Εξιχνιάστηκαν 13 περιπτώσεις απάτης και απόπειρες απάτης σε βάρος ηλικιωμένων
Εξιχνιάστηκαν 13 περιπτώσεις απάτης και απόπειρες απάτης σε βάρος ηλικιωμένων στην Χαλκιδική
Συνελήφθη ένας 34χρονος υπήκοος Βουλγαρίας – μέλος της εγκληματικής οργάνωσης – τη στιγμή που παραλάμβανε χρηματικό ποσό
Τηλεφωνούσαν σε ηλικιωμένους και προσποιούμενοι το παιδί τους ζητούσαν χρήματα για να αποφύγει τις συνέπειες από δήθεν θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα που προκάλεσε
Για να γίνουν πιο πειστικοί προσποιούνταν ακόμα και τον αστυνομικό και απαιτούσαν άμεσα τα χρήματα
Μέχρι στιγμής κατάφεραν να αποσπάσουν κοσμήματα αξίας 5.000 ευρώ, ενώ απαίτησαν χρηματικό ποσό που ξεπερνά τις 390.000 ευρώ
Δημοσιεύονται συμβουλές προς τους πολίτες για την αποφυγή παρόμοιων περιστατικών απάτης
Εξιχνιάστηκαν πολυάριθμες περιπτώσεις απάτης και απόπειρες απάτης σε βάρος κυρίως ηλικιωμένων ατόμων, που έγιναν το τελευταίο 10ημερο σε διάφορες περιοχές της Χαλκιδικής.
Από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Πολυγύρου και του Αστυνομικού Τμήματος Νέας Καλλικράτειας, συνελήφθη χθες (26-8-2016) το βράδυ σε περιοχή της Χαλκιδικής, ένας 34χρονος υπήκοος Βουλγαρίας, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και απάτες σε βάρος ηλικιωμένων.
Από την αναλυτική έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Πολυγύρου, διαπιστώθηκε ότι ο 34χρονος μαζί με άλλα μέλη της οργάνωσης, εφαρμόζοντας συγκεκριμένη μεθοδολογία και έχοντας διακριτούς ρόλους, προέβαιναν συστηματικά στην εξαπάτηση ηλικιωμένων, χρησιμοποιώντας συγκεκριμένο τρόπο προσέγγισης.
Συγκεκριμένα τηλεφωνούσαν σε σταθερό τηλέφωνο σε σπίτια ηλικιωμένων και προσποιούμενοι είτε το παιδί τους, είτε ακόμα και τον αστυνομικό, προσπαθούσαν να πείσουν τους ηλικιωμένους ότι δήθεν το παιδί τους προκάλεσε τροχαίο ατύχημα με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό ανήλικου και για να αποφύγει τις ποινικές συνέπειες απαιτούνταν άμεσα μεγάλο χρηματικό ποσό, που έφτανε μέχρι και τις 80.000 ευρώ.
Στο πλαίσιο των ερευνών, εντοπίστηκε χθες (26-8-2016) το βράδυ ο 34χρονος τη στιγμή που παραλάμβανε το χρηματικό ποσό των 15.000 ευρώ από γυναίκα που νωρίτερα της είχαν τηλεφωνήσει, εφαρμόζοντας ακριβώς την ίδια μεθοδολογία και απαιτώντας αρχικά το χρηματικό ποσό των 60.000 ευρώ.
Από την μέχρι τώρα έρευνα προέκυψε ότι τα μέλη της οργάνωσης εμπλέκονται σε ακόμα 1 περίπτωση απάτης, όπου κατάφεραν να αφαιρέσουν κοσμήματα αξίας 5.000 ευρώ, καθώς και σε 12 απόπειρες απάτης όπου απαίτησαν συνολικά χρηματικό ποσό που ξεπερνά τις 390.000 ευρώ.
Οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των υπολοίπων μελών της οργάνωσης, καθώς και την τυχόν συμμετοχή τους και σε άλλες περιπτώσεις εξαπάτησης ηλικιωμένων.
Ο συλληφθείς με την κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκιδικής.
Στοχεύοντας στην πρόληψη και αποφυγή παρόμοιων περιστατικών, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας προτρέπει τους πολίτες:
- να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να τους πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο). Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδουν σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.)
- σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού τους προσώπου, να επιδιώκουν πάντα να επικοινωνούν οι ίδιοι τηλεφωνικά με το γνωστό – συγγενικό τους πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό τους τηλέφωνο και κατόπιν δικής τους πρωτοβουλίας και να μην δέχονται να μιλάνε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι
- σε κάθε περίπτωση, να δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να παραδώσουν χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς τους
- να μην πείθονται όταν άγνωστοι τους ζητούν να καταβάλλουν χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα – εταιρείες για αγορά αγαθών – προσφορά υπηρεσιών
- να μην δέχονται σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να τους οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού
- να μην πείθονται από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχουν προηγουμένως καλέσει
- επισημαίνεται ότι από τα νοσοκομεία ή τις δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η τακτική υπάλληλοί τους να πηγαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν
- να έχουν πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους να επικοινωνούν σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.)
- να συγκρατούν τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσουν το έργο των διωκτικών αρχών.
- Να ενημερώνουν πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος τους.
(Αναλυτικά χρήσιμες συμβουλές προς τους πολίτες στον ακόλουθο σύνδεσμο της ιστοσελίδας της Ελληνικής Αστυνομίας).
Θεσσαλονίκη, 27 Αυγούστου 2016