π. Καρανάσιου. Ακουαρέλα 29Χ42 εκ.

Στις 17 Οκτωβρίου και μέχρι τις 23 του ίδιου μήνα τα έργα των σπουδαστών του εργαστηρίου μαζί με τους περισσότερους από τους δημιουργούς τους θα ταξιδέψουν και θα επισκεφθούν τη γκαλερί “LA CAPITALE” στο Παρίσι, για να συμμετάσχουν, μετά από πρόσκληση, σε ομαδική έκθεση που διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Ομίλου Τεχνών Λόγου και Επιστημών Ελλάδος για την UNESCΟ. Θα λάβουν μέρος καλλιτέχνες εικαστικοί κυρίως από την Ελλάδα και την Τουρκία, καθώς και από την Αυστρία, την Ουγγαρία, την Αλβανία κ.α.

 Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους αλφαβητικά οι παρακάτω καλλιτέχνες: Σμαρώ Αθανασιάδου, Τατιάνα Αμοιρίδου, Τίλντα Αμπαστάδο, Όλγα Αναστασιάδου, Κωνσταντίνος Αρώνης, Αλιόνα Γερασίμοβα, Όλγα Γιαμά,  Ρινέτ Γιοσαφάτ, Ευαγγελία Καΐκη, Δώρα Καλόνικου, Νεκταρία Καράλη, Τζένη Λάγαρη, Κοραλία Λιάκου, Ουρανία Μανουσαρίδου, Σωτήρης Μάντζος, Μαριλένα Μπιτζάνη, Σοφία Ναλμπάντη, Ελένη Συλίβριλη, Μαρία Τασιοπούλου και η  Μελετινή Τσίλη.

Ο καλλιτέχνης-δάσκαλος και υπεύθυνος του εργαστηρίου Κωνσταντίνος Αρώνης μίλησε στη faretra:

 Για τη συμμετοχή του εργαστηρίου του  σ’ αυτήν την έκθεση

 Πρόκειται για μια διεθνή ομαδική έκθεση στο Παρίσι, με τίτλο “ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ”. Η έκθεση, στην οποία συμμετέχουν περίπου 200 εικαστικοί καλλιτέχνες, θα διαρκέσει έναν μήνα. Κατά την διάρκεια αυτού του μήνα, λόγω του μεγάλου πλήθους των συμμετοχών, θα πραγματοποιηθούν τέσσερεις διαδοχικές, επί μέρους εκθέσεις, εβδομαδιαίας διάρκειας. Εμείς συμμετέχουμε στην πρώτη έκθεση της σειράς, εγκαινιάζοντας κατά κάποιο τρόπο τη διοργάνωση.

Έργο σε εξέλιξη της Ε. Λ. Χουρσουλίδου. Ξυλομπογιές ακουαρέλας, 50Χ35 εκ.
Έργο σε εξέλιξη της Ε. Λ. Χουρσουλίδου. Ξυλομπογιές ακουαρέλας, 50Χ35 εκ.

Για το θέμα στα έργα των καλλιτεχνών

Δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο θέμα πάνω στο οποίο δούλεψαν οι καλλιτέχνες. Το concept όμως της έκθεσης, όπως ακριβώς το περιγράφει και ο τίτλος της, θα επιτρέπει στους επισκέπτες της, μέσα από τα έργα κάποιων καλλιτεχνών της Μεσογείου, να μπορέσουν να σχηματίσουν μια ιδέα από τη θεματολογία που τους απασχολεί αλλά και από το γενικό επίπεδο της δουλειάς τους. Πολύ μικρή κατά την άποψή μου, και υποκειμενική, μιας και το δείγμα των καλλιτεχνών είναι συγκριτικά πολύ μικρό.

Για το πώς λειτούργησε αυτή η διάκριση – πρόσκληση στα μέλη του εργαστηρίου και πώς επηρέασε τη δουλειά τους

 Η πρόσκληση αυτή αντανακλά το επίπεδο των έργων μας, το οποίο φαίνεται να είναι επαρκώς υψηλό και σύμφωνο με τις προδιαγραφές μιας τέτοιου μεγέθους έκθεσης, σε ένα από μεγαλύτερα καλλιτεχνικά κέντρα της Ευρώπης και του κόσμου.

Έργο σε εξέλιξη της Ό. Γιαμά. Ακρυλικά σε καμβά, 50Χ70 εκ.
Έργο σε εξέλιξη της Ό. Γιαμά. Ακρυλικά σε καμβά, 50Χ70 εκ.

Βεβαίως, η πρόσκληση λειτούργησε ως πρόκληση. Όλοι οι σπουδαστές έβαλαν τα δυνατά τους για να πετύχουν την καλύτερη ατομική τους επίδοση και, νομίζω, πως τα πήγαν αρκετά καλά!

Γενικά, μας δόθηκε η ευκαιρία να αναλύσουμε τα θέματά μας και να προσεγγίσουμε από θεωρητική πλευρά τις συνθέσεις μας, καθώς και να επιλέξουμε την τεχνοτροπία μας, να εφαρμόσουμε τις ιδέες μας και να ολοκληρώσουμε τα έργα μας στον καμβά. Πραγματικά, ήταν μια πολύ γόνιμη και διασκεδαστική διαδρομή.

  Για τα προσεχή προγράμματα του εργαστηρίου του

Καταρχήν, το εργαστήρι λειτουργεί και θα λειτουργεί πάντα ως μία καταφυγή για τους ανθρώπους που αναζητούν μέσα από την καλλιτεχνική δημιουργία και έκφραση την ηρεμία και την ψυχική τους γαλήνη. Την ισορροπία τους.

Έργο σε εξέλιξη του Σ. Μάντζου. Μολύβια σε χαρτί, 50Χ70 εκ.
Έργο σε εξέλιξη του Σ. Μάντζου. Μολύβια σε χαρτί, 50Χ70 εκ.

Είμαστε εδώ για να διδάξουμε θέματα ζωγραφικής στους μικρούς και στους μεγάλους μαθητές μας. Παράλληλα, όμως, διοργανώνουμε κάποιες καλλιτεχνικές δράσεις που συμπληρώνουν και αλληλεπιδρούν με το καλλιτεχνικό μας έργο, λειτουργώντας ως επιπλέον κίνητρο δημιουργίας για κάποιους από τους σπουδαστές μας. Σε αυτό το πλαίσιο δρομολογήθηκε, από την αρχή κιόλας της σαιζόν, μια πολυεπίπεδη συνεργασία με τον διακεκριμένο στον χώρο της λογοτεχνίας κύκλο ποιητών και συγγραφέων, τον Ποιητικό Πυρήνα της Βέροιας. Μετά, μάλιστα, από το event που πραγματοποιήσαμε με την υποστήριξη του Ποιητικού Πυρήνα στη gallery – bar MacOza τον Σεπτέμβριο του 2016 στη Βέροια, αποφασίσαμε από κοινού να διευρύνουμε το πεδίο των κοινών μας δράσεων με μια νέα συνεργασία, από την οποία ευελπιστούμε πως θα προκύψει ένα εκθεσιακό αλλά και, ταυτόχρονα, ένα εκδοτικό αποτέλεσμα. Επίσης, δρομολογούμε μια έκθεση του εργαστηρίου στη gallery Myro, στη Θεσσαλονίκη, που βασίζεται σε έργα που εκθέσαμε ήδη στη gallery –bar MacOza, στη Βέροια. Ακόμα, υπάρχουν κάποιες προτοτάσεις    για συνέχιση των διεθνών συμμετοχών μας σε εκθέσεις στον ευρωπαϊκό χώρο, όμως, προς το παρόν, βρισκόμαστε στο στάδιο των συζητήσεων.

Έργο σε εξέλιξη της Ο. Μανουσαρίδου. Ακρυλικά σε καμβά, 40Χ50 εκ.
Έργο σε εξέλιξη της Ο. Μανουσαρίδου. Ακρυλικά σε καμβά, 40Χ50 εκ.

Για το μοίρασμα του καλλιτέχνη ανάμεσα στη διδασκαλία, τη διοργάνωση εκθέσεων και την προσωπική δημιουργία.

Η διδασκαλία και οι διοργανωτικές διαδικασίες καταλαμβάνουν ένα μέρος του προσωπικού, δημιουργικού μου χρόνου, όμως βλέποντας τα έργα των μαθητών μου και φέρνοντας στο μυαλό μου την προσπάθεια που κάναμε στο εργαστήρι για να ολοκληρωθεί το καθένα από αυτά, καμαρώνω και εγώ σα να υπάρχει μέσα σ ’αυτά και κάτι από τη δική μου ενέργεια. Άλλωστε, στις διεθνείς εκθέσεις, συμμετέχω κι εγώ με έργα μου μαζί με τους σπουδαστές, διαδικασία που μας φέρνει, νομίζω, ακόμα πιο κοντά κι αυτό, σίγουρα, είναι ευεργετικό  στο επίπεδο της δημιουργίας. Προσπαθώ, λοιπόν, να αντλώ την απόλαυσή μου κρατώντας μια δυναμική ισορροπία ανάμεσα στα δύο.

Έργο της Μ. Τσίλη. Ακρυλικά σε καμβά, 60Χ80 εκ.
Έργο της Μ. Τσίλη. Ακρυλικά σε καμβά, 60Χ80 εκ.

(Το εργαστήρι του Κωνσταντίνου Αρώνη στη Βέροια λειτουργεί στην πόλη τα τελευταία πέντε χρόνια.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του εργαστηρίου οι σπουδαστές συμμετείχαν σε ομαδικές εκθέσεις στη Βέροια και την Θεσσαλονίκη, ενώ κάποιοι από αυτούς πραγματοποίησαν ατομικές εκθέσεις και συμμετείχαν σε άλλες ομαδικές. Εκτός Ελλάδας, το εργαστήρι προσκλήθηκε και συμμετείχε σε διεθνή ομαδική έκθεση ζωγραφικής στην Ίμβρο, ενώ τώρα ταξιδεύει για το Παρίσι. Επιπρόσθετα, έργα σπουδαστών έχουν πουληθεί και ανήκουν πλέον σε ιδιωτικές συλλογές.

Στο εργαστήρι λειτουργούν τμήματα διδασκαλίας ελευθέρου σχεδίου, ζωγραφικής με τεχνικές ξυλομπογιάς, ακουαρέλας και ακρυλικών, για μικρούς και μεγάλους. Επίσης γίνονται μαθήματα προετοιμασίας για σχολές Αρχιτεκτονικής και Καλών Τεχνών. Το εργαστήρι βρίσκεται στην οδό Παστέρ 11, στον δεύτερο όροφο. Τηλέφωνο επικοινωνίας 6977 714 774.)

Έργο του Κ. Αρώνη. Κάρβουνο σε MDF, 40Χ60 εκ.
Έργο του Κ. Αρώνη. Κάρβουνο σε MDF, 40Χ60 εκ.

Ο Κωνσταντίνος Αρώνης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου και σπούδασε αρχιτεκτονική, στην Πολυτεχνική Σχολή του A.Π.Θ. Zει και εργάζεται ως αρχιτέκτων, σκηνογράφος, σκιτσογράφος, ζωγράφος και εκπαιδευτικός στα δύο δικά του καλλιτεχνικά εργαστήρια στη Βέροια και τη Θεσσαλονίκη.

Έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές και έχει πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής και κόμικς στην Eλλάδα αλλά και διεθνώς.

Συμμετείχε με το σκηνογραφικό του έργο σε δύο BIENΝALE (στη Θεσσαλονίκη και τη Pώμη), ενώ ως σκηνογράφος συνεργάζεται με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και τον Φορέα  όπου επήρξε Φορέα Γραμματων και Τεχνών “Artis3″ (πρώην Άχθος), του οποίου είναι ιδρυτικό μέλος.

Εικονογραφήσεις του έχουν δημοσιευτεί σε πολλά περιοδικά στην Eλλάδα (συνεργασία  με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, καθώς και με ιδιώτες Έλληνες εκδότες) και το εξωτερικό. 

Διετέλεσε επί οκτώ έτη Διευθυντής Ακαδημαϊκής Ποιότητας στη Σχολή ΑΚΤΟ Θεσσαλονίκης.

Eίναι μέλος του Συλλόγου Kαλλιτεχνών Eικαστικών Tεχνών Bορείου Eλλάδος (ΣKETBE). Εκπροσωπεί με έργα του την Ελλάδα, στην πτέρυγα βαλκάνιων καλλιτεχνών στην Εθνική Πινακοθήκη της Σόφιας. Έργα του εκτίθενται σε κρατικές, δημοτικές και ιδιωτικές συλλογές, καθώς εκτίθενται στο διαδίκτυο.

Είναι μέλος της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης.

Έχουν εκδοθεί δύο βιβλία του από τις εκδόσεις IANOΣ και  ένα τρίτο βιβλίο του  από τις εκδόσεις ΓΡΑΦΗΜΑ.

Η faretra εύχεται να πετύχουν οι στόχοι του εργαστηρίου και να ολοκληρωθεί το πρόγραμμά του σύμφωνα με τις επιθυμίες του.

 

banner-article

Ροη ειδήσεων

Ο Λόμπο