Δήμητρα Σμυρνή
Λυρική τραγωδία χαρακτηρίζεται η «Νόρμα» του Μπελίνι και έχει γνωρίσματα τραγωδίας, αφού η κεντρική ηρωίδα πλησιάζει στη σκέψη, και ευτυχώς όχι στην πράξη, στη «Μήδεια», που με κίνητρο την εκδίκηση θέλει να θυσιάσει τα παιδιά της στο βωμό του έρωτα.
Ο έρωτας, κυρίαρχο πάθος που τυφλώνει τους ήρωες του έργου, και το Ρωμαίο ανθύπατο Πολλιόνε, που εγκαταλείπει τη γυναίκα του Νόρμα και τα παιδιά του για τη νεαρή Ανταλτζίζα, αλλά τυφλώνει και τη Νόρμα, που σκέφτεται –έστω σκέφτεται – το θάνατο των παιδιών της ως έσχατο τρόπο εκδίκησης, είναι εκείνος που κινεί τα νήματα, για να οδηγήσει μέσα από την τραγική ειρωνεία στη βίαια σύγκρουση και στην τελική κάθαρση με το θάνατο στην πυρά και των δύο πρωταγωνιστών.
Κι εδώ, παρόλο που η υπόθεση της « Νόρμας», μ’ ένα σωρό ψυχολογικές αντιφάσεις και κενά, δεν μπορεί να συγκριθεί σε καμιά περίπτωση με τα μεγέθη της Αρχαίας Τραγωδίας, μοιραία θυμάται κανείς τους στίχους του Ευριπίδη από τη «Μήδεια», που ταιριάζουν και στη «Νόρμα».
«Έρωτα εσύ, με περισσή όταν λαβώνεις δύναμη
μηδ’ όνομα καλό από σε, μηδ’ αρετή μπορεί να βγει»
Και βέβαια , όλα τα παραπάνω αναφέρονται στην υπόθεση του έργου. Επειδή όμως η ψυχή της όπερας είναι πάντα η μουσική της, η υπόθεση και κυρίως το λιμπρέτο, οι διάλογοι, εξυπηρετούν τη μουσική. Όλα τα άλλα έρχονται σε δεύτερη μοίρα.
Η μουσική του Μπελίνι στη «Νόρμα» παραμένει διαχρονική και ειδικά μερικές στιγμές της είναι από τις καλύτερες στο είδος.
Η παράσταση, που παίχτηκε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια στο Χώρο Τεχνών της Βέροιας, χθες 6/3/’16, είχε πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία.
Ξεκινούσε μ’ ένα εντυπωσιακό σκηνικό, που παρέπεμπε στην εποχή και στον τόπο –κατακτημένη από τους Ρωμαίους Γαλατία –αλλά και στο χώρο, ιερό ναού. Σκηνογραφία και σκηνικά του Γιώργου Λεπίδα, υποβοηθούμενα στη δημιουργία ατμόσφαιρας από τους φωτισμούς του Φίλιππου Μοδινού.
Η σκηνοθεσία της Κασσάνδρας Δημοπούλου κίνησε αρμονικά τους ηθοποιούς –τραγουδιστές πάνω στη σκηνή, προσθέτοντας στα θετικά της παράστασης τα εντυπωσιακά κοστούμια που σχεδίασε η ίδια.
Οι πρωταγωνιστές. Η Νόρμα της Τζένης Δριβάλα είχε την ωριμότητα που απαιτούσε ο ρόλος και στην κίνηση του σώματος και στην έκφραση των συναισθημάτων μέσα από το τραγούδι, αλλά ίσως όχι την ένταση και το εύρος της φωνής, που θα περίμενε κανείς.
Ο Πολλιόνε και η Ανταλτζίζα του Φίλιππου Μοδινού και της Κασσάνδρας Δημοπούλου εντυπωσιακοί φωνητικά και με μεγάλη άνεση κινητικά.
Οι υπόλοιποι ρόλοι, ερμηνευμένοι ανάλογα με τις απαιτήσεις του έργου, πρόσθεσαν στο θετικό τελικό αποτέλεσμα. Οροβέζο ο Ιωάννης Νάκος, Κλοτίλδη η Χριστίνα Μαβίνη, Φλάβιο ο John Rownan και παιδιά οι Εύα Μαμουζιά και Βασίλης Καραμανλής.
Σημαντικότατη η ύπαρξη ζωντανής ορχήστρας, της Ορχήστρας της Skull of Yorick Productions, με διευθυντή τον Χρήστο Κτιστάκη αλλά και της Χορωδίας του Συλλόγου Αποφοίτων «Ανατόλια», με διευθύντρια τη Γιάννα Αθανασιάδη
Βοηθός σκηνοθεσίας/ παραγωγής Αθανάσιος Μαργούτας και διευθύντρια σκηνής Καλλιόπη Κεραμέως.Η παραγωγή ήταν της Skull of Yorick Productions και της ΦΙΞ in art .
Για τη Βέροια ήταν πολύ σημαντικό να δει μια προσεγμένη παράσταση όπερας και γι αυτό το κοινό ανταποκρίθηκε. Η προσέλευση ήταν μεγάλη και το χειροκρότημα παρατεταμένο.
Φωτογραφίες: faretra.info