Βέροια Κοινωνία Κόσμος

Συγκλονιστικά στοιχεία από την ετήσια Έκθεση της Επιτροπής του Ο.Η.Ε για τον έλεγχο των ναρκωτικών.

Γεν. Νοσοκομείο Βέροιας

Θ.Μ.Υ  Ο.ΚΑ.ΝΑ.

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών και της παράνομης διακίνησης αυτών κάθε χρόνο στις 26 Ιουνίου σας παραθέτουμε μερικά στοιχεία από την ετήσια Έκθεση της Επιτροπής του Ο.Η.Ε για τον έλεγχο των ναρκωτικών.

ΕΥΡΩΠΗ

Η χρήση ουσιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει διαδεδομένη.

Σχεδόν το ένα τέταρτο του ενήλικου πληθυσμού στη Ε.Ε έχει δοκιμάσει παράνομα ναρκωτικά τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του.

Η ουσία που καταναλώνεται συχνότερα στην Ε.Ε μεταξύ των ατόμων ηλικίας από 15 έως 64 ετών είναι η κάνναβη (19,3 εκατομμύρια) ακολουθούμενη από την κοκαΐνη (3.4 εκατομμύρια χρήστες), το “έκσταση” (2.1 εκατομμύρια ) και τις αμφεταμίνες (1.6 εκατομμύρια ).

Η Δανία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μεταξύ των χωρών της Ε.Ε με το υψηλότερο ποσοστό ανθρώπων που έχουν κάνει χρήση ναρκωτικών τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους.

Ενώ η χρήση ηρωίνης και συνθετικών οπιοειδών παραμένει σχετικά χαμηλή, η χρήση κοκαΐνης παραμένει σε υψηλά επίπεδα και η χρήση αμφεταμινών σταθερή.

Πρόβλημα αποτελεί η χρήση νέων ψυχοδραστικών ουσιών.

Η Ευρώπη εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική αγορά για τους εμπόρους ναρκωτικών, τόσο για τοπικά παραγόμενα ναρκωτικά, καθώς και για εκείνα που παράγονται λαθραία από άλλες περιοχές, όπως τη Λατινική Αμερική, τη Δυτική Ασία και την Βόρεια Αφρική.

Το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γίνει σημαντικά εργαλεία για την εμπορία των ναρκωτικών.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο, περισσότερες από 600 ιστοσελίδες που πωλούν νέες ψυχοδραστικές ουσίες, μερικές φορές με το κιλό, εντοπίστηκαν στη Ε.Ε το 2013 και το 2014.

Η εκτίμηση του μεγέθους της διαδικτυακής αγοράς ναρκωτικών δεν είναι εύκολη υπόθεση, και απαιτείται μεγαλύτερη γνώση για τον αυξανόμενο ρόλο του διαδικτύου και των ψηφιακών κρυπτο-νομισμάτων, όπως το Bitcoin, στην πώληση τόσο των καθιερωμένων όσο και των νέων ψυχοδραστικών ουσιών.

Οι ουσίες κατάχρησης γίνονται όλο και πιο ισχυρές και ανόθευτες.

Τόσο η καθαρότητα όσο και η δραστικότητα όλων των ναρκωτικών που βρίσκονται συνήθως στη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της κάνναβης έχουν αυξηθεί.

Τέλος στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη το ποσοστό ενέσιμης χρήσης ναρκωτικών είναι σχεδόν πέντε φορές πάνω από τον παγκόσμιο όρο.

Ο αριθμός των ανθρώπων στην περιοχή αυτή που κάνουν ενέσιμη χρήση εκτιμάται σε 2.91 εκατομμύρια, τα οποία είναι σχεδόν το ένα τέταρτο (24%) του παγκόσμιου ποσοστού.

Περισσότερα στοιχεία και για την λειτουργία της μονάδας του ΟΚΑΝΑ στο Νοσοκομείο της Βέροιας θα δώσουν μέλη της θεραπευτικής ομάδας σε συνέντευξη τύπου που θα παραχωρήσουν στο χώρο του Νοσοκομείου (γραφείο Διοικητή) την Παρασκευή 24-6-16 και ώρα 12μμ.

Τα μέλη της θεραπευτικής ομάδας.

 

banner-article

Ροη ειδήσεων