Αγροτικά Ρεπορτάζ

Μπλόκο Νησελίου Ημαθίας: “Μέχρι εδώ! Δεν περνάει άλλο η κοροϊδία!”

Πάνω από 400 τρακτέρ παραταγμένα στον κόμβο του Νησελίου, επί της Εγνατίας Οδού, απόψε βράδυ Κυριακής, 20 Φεβρουαρίου, μετά τις οκτώ. Ο δρόμος κλειστός και όσοι οδηγοί κατευθύνονταν προς τη Βέροια και Κοζάνη έπρεπε να κάνουν παράκαμψη μέσω Αλεξάνδρειας.

Ένας αρκετά μεγάλος αριθμός αγροτών γύρω φύλαγε το Μπλόκο. Κάποιοι απ’ αυτούς γύρω από τη φωτιά που είχαν ανάψει! Αυτό που διακρίναμε από την πρώτη στιγμή που τους συναντήσαμε ήταν η ευγένεια αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι έχουν πάνω από ένα μήνα με τα τρακτέρ τους στο δρόμο.

Ζητούσαν την κατανόηση των οδηγών. Δεν είναι η επιλογή τους, μας είπαν, αλλά η ανάγκη επιβίωσης αυτών και των οικογενειών τους, που τους ανάγκασε να βγούνε με τα τρακτέρ τους στο δρόμο.

Το μπλόκο είναι κλειστό αλλά για όσους οδηγούς είχαν πραγματική ανάγκη, άνοιγαν δίοδο για να περάσουν. Και βέβαια, αυτό που έπεσε στην αντίληψή μας είναι ότι είχαν την κατανόηση των οδηγών.

Δεν έλειπε όμως απ’ αυτούς και η μεγάλη αγανάκτηση απέναντι στα μέτρα, που ετοιμάζεται να πάρει η κυβέρνηση. «Δεν περνάει άλλο η κοροϊδία τόνισαν χαρακτηριστικά. Δεν είναι δυνατόν τον Αύγουστο να ψηφίζεις τα προαπαιτούμενα και τώρα να έρχεσαι και να λες ότι μας στηρίζεις. Αυτό δεν γίνεται.»

Ο λόγος για τους βουλευτές του νομού που ψήφισαν το μνημόνιο και στη συνέχεια όλα τα προαπαιτούμενα.

062

«Με τέτοια μέτρα δεν μπορούμε να κρατήσουμε τα χωράφια μας. Αλλά και πώς να τα καλλιεργήσουμε φέτος, αφού δεν έχουμε πληρωθεί ακόμα ούτε τα περσινά; Να ξέρετε ότι όλα θα αυτά τα χωράφια θα μείνουν ακαλλιέργητα.»

Μίλησαν και για κόστος παραγωγής, το οποίο είναι πολύ υψηλό και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σ’ αυτό, όπως και για τον ΟΓΑ, που ζητούν να παραμείνει ως φορέας ασφάλισης των αγροτών.

Μίλησαν επίσης και για το φορολογικό που όπως δήλωσαν ζητούν να παραμείνει ως έχει και να πληρώνουν 13% φόρο και 27% προκαταβολή φόρου. Παραπάνω αδυνατούμε να πληρώσουμε είπαν χαρακτηριστικά.

Σε ερώτησή μας αν έχουν στείλει αντιπροσώπους για την αυριανή συνάντηση με τον πρωθυπουργό μάς είπαν ότι το μπλόκο του Νησελίου έστειλε δύο εκπροσώπους και ότι περιμένουν την έκβαση αυτής της συνάντησης, τονίζοντας με νόημα για μια ακόμη φορά ότι μέχρι τώρα πολλές φορές μας έχουν κοροϊδέψει όμως τώρα δεν περνάει άλλο αυτή η κοροϊδία!

Τέλος, ζήτησαν τη συμπαράσταση αλλά και την κατανόηση των άλλων κοινωνικών ομάδων. Επέμεναν επίσης να μην γίνεται παραποίηση των αιτημάτων τους αλλά και συκοφάντηση του αγώνα τους!

ΔΤ

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας