Μύθος και αλήθεια μαζί. Παρουσιάστηκε στη Βέροια το νέο βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα, “Το παρελθόν κρατά πολύ”
Δήμητρα Σμυρνή
Με τη φράση «το βιβλίο μού δίνει την αίσθηση πως όλα όσα περιγράφει θα μπορούσαν να είχαν συμβεί» ο Γιάννης Κρανιάς, εκπρόσωπος των εκδόσεων «ΕΝΤΥΠΟΙΣ», όπου εκδόθηκε το βιβλίο, έβαλε το ακροατήριο της παρουσίασης του βιβλίου- έγινε στον Πολυχώρο της Ελιάς στη Βέροια- στο κλίμα που το χαρακτηρίζει. Μύθος και αλήθεια μαζί.
Με παρόντες το Δήμαρχο Βέροιας, δημοτικούς συμβούλους, πολιτικούς, και πολύ κόσμο, οι παρουσιαστές του πρώτου μυθιστορήματος του Αλέκου Χατζηκώστα – μετά από άλλα βιβλία που έχει γράψει, κυρίως ιστορικού περιεχομένου- το προσέγγισαν δίνοντας στο κοινό το περιεχόμενό του και την προσωπική τους οπτική.
Ο Λάζαρος Κουμπουλίδης, δικηγόρος και πρόεδρος του «Ανθρώπινου Δυναμικού» της Βέροιας, χαρακτήρισε το βιβλίο συνδυασμό αστυνομικού μυθιστορήματος με ιστορική χροιά και σαφή πολιτικό προσανατολισμό.
«Με τον τρόπο που εκτυλίσσεται η πλοκή του αναδεικνύεται το πώς το παρελθόν διογκώνεται, καθορίζοντας το παρόν και το μέλλον.(…) Το βιβλίο διαβάζεται με μια αναπνοή, λόγω πειστικού και απλού λόγου.»
Ο Παντελής Τσαλουχίδης, φιλόλογος και κριτικός λογοτεχνίας, ενέταξε το βιβλίο στα βιβλία μνήμης, όπως και τα προηγούμενα βιβλία του Χατζηκώστα.
«Είναι σαφές ότι το παρελθόν δεν είναι το πρόσφατο αλλά το απώτερο, όπου κυριαρχεί η ιστορική μνήμη» είπε ο παρουσιαστής του βιβλίου, τονίζοντας την πολυετή θητεία του συγγραφέα στο «ναρκοπέδιο» της δημοσιογραφίας, που τον κάνει να τοποθετεί τον ήρωά του, δημοσιογράφο, σε χώρο οικείο.
Αστυνομική η πλοκή του μυθιστορήματος, που θα μπορούσε ίσως να χαρακτηριστεί και εκτεταμένη νουβέλα κατά τον Τσαλουχίδη, είναι μια δοκιμή των δυνάμεων του συγγραφέα στην ιστορική μυθοπλασία, πάντα με τη ματιά της πολιτικής κριτικής.
«Στρωτή η γλώσσα και ικανοποιητικά ολοκληρωμένοι οι ήρωες, με σαφή δείγματα αυτοαναφορικότητας από την πλευρά του συγγραφέα, που οδηγούν σ’ ένα προσεγμένο αστυνομικό μυθιστόρημα» κατέληξε ο Τσαλουχίδης.
Ο ίδιος ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Αλέκος Χατζηκώστας, παίρνοντας το λόγο, είπε για το βιβλίο του:
«Το βιβλίο μου είναι στον τομέα της λογοτεχνίας μετάβαση από τη μικρή στη μεγάλη φόρμα. Δε ζητώ επιείκεια, ζητώ κατανόηση. Τα γεγονότα που αναφέρονται στο βιβλίο έχουν ιστορική βάση, παράδειγμα περιουσίες που φτιάχτηκαν με βάση το δοσιλογισμό.»
Στο ερώτημα αν αξίζει να διαβάζει κανείς σήμερα λογοτεχνία ο συγγραφέας έδωσε την απάντηση πως η λογοτεχνία δεν αλλάζει μια κατάσταση αλλά προβληματίζει, φωτίζοντας τα γεγονότα.
«Προσπαθώ να πάρω θέση για όσα μας συμβαίνουν σήμερα. Στον τόπο μας, στη Βέροια, γράφουν πολλοί και έχει δημιουργηθεί ένα πνευματικό ρεύμα. Πρέπει να στηρίξουμε αυτές τις προσπάθειες και ειδικά η Δημοτική Αρχή να τις υποστηρίξει» ολοκλήρωσε ο Αλέκος Χατζηκώστας.