Βέροια Ρεπορτάζ

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής στη Βέροια. “Οι πραγματικές μεταρρυθμίσεις αρχίζουν τώρα”

Δήμητρα Σμυρνή

Με όχι ικανοποιητικό αριθμό προσέλευσης ακροατηρίου, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, μίλησε χθες 11/6/’16, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου της Βέροιας, μετά από επίσκεψή του στο Στρατόπεδο Φιλοξενίας Προσφύγων, «Αρματολός Κόκκινος».

Ο Υπουργός έφτασε στο Δημαρχείο μετά τις 8 το βράδυ, για να τον «υποδεχτούν» με συνθήματα διαμαρτυρίας, που συνεχίστηκαν για πολλή ώρα, εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ και των καθαριστριών των σχολείων της Βέροιας.

Προλογίζοντας η Συντονίστρια  της Νομαρχιακής Επιτροπής τουΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας, Βαρβάρα Σαράντη, είπε μεταξύ άλλων:

«Μιλήσαμε με ειλικρίνεια γι αυτό και μας εμπιστευτήκατε. Τα πεπραγμένα μας δεν κρύβονται πίσω από τις άναρθρες κραυγές της Αντιπολίτευσης. Όλα τα καταφέραμε μέσα στην κρίση και το Προσφυγικό. Με το κλείσιμο της αξιολόγησης κλείνει και το σενάριο της… Αριστερής Παρένθεσης.

Η Κυβέρνηση ως τώρα διαπραγματευόταν, τώρα πρέπει να δείξει πως κυβερνά. Πρέπει ν’ αφήσουμε το δικό μας στίγμα, το κοινωνικό και ταξικό.

Η δύναμή μας είναι ο κόσμος. Ήρθε ο καιρός ν’ αλλάξουμε σελίδα.»

Ο Υπουργός πλαισιωμένος, πέρα από τη Συντονίστρια, από τον Δημήτρη Χαμπίδη,  στέλεχος του Αγροτικού Τομέα, και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας Χρήστο Αντωνίου και Φρόσω Καρασαρλίδου, με παρόντες τον Δήμαρχο Βέροιας Κώστα Βοργιαζίδη και τον Αντιδήμαρχο Παιδείας και Πολιτισμού Γιώργο Σοφιανίδη, όρθιος, απευθύνθηκε στο ακροατήριό του λέγοντας:

«Είμαστε σε κομβικό σημείο. Όμως το ξέρουμε όλοι πως κάθε φορά που γίνεται μια μεγάλη αλλαγή πίσω της έχει μια προϊστορία.»

Για το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ ν’ αλλάξει τα δεδομένα  στην Ευρώπη κατέθεσε πως μπορεί να μην πέτυχε, αλλά η προσπάθεια απέδειξε πως και η Ευρώπη δεν είναι η Ευρώπη των οραματισμών που  υπήρχαν γι αυτήν, καθώς βρίσκεται και η ίδια σε κομβικό σημείο.

Υπερασπίστηκε τη διαπραγμάτευση του Ιουνίου λέγοντας πως έγινε κυριολεκτικά με το πιστόλι στον κρόταφο, με μια κοινωνία απροετοίμαστη να προχωρήσει σε ρήξη. Όμως ο λαός εμπιστεύτηκε την κυβέρνηση το Σεπτέμβριο, καταλαβαίνοντας πως δεν υπήρχε άλλη λύση.

Για την πολυσυζητημένη ανάπτυξη ισχυρίστηκε πως η απαραίτητη προϋπόθεση της είναι η πολιτική σταθερότητα, που την εγγυάται ο ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο διακρίνει η ευρηματικότητα και η φαντασία σ ’αυτόν τον τομέα.

 faretra.info-kouroumplis-veria

Για το Προσφυγικό, που αποτέλεσε ένα επιπλέον πρόβλημα δυσεπίλυτο για το λαό και για την κυβέρνηση, τόνισε πως από τη μια προκαλέσαμε ως λαός το θαυμασμό όλων με τη στάση μας απέναντι στους πρόσφυγες και από την άλλη αισθανθήκαμε ως κυβέρνηση προδομένοι στο συγκεκριμένο θέμα και από την Ευρώπη και από την Ύπατη Αρμοστεία.

Για τον Τουρισμό εξέφρασε την ελπίδα ότι η ροή αφίξεων που ξεκίνησε, χάρη στην πολιτική σταθερότητα που επικρατεί στη χώρα, θα συνεχιστεί και θα αυξηθεί, με απαραίτητη προϋπόθεση, για να πάνε καλύτερα τα πράγματα, την κατανάλωση ελληνικών προϊόντων.

Οι επενδύσεις θα βασιστούν στο κλίμα της ασφάλειας που αποπνέει η χώρα αλλά και στους όρους και τις προϋποθέσεις που θα δημιουργηθούν.

Το ΤΑΙΠΕΔ δεν ξεπουλά, όπως γινόταν μέχρι τώρα, αλλά αξιοποιεί, ισχυρίστηκε, αφού το 50% πηγαίνει στη μαύρη τρύπα και το άλλο 50% στην ανάπτυξη. «Μας ενδιαφέρουν οι όροι, ώστε το Δημόσιο να έχει οφέλη και οι εργαζόμενοι προστασία» πρόσθεσε.

Για το Σύνταγμα δήλωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένος για ριζικές αλλαγές, αρκεί να υπάρχει η διάθεση να τηρείται, το οποίο Σύνταγμα παραβιάστηκε πολλές φορές από το 1965.

«Θα βρούμε τη διαδικασία με την οποία θα το πετύχουμε και για πρώτη φορά θα γίνει σε ανοιχτή διαβούλευση με την κοινωνία. Αυτό είναι η Δημοκρατία» είπε, προσθέτοντας για τον Εκλογικό Νόμο πως είναι απαραίτητο να σπάσει το εκκολαπτήριο της διαφθοράς και της διαπλοκής και να μπει στο τραπέζι το θέμα της εσωκομματικής δημοκρατίας.

Ανοιχτό αφήνει η κυβέρνηση το θέμα της ψήφου στα 17 καθώς και της ψήφου των ομογενών, όσο για το εκλογικό σύστημα, αυτό θα συζητηθεί μέσα στο κόμμα, πρόσθεσε.

« Ο ελληνικός λαός δοκίμασε όλα τα συστήματα και για πάρα πολλά χρόνια. Εμείς ζητάμε μόνο μία τετραετία, γιατί οι πραγματικές μεταρρυθμίσεις αρχίζουν τώρα» κατέληξε ο Υπουργός.

Μετά την ενημέρωση ακολούθησε συζήτηση με το κοινό.

Φωτογραφίες: faretra.info

 faretra.info-kouroumplis-veria faretra.info-kouroumplis-veria faretra.info-kouroumplis-veria faretra.info-kouroumplis-veria faretra.info-kouroumplis-veria

 

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας