Συμφωνία για αξιολόγηση και χρέος με αντίτιμο βαριά αντιλαϊκά μέτρα

Σε συμφωνία για την πρώτη αξιολόγηση κατέληξε το Eurogroup μετά από μια πολύωρη συνεδρίαση, στην οποία η ελληνική κυβέρνηση προσήλθε με προίκα τα βαριά αντιλαϊκά μέτρα που ψήφισε, αλλά και δεσμεύσεις για μεγαλώνει αυτή η η προίκα που θα μεγαλώνει για να πληρωθεί το χρέος και για να ανακάμψει η κερδοφορία του κεφαλαίου. Έτσι, συμφωνήθηκε η εκταμίευση μιας δόσης 7,5 δισ. μέσα στον Ιούνη, εφ' όσον εκπληρωθούν όλα τα προαπαιτούμενα και άλλα 2,8 δισ. ευρώ από Σεπτέμβρη, μετά από νέα αξιολόγηση  και «μόνο εάν εκπληρωθούν και άλλα προαπαιτούμενα».

Σε ότι αφορά στο ζήτημα της διαχείρισης του ελληνικού κρατικού χρέους, καταγράφηκε ο συμβιβασμός ανάμεσα στην Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, με παρέμβαση και των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον οποίο πρέπει να γίνουν κινήσεις σε τρία στάδια, με βραχυπρόθεσμα μέτρα μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, μεσοπρόθεσμα μέτρα μέχρι το 2018 και μακροπρόθεσμα μέτρα που θα εφαρμοστούν μετά το 2018.

«Έχουμε μία πλήρη συμφωνία» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Σύμφωνα με όσα είπε, η δόση των 10,3 δισ. ευρώ θα εκταμιευτεί σε διάφορες φάσεις, αφού προηγηθεί έλεγχος από τους θεσμούς εάν έχουν εφαρμοστεί 100% τα προαπαιτούμενα.

Για το ζήτημα του χρέους ανέφερε πως υπήρξε επίσης συμφωνία στα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα, αλλά και σ' ένα μηχανισμό μακροπρόθεσμου χαρακτήρα.

Σύμφωνα με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, το ΔΝΤ εξέφρασε την πρόθεση του να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα πριν το τέλος του έτους, αφού πρώτα αξιολογήσει τα μέτρα για την «ελάφρυνση» του χρέους που συμφωνήθηκαν σήμερα.

Σχετικά με τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% δήλωσε πως ισχύει για το 2018 και θα επαναξιολογηθεί μετά το τέλος του προγράμματος.

Διορθώσεις σε δάνεια, ασφαλιστικό και ιδιωτικοποιήσεις 

Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, δήλωσε πως τον Ιούνη θα εκταμιευθεί υποδόση 7,5 δισ. ευρώ εφόσον έχουν εκπληρωθεί τα προαπαιτούμενα. Πρόσθεσε πως τα υπόλοιπα χρήματα ύψους 2,8 δισ. ευρώ θα εκταμιευτούν μετά το καλοκαίρι «μόνο εάν εκπληρωθούν και άλλα προαπαιτούμενα» που σχετίζονται με τις ιδιωτικοποιήσεις, το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και την ενέργεια.

Τις επόμενες μέρες το Eurogroup αναμένει από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε «διορθώσεις» στους νόμους για τα «κόκκινα» δάνεια, το ασφαλιστικό και τις ιδιωτικοποιήσεις. Χαρακτηριστικά η απόφαση αναφέρει ότι «τo Eurogroup δίνει την εντολή στο EWG να επιβεβαιώσει, εντός των επόμενων ημερών, την πλήρη υιοθέτηση των προαπαιτούμενων βάσει της αξιολόγησης των θεσμών και κυρίως της βελτίωσης της νομοθεσίας που ανοίγει την αγορά πώλησης δανείων και τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, καθώς και την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων που θα πρέπει να λάβει η κυβέρνηση και αφορούν τις ιδιωτικοποιήσεις».

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη, Πολ Τόμσεν, «καλωσόρισε» τη συμφωνία, χαρακτηρίζοντας «καλοδεχούμενο βήμα την ύπαρξη μίας ξεχωριστής υπηρεσίας εσόδων» και πρόσθεσε «όλοι δέχονται πως η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους της και πως δεν μπορεί να το καταστήσει βιώσιμο μόνο με τις δικές της προσπάθειες».

Η απόφαση για το ελληνικό χρέος

 Για το χρέος το Eurogroup επανέλαβε ότι πρέπει να γίνουν κινήσεις σε τρία στάδια με βραχυπρόθεσμα μέτρα μετά την ολοκλήρωση της πρωτης αξιολόγησης, μεσοπρόθεσμα μέτρα πριν το 2018 και μακροπρόθεσμα μέτρα που θα εφαρμοστούν μετά το 2018. Συγκεκριμένα:

Βραχυπρόθεσμα

- Χαλάρωση του «προφίλ» αποπληρωμών των δανείων του EFSF βάσει του τρέχοντος χρονικού ορίζοντα αποπληρωμής,

- Χρήση της διευρυμένης στρατηγικής χρηματοδότησης των ESM/EFSF ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος αναφορικά με τα επιτόκια, χωρίς, όμως, να επιβαρύνει οικονομικά τις άλλες χώρες,

- Επιβολή ορίου (waiver) του περιθωρίου των step-up επιτοκίων που αφορούν τη δόση αποπληρωμής του χρέους που συνδέεται με το ελληνικό πρόγραμμα για το έτος 2017.

Εξομάλυνση τον αποπληρωμών των δανείων από την Ελλάδα προς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος διάσωσης, ώστε να μοιραστούν ισομερώς σε βάθος χρόνου.

Μείωση του ρίσκου των επιτοκίων μέσω της διαφοροποιημένης στρατηγικής του ΕΤΧΣ και του ΕΜΣ, χωρίς ζημιές για τα ταμεία.

Μεσοπρόθεσμα

Η απόδοση στην Ελλάδα των κερδών της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα που έχουν στη διάθεσή τους. Η χρησιμοποίηση των 20 δισ. ευρώ που περίσσεψαν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Μακροπρόθεσμα

Σύσταση ενός αυτόματου μηχανισμού, ο οποίος αν ξεπερνιέται το όριο εξυπηρέτησης του χρέους από την Ελλάδα θα ενεργοποιείται επιβάλλοντας επιμηκύνσεις του χρόνου αποπληρωμής και μείωση των επιτοκίων.

Δηλώσεις Ευκλείδη Τσακαλώτου

 «Μετά από 11 ώρες συνομιλιών φτάσαμε σε συμφωνία», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προσθέτοντας «ελπίζαμε σε δόση μεταξύ 9 και 11 δισ. ευρώ, τελικά θα είναι 10,3 δισ ευρώ».

Για το χρέος, ανέφερε ότι κάποια μέτρα θα εφαρμοστούν βραχυπρόθεσμα, δηλαδή, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης και ως τη λήξη του μνημονίου το 2018. Πρόσθεσε ότι υπάρχει συμφωνία και για μέτρα σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, τα οποία θα συγκεκριμενοποιηθούν το 2018, αλλά ήδη γνωρίζουμε τη μορφή τους, καθώς επίσης συμφωνία και για λήψη μέτρων σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Επιπλέον σε πανηγυρικούς τόνους ισχυρίστηκε «είναι σημαντική στιγμή για την Ελλάδα, μετά από πολύ καιρό» και πως «υπάρχει το κατάλληλο έδαφος για να μπορούμε να αισιοδοξούμε ότι αυτή είναι η αρχή αντιστροφής του φαύλου κύκλου στον οποίο είχε περιέλθει η Ελλάδα, με ύφεση και μέτρα, και ότι η χώρα με την επιστροφή των επενδυτών θα μπει σε έναν ενάρετο κύκλο».

902.gr

Συντάκτης

Faretra.info
Faretra.info 30689 posts

Σύνταξη, επεξεργασία ύλης & ανάρτηση ειδήσεων

0 Comments

Δεν υπάρχουν σχόλια!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply

Ειδήσεις με Διάρκεια