Βέροια Υγεία

ΣΟΦΨΥ Ημαθίας: “Ο ψυχικά ασθενής ΔΕΝ είναι επικίνδυνος!”

 

Τις τελευταίες μέρες, με αφορμή το ατυχές περιστατικό στο Γ. Νοσοκομείο Βέροιας με τον ξυλοδαρμό γιατρού και νοσηλευτών , πολύς λόγος έχει γίνει και αναπαραχθεί για τον «ψυχοπαθή» δράστη, τον «ψυχασθενή», τον «τρελό» και άλλες πολλές παρόμοιες εκφράσεις.

Και βέβαια στηρίζουμε το αίτημα των εργαζόμενων του Νοσοκομείου για την ασφάλεια στην εργασία τους και συμπαραστεκόμαστε ολόψυχα στους τραυματίες της επίθεσης.

Δεν μπορούμε όμως να μη σταθούμε σε όλα αυτά που λέχθηκαν και γράφτηκαν στη συνέχεια , γιατί η άγνοια οδηγεί στην παραπληροφόρηση και αυτή στο στιγματισμό της ψυχικής ασθένειας και των ψυχικά ασθενών.

Δεν είναι δυνατό κάθε μορφή βίας να προέρχεται από τους «ψυχοπαθείς»! Η βία στα γήπεδα, η βία στους δρόμους και τις διαδηλώσεις που συναντάμε πλέον καθημερινά, όλα τα εγκλήματα που γίνονται και τόσα άλλα θα τα αποδίδουμε πλέον σε ανθρώπους με ψυχική ασθένεια; Έλεος πια!

Γιατί αναπαράγουμε αντιλήψεις που οδηγούν την κοινωνία μας χρόνια πίσω και χτίζουν τείχη σε μια κοινωνική ομάδα που μόνο αποδοχή και στήριξη χρειάζεται;

Γιατί δεν μπορούμε ή δεν θέλουμε να καταλάβουμε ότι ο ψυχικά ασθενής ΔΕΝ είναι επικίνδυνος, ΔΕΝ είναι «ο σχιζοφρενής δολοφόνος με το πριόνι»! Κι αυτό δεν το λέμε εμείς, το λένε οι έρευνες, οι στατιστικές, η επιστήμη!

Δυστυχώς αυτά ακούγονται και από ανθρώπους «μορφωμένους» υποτίθεται και αναπαράγονται και από ορισμένα Μ.Μ.Ε. που άκριτα υιοθετούν τέτοιες απόψεις και η ιστορία συνεχίζεται.

Ο αποστιγματισμός της ψυχικής νόσου αποτελεί για μας άμεση προτεραιότητα και θα κάνουμε ότι είναι δυνατό γι αυτό. Με εκδηλώσεις, συνεχή ενημέρωση και πληροφόρηση της τοπικής μας κοινωνίας.

Σ΄ αυτό θέλουμε και επιζητούμε τη στήριξη από τους τοπικούς επιστήμονες και φορείς και τα ΜΜΕ του Νομού μας.

Και, για την ιστορία, ο δράστης του επεισοδίου ΔΕΝ ήταν ψυχικά ασθενής!

Βέροια 15 Φεβρουαρίου 2016

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                                      Η Γεν. Γραμματέας

Σαλιάγκας Γιώργος                                   Μαρία Ντέντου

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας