Κοινωνία Σχόλια

Τα funds προ των πυλών

Δέκα εταιρείες, τράπεζες και funds έχουν προχωρήσει ήδη τις διαδικασίες ή έχουν εκδηλώσει πρόθεση για να αποκτήσουν άδεια διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, με στόχο να πάρουν μερίδια από την «πίτα» των 98,5 δισ. ευρώ (τόσο είναι το ύψος τους). Έχει ήδη ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο για τη χωρίς εμπόδια λειτουργία τους.

Στο σύνολο των «κόκκινων» δανείων που θα δοθούν στις εταιρείες, στις τράπεζες ή τα funds για διαχείριση είναι και τα δάνεια με υποθήκη σε πρώτη κατοικία μέχρι 140.000 ευρώ, δηλαδή οι λαϊκές κατοικίες. Δεν είναι όμως μόνο αυτά που δίνει η κυβέρνηση σε τέτοιους επιχειρηματικούς ομίλους για να κερδοσκοπήσουν. Έχει εξομοιώσει το φορολογικό καθεστώς με ό,τι ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μείωσε το κόστος του υποθηκοφυλακείου (από 2.500 σε 20 ευρώ!), ενώ ήδη έχει εκδώσει το Προεδρικό Διάταγμα για τη διενέργεια πλειστηριασμών ακινήτων στην εμπορική τους αξία, στους οποίους μπορούν να προχωρούν από την 1η Ιούνη οι τράπεζες, άλλοι πιστωτές, όπως π.χ. αυτοί που θα διαχειρίζονται «κόκκινα» δάνεια.

Έκανε τα πάντα ώστε να διευκολυνθεί η ανάθεση της διαχείρισής τους για να βγάλουν σίγουρα κέρδη. Έτσι, από τη μια, ενισχύει απλόχερα αυτά τα τμήματα του κεφαλαίου και, από την άλλη, εκβιάζει τα λαϊκά στρώματα είτε να σφίξουν το ζωνάρι μέχρι ασιτίας για να γλιτώσουν το σπίτι τους ή να το χάσουν από τους γύπες της διαχείρισης των δανείων.

rizospastis.gr

 

banner-article

Ροη ειδήσεων