Πολιτισμός

Και μια προσωπική μαρτυρία για τον Μάνο Λοΐζο

Είχα την τύχη να γνωρίσω το Μάνο. Το ποιο σημαντικό όμως είναι ότι αυτή η γνωριμία έγινε στο σπίτι του αρχές του 1976. Έμενε σε μια παλιά μονοκατοικία με αυλή στο Χολαργό.

Είχαμε κατέβει τότε στην Αθήνα με τον συμφοιτητή μου τον Ανδρέα Π. εκπροσωπώντας τους φοιτητές του Φυσικού της Θεσσαλονίκης -χρονιά εισαγωγής 1972- έχοντας σαν σκοπό την οργάνωση μιας μεγάλης συναυλίας για να μαζευτούν χρήματα για την εκδρομή των τελειοφοίτων του έτους μας.

Από τα πρώτα τηλέφωνα ήταν αυτό στο Μάνο. Μας περίμενε την άλλη μέρα την ώρα του ραντεβού στην εξώπορτα της αυλής. Μας καλωσόρισε στο σπίτι του. Συναντήσαμε έναν απλό και πολύ ευγενικό άνθρωπο. Ο Μάνος ήταν ήδη από τα πρώτα ονόματα στο χώρο της μουσικής, πολύ αγαπητός σ΄ όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στους φοιτητές.

Το σπίτι που έμενε ο Μάνος Λοΐζος στο Χολαργό

Το σπίτι που έμενε ο Μάνος Λοΐζος στο Χολαργό

Παρ’ όλο που στις ημερομηνίες που θέλαμε δεν είχε τη δυνατότητα να ανέβει στη Θεσσαλονίκη, ηχογραφούσε τότε το δίσκο «Τα τραγούδια μας» με τον Νταλάρα, η συνάντησή μας κράτησε πάρα πολύ και όχι μόνο μας βοήθησε να προσεγγίσουμε άλλους καλλιτέχνες αλλά συζητήσαμε για το φοιτητικό κίνημα –τότε υπήρχε- αλλά και άλλα θέματα με γενικότερο ενδιαφέρον.

Για όλους όσοι τον γνωρίσαμε μέσα απ΄ τη μουσική του και τα τραγούδια του ο Μάνος δεν έφυγε. Υπάρχει το καταπληκτικό έργο του, είναι σαν να υπάρχει και ο ίδιος.

ΥΓ. Για την ιστορία να πω ότι η συναυλία τελικά πραγματοποιήθηκε τον Απρίλη του ’76 με πολύ μεγάλη επιτυχία, με τους Αντώνη Καλογιάννη, Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Δημήτρη Ψαριανό, Νατάσα Γερασιμίδου και τη νεαρή τότε Σοφία Μιχαηλίδου η οποία αν και πρώτη φορά έβγαινε σε τόσο μεγάλο κοινό είχε κλέψει κυριολεκτικά την παράσταση τραγουδώντας τα τραγούδια του Μάουτχαουζεν. Επικεφαλής της ορχήστρας ήταν ο Πάνος Πετσάς και στο Μπουζούκι ο Χρήστος Κωνσταντίνου. Μου διαφεύγουν κάποια ονόματα αλλά έχουν περάσει από τότε 40 ακριβώς χρόνια.  (Δημήτρης Τσιμούρας)

ΑΞΙΖΕΙ να δειτε και ν΄ακούσετε τον Μάνο Λοΐζο σε μια συναυλία του στη Σουηδία (22 – 29 Μάη 1981) όπου διευθύνει, παίζει και τραγουδάει με την Χάρις Αλεξίου, Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Ισιδώρα Σιδέρη και Δημήτρη Κατοίκο.
Στο μπουζούκι ο Χρήστος Νικολόπουλος και ο Μάκης Μαυροπουλος. (Χρήστος Ζουλιάτης)
ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ: https://youtu.be/3uO_1ahXzL4
ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ: https://youtu.be/Gu851ieQ7Vk

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας