Στα Ιωάννινα, τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Μακεδονίας, Ηπείρου και Θράκης,
εκκίνησαν επί της Εγνατίας Οδού τις πρώτες κοινές τους δράσεις.
Ένα ηχηρό και αισιόδοξο μήνυμα συνεργασίας και αναβάθμισης των ΔΗΠΕΘΕ έστειλαν από τα Ιωάννινα οι πρόεδροι των «ΔΗΠΕΘΕ της Εγνατίας Οδού», Βέροιας, Ιωαννίνων, Καβάλας, Κοζάνης, Κομοτηνής και Σερρών, όπου το Σαββατοκύριακο 24 και 25 Σεπτεμβρίου 2016 πραγματοποίησαν την 4η τακτική συνάντησή τους.
Στη συνεδρίαση των προέδρων παραβρέθηκαν : ο Νίκος Μαυροκεφαλίδης, πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας, η Αλεξάνδρα Βακαλοπούλου, πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, , ο Πέτρος Πετρόπουλος, πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, ο Κωνσταντίνος Παπαθανασίου, μέλος ΔΣ του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, ως εκπρόσωπος της προέδρου Μελίνας Ηλικίδου, η Σοφία Μενεσελίδου, πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, η Σοφία Μπιτζίδου, πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών καθώς και ο Φίλιππος Παπανικολάου, αντιπρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών, πέραν των θεμάτων της Η.Δ., εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για την υποχρηματοδότηση από το ΥΠ.ΠΟ. κάτι που επέτεινε τη δημιουργία του Δικτύου στη Βέροια, στις 20 Ιανουαρίου 2016, με την επικύρωση του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας από τους έξι προέδρους.
Συμφωνήθηκε να προχωρήσουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, στις πρώτες κοινές δράσεις που κατέθεσε σε προηγούμενη συνάντηση ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας κ. Μαυροκεφαλίδης και που αφορούν, 1ον τον «Διαγωνισμό Εικαστικών» που περιλαμβάνει διαγωνισμό Μάσκας – Προσωπείου και Ζωγραφική για το Θέατρο – Σκηνογραφία και 2ον τη «Θεατρική Άνοιξη των Εφήβων», που ήδη πραγματοποιείται από κάποια ΔΗΠΕΘΕ, σε συνεργασία με τις Δευτεροβάθμιες Διευθύνσεις.
Συνάντηση με το Δήμαρχο Ιωαννίνων – Τοποθετήσεις Προέδρων
Το μεσημέρι του Σαββάτου οι πρόεδροι συναντήθηκαν στο Δημαρχείο με το Δήμαρχο των Ιωαννιτών κ. Θωμά Μπέγκα και αφού τον ευχαρίστησαν για την άψογη φιλοξενία, κατέθεσαν τους προβληματισμούς τους πάνω σε θέματα που αφορούν την υποστελέχωση και τη δραματική μείωση της επιχορήγησης από το ΥΠ.ΠΟ. Τον ενημέρωσαν αρκούντως αναλυτικά για τις αποφάσεις που έλαβαν το πρωί του Σαββάτου.
«Αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας έτσι ώστε να κάνουμε κοινές δράσεις και πολιτιστικές διαδρομές και να προβάλλουμε έτσι μέσα από τα ΔΗΠΕΘΕ τον πολιτισμό και τον τουρισμό μας. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων μελετήσαμε διάφορες προτάσεις και καταλήξαμε σε κάποιες υλοποιήσιμες ώστε να πραγματοποιηθούν δράσεις και στα έξι ΔΗΠΕΘΕ ταυτόχρονα», σημείωσε η κ. Βακαλοπούλου.
Στη μείωση των επιχορηγήσεων από το Υπουργείο αναφέρθηκε στη συνέχεια η κ. Μενεσελίδου, καθώς και στην επιστολή της κας Βαγενά, που ως μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, προτείνει την κατάργηση των ΔΗΠΕΘΕ και τη σύσταση ενός θεάτρου ανά Περιφέρεια, υπό τον έλεγχο της Περιφέρειας και τη δημιουργία επιτροπής στο Υπουργείο που θα χρηματοδοτεί, κατά βούληση, με τις 700.000 ευρώ, που είναι το ετήσιο ποσό επιχορήγησης όλων των ΔΗΠΕΘΕ, διάφορες θεατρικές ομάδες και τους ερασιτέχνες δημιουργούς. «Η χρηματοδότηση του Υπουργείου προς τα ΔΗΠΕΘΕ μειώθηκε δραματικά και από τις 88.000€ του 2013 έπειτα από μειώσεις, έπεσε στις 41.000€. «Σχετικά με την επιστολή της κας Βαγενά, που ελπίζω να είναι μόνο προσωπική της θέση η απάντησή μου ήταν πως οι περιφέρειες δεν έχουν θεσμική δυνατότητα να λειτουργήσουν τα ΔΗΠΕΘΕ. Δεν μπορεί να κλείσουν κοινωφελείς δημοτικές επιχειρήσεις εν αγνοία των Δήμων και των τοπικών κοινωνιών που εκπροσωπούν ».
«Μια πολύ σημαντική συνάντηση» τη χαρακτήρισε η κ. Μπιτζίδου, καθώς όπως είπε «ήδη έχουν κατατεθεί προτάσεις για μελλοντικές συνεργασίες. Η σημερινή συνάντηση οδηγεί στην ομόφωνη και ένθερμη απόφαση όλων των προέδρων για την εφαρμογή των προτάσεων του κ. Νίκου Μαυροκεφαλίδη που αφορούν: 1ο Διαγωνισμό μάσκας- προσωπείου και Ζωγραφικής για το θέατρο-σκηνογραφία και 2ο «Θεατρική άνοιξη εφήβων» Γυμνασίων και Λυκείων».
«Πυλώνα πολιτισμού» χαρακτήρισε τα ΔΗΠΕΘΕ ο κ. Πετρόπουλος, «που κλονίστηκε κατά καιρούς, ωστόσο άντεξε γιατί υπήρχε η αγάπη και το μεράκι στις τοπικές κοινωνίες». Πρότεινε μάλιστα την από κοινού κάθοδο στην Αθήνα για να διαπιστώσουν εάν οι φήμες περί κατάργησης-σύμπτυξης των ΔΗΠΕΘΕ ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. «Όλοι μας, όποια θέση και αν κατέχουμε στη διοίκηση του δήμου, θα πρέπει να καταλάβουμε ότι εκπροσωπούμε τοπικές κοινωνίες και θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε με γνώμονα το συμφέρον τους και οι δομές πολιτισμού λειτουργούν όσο η κοινωνία τα έχει ανάγκη και τα στηρίζει».
Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο κ. Παπαθανασίου. «Το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης είναι ενεργό, κάνει παραγωγές και είμαστε χαρούμενοι που ξεκινάμε παραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων. Ελπίζουμε αυτή η σύμπραξη των ΔΗΠΕΘΕ να συνεχιστεί και να ανοίξει ακόμα περισσότερο. Ήδη συζητάμε αρκετά για παραπέρα βήματα».
Ο κ. Νίκος Μαυροκεφαλίδης, αναφέρθηκε στην πολύχρονη παρουσία και προσφορά των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. τα οποία καταξιώθηκαν στη συνείδηση των τοπικών κοινωνιών, της χωρικής τους ευθύνης, τρεις και πλέον δεκαετίες, υπηρετώντας την καλλιέργεια της θεατρικής τέχνης, την προαγωγή της θεατρικής παιδείας, τη διεύρυνση του θεατρόφιλου κοινού και την εν γένει πολιτισμική ανάπτυξη.
Αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κατά την τρέχουσα περίοδο που ήταν ένας επί πλέον λόγος της δημιουργίας του Δικτύου των «ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. της Εγνατίας Οδού». Στη συνέχεια έκανε συνοπτική αναφορά στο περιεχόμενο των τριών προηγούμενων συναντήσεων των προέδρων στην Καβάλα, στη Βέροια και στις Σέρρες για να καταλήξει στη τέταρτη των Ιωαννίνων όπου πλέον αποφασίστηκαν οι δύο πρώτες κοινές δράσεις.
Ο κ. Μαυροκεφαλίδης ανέλυσε τις δυο προτάσεις που ο ίδιος κατέθεσε κατά τη συνάντηση των Ιωαννίνων. Πρόκειται: 1ον για το Διαγωνισμό Εικαστικών, που περιλαμβάνει: α) Μάσκα – Προσωπείο και β) Ζωγραφική για το Θέατρο – Σκηνογραφία και 2ον τη «Θεατρική Άνοιξη Εφήβων».
Για τις προτεινόμενες δραστηριότητες κατέθεσε αναλυτική και πλήρη πρόταση που αφορά στο σχεδιασμό της δομής του εγχειρήματος, στην οργάνωση και στην υλοποίηση. Είναι διαχειρίσιμες και τεχνικά και οικονομικά.
Μέσα σε πνεύμα απόλυτης σύμπνοιας, για τα προφανή και τα αυτονόητα των συνεργιών, έγιναν ομόφωνα και ομόθυμα αποδεκτές οι προτάσεις και θα αποτελέσουν τις πρώτες κοινές δράσεις για όλα τα μέλη του Δικτύου στο αμέσως επόμενο διάστημα. Οι κοινές δράσεις των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. του Δικτύου που πρότεινε ο πρόεδρος της Βέροιας και που σύντομα θα υλοποιηθούν είναι: 1) Διαγωνισμός μάσκας- προσωπείου και ζωγραφικής-σκηνογραφίας και 2)«Θεατρική άνοιξη εφήβων». Και οι δύο δράσεις θα απευθύνονται στα Δευτεροβάθμια Σχολεία Ηπείρου, Μακεδονίας και Θράκης. Στη διεξαγωγή του μεγάλου αυτού εγχειρήματος σε επικοινωνία που είχε ο κ. Μαυροκεφαλίδης με το ΚΘΒΕ, τη Σχολή Καλών Τεχνών Θες/νίκης και Φλώρινας, το Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης Ιωαννίνων έλαβε την υπόσχεση της συμμετοχής τους, όπου τους ζητηθεί. Οι πρώτοι που θα έχουν καίριο λόγο θα είναι ασφαλέστατα οι φορείς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου, Μακεδονίας και Θράκης, στους οποίους άμεσα θα προταθούν οι δραστηριότητες από την Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή (Κ.Ο.Ε.) που θα συσταθεί κατά προτεραιότητα, με την πεποίθηση της θετικής ανταπόκρισης και της ενεργούς συμμετοχής τους, σε δράσεις που έχουν χαρακτήρα εκπαιδευτικό, χαρακτήρα πολιτισμικό.
Ο Δήμαρχος των Ιωαννιτών, κ. Μπέγκας, άκουσε με πολύ ενδιαφέρον τους προέδρους. Έδειξε ότι παρακολουθεί από κοντά τις πρωτοβουλίες του Δικτύου και πλαισιωμένος από τους προέδρους, έκλεισε τη συνάντηση ενώπιον των εκπροσώπων ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης με ένα αισιόδοξο μήνυμα στήριξης. «Στόχος μας είναι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για τον Πολιτισμό, οι πόλεις που είμαστε πάνω στον άξονα της Εγνατίας και είναι πραγματικά ευχάριστο που η προσπάθεια αυτή ξεκινάει από τα ΔΗΠΕΘΕ του άξονα. Είναι τιμή μας να φιλοξενούμε τους προέδρους στην πόλη μας και να δηλώσω πως πιστεύω πολύ στην προσπάθεια αυτή και σε αυτά που μπορεί να προσφέρει ο πολιτισμός».
Ξεναγήσεις – Επισκέψεις
Κατά τη διάρκεια του διημέρου, οι πρόεδροι ξεναγήθηκαν από την πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, Αλεξάνδρα Βακαλοπούλου και Φίλιππο Παπανικολάου, σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και σημεία ενδιαφέροντος της περιοχής. Αρχικά επισκέφθηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, όπου εκεί τους υποδέχθηκε ο Έφορος Αρχαιοτήτων Κωνσταντίνος Σουέρεφ και στα εκθέματα τους ξενάγησε ο Αρχαιολόγος κ. Χρήστος Κλείτσας.
Στη συνέχεια μετέβησαν στο Νησί των Ιωαννίνων. Εκεί ξεναγήθηκαν στο Μουσείο του Αλή Πασά από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη και συλλέκτη κ. Φώτη Ραπακούση.
Την επόμενη ημέρα επισκέφθηκαν το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρου Παπαγιάννη» στο Ελληνικό του δήμου Βορείων Τζουμέρκων και ξεναγήθηκαν στους χώρους του από τον ίδιο τον κ. Παπαγιάννη, που βρέθηκε εκεί ειδικά για την περίσταση.
Ακολούθησε η επίσκεψη στο Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης και ο κύκλος των ξεναγήσεων έκλεισε με επίσκεψη που πραγματοποίησαν οι πρόεδροι και οι δημοσιογράφοι στα γραφεία του ΔΗΠΕΘΕ και στο θέατρο των Ιωαννίνων.
Η 5η συνάντηση που θα ακολουθήσει, θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2017,στην Κοζάνη.