Βέροια Πολιτισμός

Βέροια Εύηχη Πόλη 2016 – Οι τοποθετήσεις του Προέδρου και του Διευθυντή της ΚΕΠΑ στη συνέντευξη τύπου

Η τοποθέτηση του Προέδρου της ΚΕΠΑ Γιώργου Σοφιανίδη, Αντιδήμαρχου Παιδείας  και Πολιτισμού

«Για 7η συνεχή χρονιά ο θεσμός της “Βέροιας – Εύηχης πόλης” θα βρίσκεται κοντά μας στις 24 με 27 Ιουνίου. Η διατήρηση ενός τόσο σημαντικού θεσμού που η πόλη τον αγάπησε και τον έχει συνδέσει με το καλοκαίρι της, δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Η εποχή μας και τα προβλήματα που κουβαλά στέκεται εμπόδιο στις προσπάθειες μας να κρατήσουμε ζωντανή την υπόθεση του πολιτισμού.

            Δεν είναι μόνο τα δικά μας οικονομικά προβλήματα. Είναι και τα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίζουν οι συνεργάτες μας, που με τη σειρά τους πιέζονται στην προσπάθειά τους να ανταπεξέλθουν στο σχεδιασμό και τη διακίνηση των παραγωγών τους.

            Έτσι τα καλοκαίρια όσο πάει φτωχαίνουν από πολιτιστική κίνηση.

            Παρόλα αυτά η ΚΕΠΑ έχει δημιουργήσει ένα πλέγμα ισχυρών και με ιστορία συνεργασιών, με αποτέλεσμα να είναι σε θέση να συγκροτήσει ένα θελκτικό πολιτιστικό πρόγραμμα για το καλοκαίρι και ειδικά για το θεσμό της εύηχης πόλης.

            Το πρόγραμμα που παρουσιάζουμε σήμερα είναι ίσως από τα πιο ανοιχτά και πιο πλούσια σε ακούσματα προγράμματα που έχουμε μέχρι τώρα παρουσιάσει. Βέβαια οι συναυλίες έχουν περιοριστεί σε ότι αφορά τον αριθμό τους, αλλά έχει προσεχθεί ιδιαίτερα η ποιότητά τους. Εκτός από την ελληνική μουσική, περιλαμβάνει μουσικές από πολλά μέρη του κόσμου. Έχει μια εξωστρέφεια και δίνει μια ευκαιρία στο κοινό μας να γνωρίσει τις μουσικές του κόσμου, από σχήματα που είναι στην κορυφή της ελληνικής μουσικής σκηνής σήμερα.

            Βέβαια δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα μεγάλα ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής που θα μας χαρίσουν πιστεύω πολύ όμορφες στιγμές.

            Η Εύηχη πόλη είναι μια γιορτή και έτσι πρέπει να τη δούμε και να τη χαρούμε. Η μουσική θα πλημμυρίσει την πόλη μας θα ικανοποιήσει ελπίζουμε τον κάθε συμπολίτη μας.

            Βέβαια δεν ξεχνάμε ότι ο δήμος μας δεν είναι μόνο το αστικό κέντρο της Βέροιας. Έτσι στο σχεδιασμό μας περιλαμβάνονται και οι τέσσερις πρώην δήμοι με μουσικές εκδηλώσεις που σχεδιάζονται να γίνουν εκεί και οι οποίες θα ανακοινωθούν σύντομα.

            Φιλοδοξούμε να κρατήσουμε ζωντανή την πολιτιστική κίνηση στην πόλη όλο το καλοκαίρι. Δεν θα είναι μόνο οι εκδηλώσεις (συναυλίες και παραστάσεις) που προγραμματίζονται στο άλσος. Είναι αυτές που θα τρέξουν σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού στην πόλη και θα περιλαμβάνουν μικρές συναυλίες και προβολές. Στόχος μας όσοι μείνουν στην πόλη να απολαύσουν μια πολιτιστική αύρα που θα δροσίσει τα βράδια μας.

             Η ΚΕΠΑ παρόλα τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει στην καθημερινή της λειτουργία, έχει κατορθώσει να διατηρήσει μια σημαντική λειτουργία που δικαιώνει όσους πιστεύουν σε αυτή. Αυτό που επιδιώκει πρώτιστα είναι να δώσει μια αύρα εξωστρέφειας, κοσμοπολιτισμού, μοναδικότητας στην πόλη μας. Να προξενήσει το ενδιαφέρον τρίτων με δράσεις πρωτότυπες και καινοτόμες. Να προσελκύσει τελικά τους τρίτους να την επισκεφθούν για να βιώσουνε εκτός των άλλων και όμορφες στιγμές που οι πολιτιστικές δράσεις που εδώ αναπτύσσονται μπορούν να προσφέρουν.

            Καθόλου εύκολη υπόθεση, αλλά με επιμονή και συνέπεια πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουμε.»

 ΒΕΡΟΙΑ ΕΥΗΧΗ ΠΟΛΗ

Η τοποθέτηση του Διευθυντή της ΚΕΠΑ, Γιάννη Καμπούρη

«H πολιτιστική ανάπτυξη είναι πυλώνας ανάπτυξης για την περιοχή μας, που με το τόσο σημαντικό και μοναδικό πολιτιστικό της απόθεμα, περικλείει μια ιδιαίτερη δυναμική. Όμως αυτή η δυναμική δε μπορεί να λειτουργήσει και να αποδώσει από μόνη της. Χρειάζεται στρατηγική που με τη σειρά της απαιτεί ένα σχεδιασμό, πρωτότυπο και καινοτόμο.

            Θα λέμε τα ίδια και τα ίδια κινδυνεύοντας να πέσουμε στην κατηγορία των γραφικών της παρέας, αλλά όσο αυτό δε γίνεται πραγματικότητα και πράξη δε μπορεί κανείς να μη μιλάει.

            Σήμερα μιλάμε για την Εύηχη πόλη, ένα θεσμό που φιλοδοξεί να πλημμυρίσει την πόλη με μουσική. Σε λίγο θα προστεθεί στα τόσα άλλα σημαντικά μνημεία της περιοχής μας και το μνημείο της παλαιάς μητρόπολης. Και όμως όλα αυτά μοναδικά σε σημασία δεδομένα μαζί με τα προϋπάρχοντα, από ότι φαίνεται δεν είναι ικανά να ελκύσουν το προσδοκώμενο αριθμό επισκεπτών από άλλες περιοχές.

            Όχι δεν φταίνε τα ίδια τα γεγονότα και τα δεδομένα, φταίει η διαχείριση τους. Δε μπορεί να υστερεί ο πολιτιστικός τουρισμός της περιοχής μας, όταν όλα αυτά που συμβαίνουν ή υπάρχουν εδώ, δεν μπορεί κανείς να τα συναντήσει ή να τα βρει αλλού.

            Πρέπει να σκύψουμε στο πρόβλημα αυτό, γιατί αλλιώς οι θησαυροί του τόπου μας θα μένουν αναξιοποίητοι στο σεντούκι.

            Κανείς δε μπορεί πια να εθελοτυφλεί στα νέα δεδομένα. Η εποχή και οι ανάγκες της θα τον ξεπεράσουν. Δε μπορεί να προσπαθούμε να κρατήσουμε περιορισμένη την όλη αυτή τη δυναμική, “φροντίζοντας” να την ελέγξουμε και να της δώσουμε προοπτική μέχρι εκεί που μας επιτρέπουν οι δικές μας δυνάμεις και δυνατότητες.

            Είμαστε εδώ για να διευκολύνουμε αυτή τη δυναμική και όχι για την εγκλωβίσουμε.

            Βέβαια η προοπτική αυτή δε μπορεί παρά να απόρροια ενός λεπτομερούς και δημιουργικού σχεδιασμού, όπου όλοι οι φορείς και τα φυσικά πρόσωπα που μπορούν να συνεισφέρουν πρέπει να συμμετέχουν. 

            Η πόλη μας είναι μικρή και οι δυνατότητες της ανάλογες και αυτές τις δυνατότητες θα πρέπει να αξιοποιήσουμε με τον αποδοτικότερο τρόπο.

            Ειδικότερα για την εύηχη πόλη να τονίσω ότι πρόκειται για γιορτή και έτσι πρέπει να τη δούμε όλοι μας. Να χαρούμε, να διασκεδάσουμε, να συμμετέχουμε.

            Ο θεσμός αυτός υπάρχει χάρη στην ανταπόκριση της πόλης. Η συμμετοχή και η αποδοχή που τυγχάνει από την πόλη, βοήθησαν ώστε να θεμελιωθεί γερά, να πιστεύουμε ότι το μέλλον του είναι ελπιδοφόρο, όπως και το μέλλον του πολιτισμού στο τόπο μας.»

Το προγραμμα των εκδηλώσεων μπορείτε να το δείτε εδώ

banner-article

Ροη ειδήσεων