Βέροια Ρεπορτάζ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Hμερίδα “Ψυχική Υγεία και Επιχειρηματικότητα” – Εντυπωσίασε η προσφορά του ΣΟΦΨΥ Ημαθίας

Δήμητρα Σμυρνή

Στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών της Βέροιας πραγματοποιήθηκε χθές, 14/5/’16, η Ημερίδα που διοργάνωσαν ο ΚΟΙ.Σ.Π.Ε Ημαθίας και ο ΣΦΨΥ Ημαθίας υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας, του Δήμου Βέροιας, του Δήμου Αλεξάνδρειας, του Δήμου Νάουσας και του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας, με θέμα «Ψυχική Υγεία και Επιχειρηματικότητα».

Την Ημερίδα άνοιξε η Δημοτική Σύμβουλος Βέροιας και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Μαρία Παπαϊωάννου, η οποία αφού χαιρέτησε τους εκπροσώπους της Πολιτείας είπε:

«Δυστυχώς  στην πατρίδα μας, ιδιαίτερα στα χρόνια της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, σχετικές μελέτες Οργανισμών Ψυχικής Υγείας αλλά και Πανεπιστημίων δείχνουν ότι το 20% του πληθυσμού θα παρουσιάσει στη ζωή του σημαντικά ψυχικά προβλήματα, από το οποίο ένα μεγάλο μέρος θα έχει ιατρική παρέμβαση.

Επίσης ζούμε σε μια περιοχή, έναν Νομό, όπου υπάρχει παντελής έλλειψη τόσο υποδομών, όσο και δομών παροχής υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, που θα αντιμετώπιζαν το πρόβλημα ληπτών Ψυχικής Υγείας και των οικογενειών τους. Έτσι, αναγκάζονται να μετακινούνται στη Θεσ/νίκη για την εξυπηρέτηση των αναγκών τους.

 faretra.info-hmerida-sofpsi

Το μεγάλο αυτό κενό στην Α’/θμια Φροντίδα Υγείας και ιδιαίτερα της Ψυχικής Υγείας, τα προβλήματα που αυτό το κενό δημιουργεί και οι ανάγκες οδήγησαν στη δημιουργία εδώ και ένα χρόνο περίπου του Κοινωνικού Συνεταιρισμού  Περιορισμένης Ευθύνης «Δεσμός» και του ΣΟΦΨΥ Ημαθίας, με σκοπούς την προώθηση των θεμάτων Ψυχικής Υγείας, τον αποστιγματισμό της ψυχικής νόσου, την υποστήριξη των ληπτών και των οικογενειών τους, την κοινωνική επανένταξη των ληπτών και την επαγγελματική τους ενσωμάτωση στην τοπική μας κοινωνία.

Στο διάστημα αυτό οι φορείς αυτοί έχουν αναπτύξει ένα πλέγμα δραστηριοτήτων, που βασίζεται στον εθελοντισμό επιστημόνων και πολιτών, κάνοντας έναν μεγάλο αγώνα με επιμονή και υπομονή.

Στα πλαίσια αυτών των δραστηριοτήτων τους διοργανώνουν σήμερα αυτήν την Ημερίδα, με στόχο να ενημερωθεί η τοπική κοινωνία για τα θέματα που έχουν σχέση με την Ψυχική Υγεία, να εμπλακούν στην προώθηση σχετικών θεμάτων όλοι οι τοπικοί φορείς, πολιτικοί, επαγγελματικοί, κοινωνικοί. Να συμφωνήσουν σ’ ένα «Κείμενο Ομοφωνίας», όπως το ονομάσαμε, κι έχει σταλεί σ’ όλους τους φορείς, ελπίζοντας ότι με το κλείσιμο της σημερινής ημερίδας- εκδήλωσης θα έχει υπογραφεί απ’ όλους.

Έτσι, όπως βλέπετε και στο πρόγραμμα της ημερίδας, οι  θεματικές ενότητες είναι διαρθρωμένες σύμφωνα με τους παραπάνω στόχους. Προσπαθήσαμε να συνδέσουμε τα προβλήματα των ληπτών και των οικογενειών τους  με τον αποστιγματισμό τους και την κοινωνική επανένταξή τους μέσα από την κοινωνική επιχειρηματικότητα και τέλος με τις δομές και τις υπηρεσίες της Ψυχικής Υγείας στην Ημαθία.

Φιλόδοξη προσπάθεια σε τόσο σύντομο χρόνο να αναπτυχθούν τόσο τεράστια ζητήματα. Δε σταματάμε όμως εδώ, θα συνεχίσουμε και με άλλες εκδηλώσεις στην κατεύθυνση αυτή.

 faretra.info-hmerida-sofpsi

Συμμετέχουν σήμερα εκλεκτοί καλεσμένοι, επιστήμονες, εκπρόσωποι φορέων Ψυχικής Υγείας, με πλούσια εμπειρία και ενασχόληση στον ευαίσθητο αυτό τομέα της Υγείας, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά.

Ευχαριστούμε επίσης τους χορηγούς ανώνυμους και επώνυμους. Την ΚΕΠΑ του Δήμου Βέροιας για την παραχώρηση της αίθουσας της Στέγης, τον Ιατρικό Σύλλογο Ημαθίας, τη NOVACERT, το Συνεταιρισμό «Νέος Αλιάκμων», τα Φροντιστήρια «Λέξις», τις «Γραφικές Τέχνες Κελεσίδη» και τέλος τον ακούραστο Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Πατρίδας «Ευστάθιος Χωραφάς», κ. Καγκελίδη Αντώνιο κι όλους τους υπόλοιπους όσους βοήθησαν και θα βοηθήσουν τις προσπάθειές μας. Ευχαριστούμε όλους εσάς, που είστε εδώ και είμαστε βέβαιοι ότι τα αποτελέσματα και συμπεράσματα αυτής της ημερίδας θα είναι σε όφελος πάντα της τοπικής μας κοινωνίας, γιατί η ψυχική υγεία μας αφορά όλους.»

Στη συνέχεια η κ. Παπαϊωάννου κάλεσε για έναν σύντομο χαιρετισμό τους εκπροσώπους των φορέων.

Η Βουλευτής Ημαθίας κ. Φρόσω Καρασαρλίδου, τόνισε πως η Πολιτεία πρέπει να βοηθήσει ενεργά στον τομέα της Ψυχικής Υγείας και εκδήλωσε την αμέριστη προσωπική της συμπαράσταση.

Ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης μίλησε για το μεγάλο κενό στον τομέα της Ψυχικής Υγείας, το οποίο ήρθε να καλύψει ο ΣΟΦΨΥ  Ημαθίας με εντυπωσιακό τρόπο, υποβοηθούμενος στη συγκεκριμένη φάση και από τον ΚΟΙ.Σ.Π.Ε, προσυπογράφοντας ανεπιφύλακτα το «Κείμενο Ομοφωνίας».

 faretra.info-hmerida-sofpsi

Η εκπρόσωπος του Δήμου Νάουσας μετέφερε το χαιρετισμό και τη συμπαράσταση του Δημάρχου Νάουσας κ. Νικολάου Κουτσογιάννη, καλώντας σε υποστήριξη των πρωτοβουλιών του ΣΟΦΨΥ και του ΚΟ.Σ.Π.Ε και δηλώνοντας ότι η Νάουσα προσυπογράφει το κείμενο.

Ο κ. Διαμαντόπουλος Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας ανέδειξε σύντομα το ρόλο του ΣΟΦΨΥ και του ΚΟΙ.Σ.Π.Ε στο τεράστιο έλλειμμα πληροφόρησης της κοινωνίας και ευχήθηκε επιτυχία στο έργο τους.

Η κ. Βουδούρη Φωτεινή, εκπροσωπώντας το Υπουργείο Υγείας, είπε πως η Πολιτεία έχει ως στόχο της την εργασιακή ένταξη των ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας και υποσχέθηκε συμπαράσταση.

Ξεκινώντας ο Α’ Κύκλος της Ημερίδας, ο Πρόεδρος του ΣΟΦΨΥ Γιώργος Σαλιάγκας μίλησε για το ζοφερό τοπίο που έχουν να αντιμετωπίσουν οι οικογένειες των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας, με ανύπαρκτες δομές υποστήριξης και  προπαντός  τόνισε την ανάγκη της άμεσης αντιμετώπισης των προβλημάτων αυτών, των ληπτών και των οικογενειών τους.

Στη συνέχεια παρουσίασε τις εισηγήτριες του Α’ Τραπεζιού.

Πρώτη η κ. Φωτεινή Ανδρικοπούλου, εκπροσωπώντας τον ΣΟΨΥ Θεσ/νίκης και μεταφέροντας τους χαιρετισμούς της Π.Ο.Σ.Ο.Ψ.Υ μίλησε για την προσφορά του ΣΟΦΨΥ Ημαθίας, που μέσα σε ενάμιση χρόνο έκανε θαύματα, μεταφέροντας και τα συγχαρητήρια της Π.Ο.Σ.Ο.Ψ.Υ σ ’αυτόν, αλλά τονίζοντας και το ρόλο που μπορεί να παίξουν οι Δήμοι και η Εκκλησία στον αγώνα των συλλόγων.

Η κλινική ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια Μαρία Νάτσιου μίλησε για το ρόλο της οικογένειας στην πορεία της ασθένειας των ψυχικά ασθενών, αλλά και για τα προβλήματα που δημιουργούνται στην  ίδια  την οικογένεια στην αντιμετώπιση του δυσβάστακτου ρόλου της.

 faretra.info-hmerida-sofpsi

Η ψυχολόγος – ψυχοδραματίστρια  του ΣΟΦΨΥ Έφη Τσαπαροπούλου μίλησε για το ψυχόδραμα και τη σημασία του παγκόσμια, αλλά και για την εντυπωσιακή εφαρμογή του στους λήπτες και στις οικογένειές του ΣΟΦΨΥ.

Η ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια Κυβέλη Καλαϊτζή μίλησε κι αυτή από την πλευρά της  για το ρόλο της Ομαδικής Ψυχοθεραπείας στους λήπτες, καταθέτοντας την προσωπική της εμπειρία από τον ΣΟΦΨΥ.

Εκείνο όμως που πραγματικά εντυπωσίασε και συγκίνησε το κοινό της ημερίδας ήταν η προβολή του ντοκιμαντέρ που ετοίμασε ο ΣΟΦΨΥ, το οποίο χαρακτήριζε η επιστημονικότητα, η υπευθυνότητα και η ευαισθησία. Ένα ντοκιμαντέρ που κατέγραψε την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλεται από τον ΣΟΦΨΥ, με πρωταγωνιστές τους ψυχοθεραπευτές του, ( τον ψυχίατρο Ηλία Γραμματικόπουλο και τις ψυχολόγους Έφη Τσαπαροπούλου και Κυβέλη Καλαϊτζή), αλλά προπαντός τους λήπτες και τις οικογένειές τους, που δε δίστασαν να εκθέσουν γυμνά  και λυτρωτικά τα συναισθήματά τους.

Το Α’ μέρος της Ημερίδας τελείωσε αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις, οι οποίες ενισχύθηκαν από την έκθεση έργων ζωγραφικής ληπτών του ΣΟΦΨΥ Ημαθίας αλλά και άλλων ΚΟΙ.Σ.Π.Ε, στο φουαγιέ της Στέγης.

Η Ημερίδα συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε με τα άλλα δύο Στρογγυλά Τραπέζια, που ακολούθησαν, και τα οποία οδήγησαν συνολικά στο συμπέρασμα «όχι στην άγνοια».

Φωτογραφίες: faretra.info

 faretra.info-hmerida-sofpsi faretra.info-hmerida-sofpsi faretra.info-hmerida-sofpsi faretra.info-hmerida-sofpsi faretra.info-hmerida-sofpsi faretra.info-hmerida-sofpsi faretra.info-hmerida-sofpsi faretra.info-hmerida-sofpsi faretra.info-hmerida-sofpsi faretra.info-hmerida-sofpsi faretra.info-hmerida-sofpsi

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας