Βέροια

Σύσκεψη τοπικών φορέων και παραγόντων στο Δημαρχείο για το ζήτημα του προσφυγικού

Δίκτυο Αλληλεγγύης Κοινωνικών Φορέων & Πολιτών Δήμου Βέροιας

Την Πέμπτη 14 Απριλίου 2016 και ώρα 11.30, κατόπιν πρόσκλησης του Δημάρχου Βέροιας, Κώστα Βοργιαζίδη, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο γραφείο Δημάρχου για  τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος και ειδικότερα τη λειτουργία του Κέντρου Φιλοξενίας στο χωριό Αγία Βαρβάρα του Δήμου Βέροιας.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο Δήμαρχος Βέροιας κ. Κώστας Βοργιαζίδης, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Υγείας & Εθελοντισμού κ. Θεόφιλος Κορωνάς, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Γιώργος Σοφιανίδης, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ κ.  Μοχάμεντ Οτμάν, ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας π. Γαβριήλ, ο εκπρόσωπος της Μητρόπολης Βέροιας π. Ευλόγιος, ο εκπρόσωπος της οργάνωση «INTERSOS» κ. Φραντσέσκο, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ημαθίας κ. Παύλος Τουτουντζίδης, η εκπρόσωπος της ΕΛΜΕ (Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) κα Σοφία Καλογερίδου και ο πρόεδρος του Ανθρώπινου Δυναμικού Βέροιας κ. Λάζαρος Κουμπουλίδης.

Η συζήτηση διήρκησε περίπου δύο ώρες και επικεντρώθηκε στα εξής:

Εκ μέρους του Δημάρχου Βέροιας, τέθηκε ως θέμα υψίστης σημασίας να υπάρξει πλήρης υγειονομική κάλυψη όλων των προσφύγων, προκειμένου να μην δημιουργούνται υπόνοιες στην τοπική κοινωνία αλλά και τους εργαζόμενους στο κέντρο φιλοξενίας και το στρατιωτικό προσωπικό ότι μπορεί να υπάρχει οποιοσδήποτε κίνδυνος μεταδοτικής ασθένειας. Επίσης, αξίωσε από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου, ο αριθμός των φιλοξενουμένων να παραμείνει σταθερός στον υπάρχοντα αριθμό και όσον αφορά τα πρόσωπα τα οποία φιλοξενούνται. Επεσήμανε την ανάγκη να χρηματοδοτηθεί άμεσα ένα σημαντικό έργο δικτύου αποχέτευσης που θα συνδέσει το Κέντρο Φιλοξενίας με το δίκτυο της πόλης της Βέροιας, στο οποίο θα έρθει να «κουμπώσει» και το αποχετευτικό δίκτυο επ’ ωφελεία του χωριού της Αγίας Βαρβάρας. Επεσήμανε ακόμη την ανάγκη ενός μικρότερης κλίμακας έργου που αφορά την υδροδότηση του κέντρου φιλοξενίας από το χωριό της Αγίας Βαρβάρας, παρά το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει υδροδότηση του Κέντρου Φιλοξενίας, για να γίνει πιο ασφαλής και πιο εύκολος ο έλεγχος της υδροδότησης. Επιπλέον, τόνισε ότι οποιαδήποτε δομή ή υπηρεσία δημιουργηθεί θα πρέπει να είναι αυστηρά προσανατολισμένη προς την τοπική κοινωνία και σε περίπτωση που υπάρξει υπηρεσία σίτισης «catering», να προτιμηθεί τοπική επιχείρηση.

Από τη μεριά του, ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τις συνθήκες που επικρατούν αυτή τη στιγμή στο Κέντρο Φιλοξενίας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρηματοδοτηθεί το έργο της αποχέτευσης και της υδροδότησης από την Ύπατη Αρμοστεία, ενώ ανέφερε ότι επεξεργάζεται σχέδιο για την παροχή υπηρεσίας κουπονιών «voucher» ή «cash-card» που θα χορηγηθούν σε πρόσφυγες προκειμένου να καλύψουν κάποιες από τις άμεσες βιοτικές ανάγκες τους από την τοπική αγορά και ότι όλες οι δράσεις έχουν ως στόχο την ανακούφιση των προσφύγων και τη βελτίωση της διαμονής τους από τη μία και από την άλλη να παραμείνει ένα σημαντικό όφελος στην τοπική κοινωνία. Επίσης, πρότεινε οι συναντήσει να γίνονται εφεξής σε τακτική βάση και αν είναι δυνατόν, αυτές να πραγματοποιούνται στο Κέντρο Φιλοξενίας, σε χώρο που πρόκειται να διαμορφωθεί κατάλληλα για τις ανάγκες των συναντήσεων αυτών.

Οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας, π. Γαβριήλ και π. Ευλόγιος αναφέρθηκαν σε κάποια φυλλάδια που αφορούν το άσυλο και τα προγράμματα επανεγκατάστασης, τα οποία παραπληροφορούν τους πρόσφυγες και τους θέτουν σε διαδικασία εγρήγορσης και αναστάτωσης και ότι είναι απαραίτητο να γίνει επαφή με τους υπεύθυνους για τη σίτιση προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα του φαγητού, η οποία συχνά είναι ακατάλληλη.

Ο Αντιδήμαρχος, Θεόφιλος Κορωνάς, αναφέρθηκε στο έργο το οποίο έχει ήδη υλοποιήσει ο Δήμος Βέροιας και αφορά τις υποδομές για την κάλυψη των άμεσων βιοτικών αναγκών των φιλοξενουμένων προσφύγων που αφορούν την υδροδότηση, την καθαριότητα εντός του Κέντρου Φιλοξενίας, την παροχή ζεστού νερού με την τοποθέτηση ηλιακών θερμοσιφώνων και άλλες εργασίες και ζήτησε περαιτέρω ενημέρωση για την περίπτωση συμμετοχής Μ.Κ.Ο., οι οποίες θα πρέπει να είναι πιστοποιημένες και ελεγμένες από το Υπουργείο, προκειμένου να μη δημιουργηθούν αμφιβολίες για τον τρόπο και για το σκοπό λειτουργίας τους. Ανέφερε επίσης, ότι ήδη έχει εκπονηθεί μελέτη διαμερισματοποίησης των κτιρίων, ώστε να προσαρμοστούν στις ανάγκες των οικογενειών που φιλοξενούνται.

Ο εκπρόσωπος των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Παύλος Τουτουντζίδης, αναφέρθηκε στην ανάγκη –εφόσον οι πρόσφυγες παραμείνουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα για την επόμενη περίοδο- να υπάρχει από τώρα ένας προγραμματισμός προκειμένου να εξασφαλιστεί ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης των παιδιών, είτε με εισαγωγή τους στη δομή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με τη λειτουργία τμημάτων υποδοχής, είτε με την επί τόπου εκπαίδευση τους.

Η εκπρόσωπος της ΕΛΜΕ, Σοφία Καλογερίδου, αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο της ΕΛΜΕ, των φορέων και εθελοντών και ότι υπάρχει η ανάγκη να επισπευσθούν οι διαδικασίες των προγραμμάτων που τρέχουν προς όφελος των προσφύγων, όπως επίσης και να μπει σε εφαρμογή η διαδικασία για την κατάθεση αιτήσεων ασύλου.

Από τη μεριά του ο εκπρόσωπος του Ανθρώπινου Δυναμικού, Λάζαρος Κουμπουλίδης, ζήτησε από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου να προχωρήσει άμεσα η σύνταξη κανονισμού λειτουργίας του Κέντρου Φιλοξενίας, ακόμη και πριν αναλάβει το Υπουργείο τη διαχείρισή του, να δοθεί έμφαση στην αυτοοργάνωση των προσφύγων και επίσης, να γίνει πιστοποίηση, μέσα από τη δομή που συγκρότησε ο Δήμος, των εθελοντών από φορείς και μεμονωμένους πολίτες προκειμένου να μην υπάρχει ανεξέλεγκτη είσοδος οποιαδήποτε για την καλύτερη φύλαξη και έλεγχο του Κέντρου Φιλοξενίας. Επίσης, έθιξε το θέμα της θρησκευτικής ελευθερίας των προσφύγων, όπως επίσης και των εργασιακών τους δικαιωμάτων, που ενδεχομένως θα πρέπει να τους εξασφαλιστούν για να μπορέσουν να βοηθήσουν με την εργασία τους την τοπική κοινωνία και να ωφεληθούν και οι ίδιοι.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου ήταν αναλυτικός και έδωσε απαντήσεις στα περισσότερα από αυτά τα θέματα. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι πρόκειται να υπάρξει πρόγραμμα εμβολιασμού των παιδιών από κινητή μονάδα του ΚΕΕΛΠΝΟ και να γίνει συνεργασία με εθελοντικές οργανώσεις γιατρών. Επεσήμανε επίσης την ανάγκη  συμμόρφωσης σε Κανονισμό Λειτουργίας και πιστοποίησης των εθελοντών. Επίσης, αναφέρθηκε στις διαδικασίες που τίθενται σε εφαρμογή, για τις αιτήσεις σχετικά με το άσυλο, την οικογενειακή επανένωση, την επαναπροώθηση και τον επαναπατρισμό, πλην όμως αυτή τη στιγμή οι αιτήσεις είναι χιλιάδες και χρειάζεται η ενίσχυση της υπηρεσίας που επεξεργάζεται τα αιτήματα, να ενισχυθεί με εξειδικευμένο προσωπικό. Τοποθετήθηκε θετικά στα αιτήματα του Δημάρχου για τα έργα της αποχέτευσης και της υδροδότησης, όπως επίσης ότι θα γίνει παρέμβαση για τη βελτίωση της σίτισης και ότι ήδη έχουν γίνει συμβάσεις για παροχή υπηρεσιών «catering», από τοπικές επιχειρήσεις, όπου βρίσκονται και τα κέντρα φιλοξενίας. Ταυτόχρονα, είναι σε εξέλιξη από το Υπουργείο Εργασίας πρόγραμμα προσλήψεων στους δήμους, ώστε να στελεχωθούν με εργαζόμενους, όπου μοριοδοτείται η εντοπιότητα. Άμεση προτεραιότητα του Υπουργείου είναι μια καμπάνια ενημέρωσης για τη διαφορετικότητα, με αμοιβαίο σεβασμό στα δικαιώματα των προσφύγων και του ντόπιου πληθυσμού, όπως για παράδειγμα φωτογράφηση μόνο με συγκατάθεση των προσφύγων και σε καμία περίπτωση φωτογράφηση των παιδιών. Τέλος, όσον αφορά το θέμα των εργασιακών δικαιωμάτων είναι κάτι που το έχει υπόψη του Υπουργείο αλλά σε απώτερο χρόνο γιατί δεν ανήκει στις άμεσες προτεραιότητές του.

Η σύσκεψη που αποδείχθηκε ιδιαίτερα παραγωγική, αναμένεται να επαναληφθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, προκειμένου να αξιολογηθεί εκ νέου η κατάσταση και ο βαθμός αντιμετώπισης των θεμάτων που συζητήθηκαν.

 

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας