Αγροτικά

Στην κορύφωσή του ο τρύγος των οινοστάφυλων της Πιερίας

Αυτές τις μέρες η Πιερία βρίσκεται στην κορύφωση του τρύγου των οινοστάφυλων, τόσο για τους οικιακούς αμπελουργούς, όσο και για τους επαγγελματίες. Ο καιρός αποδείχτηκε για μια ακόμα φορά ο καθοριστικός παράγοντας του φετινού τρύγου, μια χρονιά αρκετά πρώιμη με περίπου δέκα μέρες νωρίς να έχει ξεκινήσει ο τρύγος. Με σύμμαχο πάντα τον Ολυμπιάτη αέρα και την αύρα τού Θερμαϊκού, ένα ολόκληρο καλοκαίρι να δροσίζουν τους αμπελώνες ής Πιερίας, τα αμπέλια έδωσαν και φέτος εξαιρετικής ποιότητας σταφύλι με υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά, οπότε, σε συνδυασμό με την εμπειρία και το μεράκι των αμπελουργών – οινοποιών, η παραγωγή κρασιού αναμένεται να είναι ποιοτική.
Για την παραγωγή των οίνων με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (Π.Γ.Ε.) που δίνει ταυτότητα στους οίνους της Πιερίας, τηρούνται αυστηρά οι εγκεκριμένες προδιαγραφές τού προϊόντος, όπου τα σταφύλια προέρχονται αποκλειστικά από επιλέξιμα προς οινοποίηση και από αμπελοτεμάχια που περιλαμβάνονται στην οριοθετημένη γεωγραφική αμπελουργική ζώνη των 2.500 στρεμμάτων τής Πιερίας. Με τους καλύτερους οιωνούς, από πλευράς ποιότητας, η ποσότητα του φετινού παραγόμενου οίνου αναμένεται να είναι η προβλεπόμενη με βάση τις προδιαγραφές τού Π.Γ.Ε. Πιερίας πετυχαίνοντας έτσι και την επιθυμητή ποσότητα που θέλει ο κάθε αμπελουργός για να αναδείξει μέσα από το κρασί του τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά παραγωγής του.
Η Πιερία μπορεί να είναι μια νέα σχετικά περιοχή στον σύγχρονο οινικό χάρτη της Ελλάδας (2008 Π.Γ.Ε. Πιερίας), αυτό όμως δεν εμπόδισε τους οινοπαραγωγούς της να δημιουργήσουν εξαιρετικούς οίνους και γνωστές ετικέτες κρασιού και να εξασφαλίσουν πολλές διακρίσεις και βραβεία τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. CAM04826Η αμπελοκαλλιέργεια ήταν ανεπτυγμένη στην περιοχή της Πιερίας από αρχαιοτάτων χρόνων, όπως άλλωστε καταμαρτυρούν τα διάσπαρτα αρχαία οινοποιεία της (Κομπολόι, Ρητίνη Λουλουδιές Πύδνα) που αποκάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη, οι ανασκαμμένοι αρχαίοι αμπελώνες που εντοπίζονται κατά μήκος της παραλιακής Πιερίας (εποχή του σιδήρου – 2500 π.Χ.) αλλά και στους πρόποδες των Πιερίων Ορέων και του Ολύμπου, καθώς και αναφορές ιστορικών κειμένων.
Ο τρύγος είναι μια χειρωνακτική αγροτική εργασία που θέλει χέρια για να πραγματοποιηθεί. Αποτελεί την αρχή της οινοποίησης και έναν από τους καθοριστικούς παράγοντες της οινοπαραγωγικής δραστηριότητας, καθώς διασφαλίζει την καλύτερη κατάσταση των τσαμπιών με την διαλογή τους πάνω στο αμπέλι δημιουργώντας όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για να έχουμε παραγωγή οίνου υψηλής ποιότητας. Μπορεί ο τρύγος να είναι κοπιαστικός, είναι όμως και στιγμή χαράς, κεφιού, χωρατών για τις παρέες, που τρυγούν με μικρά κλαδευτήρια ή με φαλτσέτες στο χέρι να κόβουν τα σταφύλια και γεμίζουν τα τελάρα. Στο διάλειμμα του τρύγου στο αμπέλι ένα ποτηράκι τσιπουράκι είναι απαραίτητο για να «κόψει» τον ιδρώτα και ξαποσταίνοντας για λίγο γεύονται το παραδοσιακό φαγητό του τρύγου, λαγγίτες ή πίτα, φρέσκο ψωμί, ελιές, φέτα, καρπούζι και πάνω από όλα δροσερό κρασί.
 Αν θέλετε να ζήσετε την ομορφιά τού τρύγου, δεν έχετε παρά να δώσετε ένα χέρι βοηθείας στην όλη διαδικασία. CAM04832Κάντε λοιπόν μια επίσκεψη στους γραμμικούς αμπελώνες της Πιερίας με το γλυκό ανάγλυφό της, με την υπέροχη θέα στα όμορφα βουνά της, τον Όλυμπο και τα Πιέρια Όρη, αλλά και με τη θάλασσα του Θερμαϊκού. Η συμμετοχή στη διαδικασία τού τρύγου δεν έχει μόνο έναν κάποιο κόπο αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και μια υπέροχη εικόνα, αφού παρέχει και μια άριστη βιωματική εμπειρία ευδαιμονίας βλέποντας τον ολόφρεσκο χυμό σταφυλιού να μπαίνει στις δεξαμενές, να μετατρέπεται σε μούστο και στην συνέχεια να παράγεται ο εξαιρετικός οίνος της Πιερίας (Π.Γ.Ε.).

Δημήτρης Ρουκάς M.Sc. Τεχν. Γεωπόνος Επιστημονικός Συνεργάτης Π.Ε. Πιερίας

Κάντε κλικ στις εικόνες για μεγένθυση

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας