Κόσμος

Πραξικόπημα στην Τουρκία – Τουρκικός στρατός: Αναλάβαμε την εξουσία – Ερντογάν: Εγώ είμαι ο αρχηγός

Άρματα μάχης περικύκλωσαν πριν από λίγο το κτίριο της τουρκικής εθνοσυνέλευσης και άνοιξαν πυρ, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες.

Πυρά ακούστηκαν σε αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Τουρκικά στρατιωτικά ελικόπτερα άνοιξαν πυρ ενάντια στο αρχηγείο της κρατικής υπηρεσίας πληροφοριών (MIT) στην Άγκυρα, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τον κόσμο να συγκεντρωθεί στις πλατείες και να αντισταθεί στους πραξικοπηματίες, μιλώντας στο CNN Turk, μέσω Face Time στο κινητό.

Ο Ερντογάν είπε πως πρόκειται για «απόπειρα μιας μειοψηφίας των ενόπλων δυνάμεων» και κατηγόρησε τον ιμάμη Φετχουλάν Γκιουλέν ότι είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από το πραξικόπημα.

Ο Ερντογάν είπε πως οι «πραξικοπηματίες θα πληρώσουν πολύ ακριβά την πράξη τους στα δικαστήρια και τόνισε: «Δεν πιστεύω ότι θα πετύχουν οι πραξικοπηματίες το στόχο τους».

Τηλεοπτικός παρουσιαστής του κρατικού τουρκικού τηλεοπτικού δικτύου TRT ανέγνωσε σε ζωντανή μετάδοση μια ανακοίνωση, εκτελώντας διαταγή, όπως διευκρίνισε εξαρχής, του τουρκικού στρατού, σύμφωνα με την οποία, επιβλήθηκε στρατιωτικός νόμος σε όλη την επικράτεια.

Λίγο αργότερα, η εκπομπή του TRT διακόπηκε, ανέφερε το Ρόιτερς.

Ο τούρκος υπουργός αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Εμέρ Τσελίκ κάλεσε πριν από λίγο τους άνδρες των ενόπλων δυνάμεων να παρακούσουν τις διαταγές των ανωτέρων τους που αποπειρώνται πραξικόπημα, όπως μετέδωσε το ιδιωτικό τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

«Δεν θα παραδώσουμε την δημοκρατία μας, θα αγωνιστούμε ως την τελευταία μας πνοή», ανέφερε ο Τσελίκ, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο.

Ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε ότι κατέλαβε την εξουσία της χώρας για να προστατέψει την δημοκρατική τάξη και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Όλες οι εξωτερικές σχέσεις της χώρας θα συνεχιστούν, ενώ το κράτος δικαίου παραμένει προτεραιότητα, αναφέρει ο τουρκικός στρατός σε ανακοίνωση που στάλθηκε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και δημοσίευσαν τουρκικοί τηλεοπτικοί σταθμοί.

Ένας δημοσιογράφος του τηλεοπτικού δικτύου CNN TURK μετέδωσε πως έχουν πιαστεί αρκετοί όμηροι στο αρχηγείο του στρατού στην Άγκυρα.
Ανάμεσα στους ομήρους, όπως μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης, βρίσκεται και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου.

Απαγόρευση κυκλοφορίας επιβλήθηκε σε όλη την επικράτεια της Τουρκίας, ενώ κλείνουν τα αεροδρόμια της χώρας, μετέδωσε το τουρκικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπινάλι Γιλντιρίμ δήλωσε πως μια ομάδα εντός του τουρκικού στρατού αποπειράθηκε να ανατρέψει την κυβέρνηση και ότι οι υπεύθυνοι του πραξικοπήματος θα το πληρώσουν ακριβά.

«Κάποιοι άνθρωποι παρανόμως πραγματοποίησαν μια παράνομη ενέργεια εκτός ιεραρχίας», δήλωσε ο Γιλντιρίμ σε σχόλια που μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

«Αυτή η κυβέρνηση εκλεγμένη από το λαό παραμένει να έχει τον έλεγχο. Αυτή η κυβέρνηση θα αποχωρήσει όταν ο λαός το αποφασίσει».

Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) διατηρεί την εξουσία στη χώρα, δήλωσε σε τουρκικό ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς.

Πηγή: Ρόιτερς, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τουρκικός στρατός: Αναλάβαμε την εξουσία

Τουρκικός στρατός: Αναλάβαμε την εξουσία

Ο στρατός της Τουρκίας προχώρησε σε δήλωση στην οποία αναφέρει ότι έχει αναλάβει την εξουσία της χώρας.

Την ανακοίνωση του τουρκικού στρατού επιβεβαίωσε και το πρακτορείο Reuters, την ώρα που στρατιωτικές επιχειρήσεις είναι σε εξέλιξη σε όλο το μήκος και το πλάτος της χώρας.

Ο αρχηγός του στρατού σε γραπτή του δήλωση επιβεβαιώνει το πραξικόπημα και δηλώνει πως «οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις αναλαμβάνουν την εξουσία για να αποκαταστήσουν τη συνταγματική τάξη, τη δημοκρατία και τη διασφάλιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και ελευθερίων».

«Το κυρίαρχο είναι η αποκατάσταση του κράτους Δικαίου στη χώρα, η αποκατάσταση της δημόσιας ασφάλειας», συμπλήρωσε.

«Όλες οι διεθνείς συμφωνίες και δεσμεύσεις της χώρας ισχύουν, ελπίζουμε να συνεχίσουμε να έχουμε καλές σχέσεις με όλες τις χώρες του κόσμου», κατέληξε.

Διάγγελμα μέσω Skype έκανε πριν από δέκα λεπτά ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος προσπάθησε να καθησυχάσει τον κόσμο, να δηλώσει την εμπιστοσύνη στον Πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ για τους χειρισμούς του στην υπόθεση και να επισημάνει πως θα τιμωρηθούν όλοι όσοι συμμετέχουν στο πραξικόπημα.

Διάγγελμα Ερντογάν: Εγώ είμαι ο αρχηγός

«Το έθνος μας θα το περάσει αυτό, θα το ξεπεράσουμε», είπε μεταξύ άλλων ο Ερντογάν.

«Ο Πρωθυπουργός μας έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες και η αστυνομία θα τιμωρήσει σοβαρά όλους όσοι συμμετέχουν σ’ αυτή την ενέργεια», συμπλήρωσε ο Ερντογάν, ο οποίος εν συνεχεία κάλεσε τον κόσμο να βγει στους δρόμους.

«Καλώ όλους τους ανθρώπους να συγκεντρωθούν σε πλατείες και στο αεροδρόμιο», είπε ο Ερντογάν και πρόσθεσε: «Το πραξικόπημα αυτό θα λήξει γρήγορα, εγώ είμαι ο αρχηγός, θα γίνει ότι πρέπει».

Επίσης, ο Ερντογάν έσπευσε να υποστηρίξει πως πίσω από το πραξικόπημα βρίσκεται ο Φετχουλάχ Γκιουλέν.

https://youtu.be/Gx8lnCOsTzs

 

banner-article

Ροη ειδήσεων