Γιάννης Φωτόπουλος και Ερωτόκριτος Κατσαβουνίδης. Δάσκαλος και μαθητής, μετά από τριάντα δύο χρόνια, θυμούνται…
Όλοι νιώσαμε περήφανοι χθες στη διάλεξη, που έδωσε για τα Βαρυτικά Κύματα ο συμπολίτης μας Ερωτόκριτος Κατσαβουνίδης, ο Καθηγητής-Ερευνητής του ΜΙΤ, που έφτασε τόσο ψηλά, επιβεβαιώνοντας με την Ομάδα LIGO, στην οποία συμμετέχει, τη θεωρία του Αϊνστάιν, μέσα από την ανίχνευση των Βαρυτικών κυμάτων.
Πώς όμως να ένιωσε τάχα ο καθηγητής του στο 1ο Λύκειο της Βέροιας, που δίδαξε στον Ερωτόκριτο τη Φυσική στα τρία τελευταία χρόνια της μαθητικής του ζωής, ο Γιάννης Φωτόπουλος; Γιατί, βέβαια, δεν είναι καθόλου συνηθισμένο να διεκδικεί η ανακάλυψη, στην οποία συνέβαλε ένας μαθητής σου, το NOBEL Φυσικής!
Στη φωτογραφία της Φαρέτρας καθηγητής και μαθητής δένονται μ’ ένα χαμόγελο που καθρεφτίζει τη σχέση τους και τις αναμνήσεις εκείνων των χρόνων, μα πάνω απ’ όλα την περηφάνια και τη χαρά του δασκάλου.
Το πορτρέτο του μαθητή του έκανε ο Γιάννης Φωτόπουλος με ελάχιστες πινελιές, μιλώντας για ένα εξαιρετικό μυαλό, έντονη κλίση στη Φυσική αλλά και ξεχωριστή σεμνότητα, που, όπως διαπιστώσαμε όλοι χθες, εξακολουθεί να τον διακρίνει και μετά τη μεγάλη του επιστημονική επιτυχία.
Ο μαθητής Ερωτόκριτος Κατσαβουνίδης, περισσότερο πληθωρικός στη συγκεκριμένη στιγμή, μας είπε για το δάσκαλό του:
« Ίσως, αν χρησιμοποιήσω το λατινικό όρο “in loco parentis” (στη θέση του πατέρα), καταφέρω να δώσω αυτό που ήταν, όχι μόνο για μένα, αλλά για όλους μας, ο Γιάννης Φωτόπουλος.
Γιατί, όταν έμπαινε στην τάξη είχε τη διάθεση να τα δώσει όλα και ήταν αυτά τα όλα πολύ σημαντικά. Θυμάμαι πάντα εκείνα τα τόσο καθοριστικά τρία λυκειακά μου χρόνια, όπως θυμάμαι κι αυτόν…»
Δήμητρα Σμυρνή