Π. Λαφαζάνης: “Η Ελλάδα είναι υπό κατοχή – Οι Ευρωπαίοι είναι αντίπαλοι, δεν είναι φίλοι”. Κεντρική ομιλία της ΛΑΕ στη Βέροια
Δήμητρα Σμυρνή
Στην κεντρική ομιλία της ΛΑΕ στη Βέροια, χθες 8/2/’16, ο Πρόεδρός της Παναγιώτης Λαφαζάνης απευθύνθηκε σ’ ένα πλατύ ακροατήριο, αναλύοντας για ώρα την αδιέξοδη πολιτική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Χώρα και προτείνοντας λύσεις.
Ο Συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής Ημαθίας Σάκης Αποστολόπουλος, ο οποίος πλαισίωνε τον Πρόεδρο μαζί με την πρώην βουλευτή Θεσσαλονίκης Λ .Αμανατίδου – Πασχαλίδου, έδωσε σύντομα προλογίζοντας, με λόγο καταγγελτικό, το κλίμα το οποίο επικρατεί στην κοινωνία, αποδίδοντας ευθύνες, για να καταλήξει: « Όλοι εμείς της ΛΑΕ δουλεύουμε νυχθημερόν και θα συγκρουστούμε με τα συμφέροντα. Η μάχη μας είναι μάχη ζωής και αξιοπρέπειας.»
Όρθιος σ’ όλη τη διάρκεια της ομιλίας του, με έντονο πάθος και διάθεση να εξηγήσει και να πείσει και τον πιο δύσπιστο, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ξεκίνησε λέγοντας: « Δεν θα επιτρέψουμε το ξεπούλημα της Λαϊκής Εντολής. Εμείς δεν προδώσαμε, δεν λιποτακτήσαμε. Προσπαθήσαμε να τιμήσουμε το λόγο και την ιστορία μας.
Δεν μπήκαμε στο ΣΥΡΙΖΑ, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ πήγαινε για εξουσία. Δεν προερχόμαστε από το ΠΑΣΟΚ, εμείς χτίσαμε τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν εγκαταλείψαμε, δεν λιποψυχήσαμε. Αγωνιζόμαστε πάντα, γι αυτό και κερδίσαμε την εμπιστοσύνη.
Γίναμε Κυβέρνηση. Δεν εγκαταλείψαμε τις δεσμεύσεις μας. Πολύ γρήγορα, εμείς η Αριστερή Πλατφόρμα, είπαμε στην Ομάδα Τσίπρα ότι οι Ευρωπαίοι είναι αντίπαλοι, δεν είναι φίλοι. Είπαμε και τότε ότι πρέπει να έχουμε έτοιμη τη λύση της εξόδου από την Ευρωζώνη και από το ευρώ. Δυστυχώς δεν ακουστήκαμε.
Δεχόμασταν λοιδορίες όχι μόνο από τους καναλάρχες αλλά και από το ξενόδουλο οικονομικό κατεστημένο και από το ευρωπαϊκό. Μας ονόμασαν « βαρίδια» και ζητούσαν να αποτιναχτούμε.
Διαχωρίσαμε τη θέση μας. Δηλώσαμε ότι δε θα ψηφίσουμε το 3ο Μνημόνιο. Το διαβάσαμε και το ξέραμε. Δε θα περνούσε με εμάς τους 35, που διαφωνούσαμε. Το στήριξαν όμως οι πολιτικοί … «συνεταίροι» τους. Το ψήφισαν 230 βουλευτές, μέσα σε τέσσερις ώρες, χωρίς να… το έχουν διαβάσει!»
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της ΛΑΕ έδωσε με τα μελανότερα χρώματα το πορτρέτο της σημερινής Ελλάδας, που βαδίζει προς την εξαθλίωση.
«Κάνουμε αγώνα για επιβίωση. Το επόμενο βήμα θα είναι η εξαθλίωση. Θα γίνουμε χώρα του Τρίτου Κόσμου. Η Ελλάδα είναι υπό κατοχή. Δεν έχουμε ανεξαρτησία. Τη ζωή μας ορίζει μια τροΐκανή χούντα. Είμαστε υποζύγια, δουλοπάροικοι. Παραδώσαμε τη νομισματική μας κυριαρχία στο Δ’ Ράιχ της Γερμανίας.»
Επισημαίνοντας ότι τα capital controls δεν πρόκειται να καταργηθούν, παρά τις υποσχέσεις της Κυβέρνησης, πέρασε στο καυτό θέμα του Ασφαλιστικού, παρουσιάζοντας ανάγλυφα το μεγαλύτερο σκάνδαλο που έγινε ποτέ, με την αφαίρεση των 40 δις από τα ασφαλιστικά ταμεία, οδηγώντας τα στη φτωχοποίηση. Χαρακτήρισε εξαθλιωτικές τις προτάσεις της Κυβέρνησης για τους συνταξιούχους, των οποίων την αντιμετώπιση χαρακτήρισε παράλογη, προχωρώντας στους αγρότες και τους επαγγελματίες, για να καταλήξει: « Δε θα μείνει κανένας αγρότης. Θ’ αναλάβουν τα πάντα οι εταιρίες».
«Και όμως υπάρχει λύση» κατέληξε. «Δεν είμαστε δημαγωγοί. Ο δρόμος είναι σκληρός και δύσκολος, με αλληλεγγύη όμως και λαϊκή ενότητα θα οδηγηθούμε σε ελπίδα και προοπτική. Η πρότασή μας είναι η «σεισάχθεια» του Σόλωνα. Χωρίς διαγραφή του δημόσιου και του ιδιωτικού χρέους δεν μπορεί να γίνει επανεκκίνηση. Ήδη αυτό συνέβη στην Ουκρανία και στο Ιράκ. Δεν είναι εξωπραγματικό. Το άλλο μεγάλο βήμα είναι η εθνικοποίηση των τραπεζών .Πρέπει να υπάρχει μια εθνική κεντρική τράπεζα.»
Αναφερόμενος στις ενέργειες που έκανε, για να σώσει την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, μίλησε για το ρόλο της Πειραιώς και για τον αδηφάγο στόχο των τραπεζών, αν δεν ελεγχθούν.
Στο Φορολογικό, η λύση είναι η κατάργηση της φοροασυλίας και η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, με παράλληλο έλεγχο των… «λιστών και των ληστών», όπως είπε χαρακτηριστικά.
«Αυτούς πρέπει να ελέγξουμε , τους μεγαλόσχημους, διαπλεκόμενους ολιγάρχες , και όχι τους μικρομεσαίους που δεν έχουν.
Απαραίτητη η ρευστότητα με μικρά επιτόκια για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στο δημόσιο τομέα και στον αγροτικό τομέα.»
Για το θέμα της υποτίμησης, με μια μελλοντική αλλαγή του νομίσματος, δήλωσε ευθαρσώς ότι δεν πρέπει να την φοβηθούμε, γιατί κάποιες φορές είναι απαραίτητη. Χώρες όπως η Δανία, η Σουηδία, η Τσεχία είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση με το εθνικό τους νόμισμα, και σκέφτονται να φύγουν η Γαλλία και η Ιταλία.
Για το ξεπούλημα ζωτικών κερδοφόρων χώρων, όπως τα λιμάνια και τα αεροδρόμια, είπε πως αποκρατικοποιήθηκαν για να… επανακρατικοποιηθούν σε ξένα κράτη!
Όσο για τον γεωπολιτικό μας προσανατολισμό, τόνισε πως η Ρωσία- η οποία αγόραζε πριν το εμπάργκο και τα αγροτικά μας προϊόντα- κάθε άλλο παρά μας απειλεί. Χάσαμε τη συνεργασία με τη Ρωσία, λόγω μνημονίων. «Έτσι κλείνουν οι ορίζοντές μας και για την ασφάλειά μας και για το οικονομικό μας αδιέξοδο» κατέληξε.
«Η ΛΑΕ απευθύνεται σε όλους, γιατί η λαϊκή ενότητα χρειάζεται, όσο ποτέ» ολοκλήρωσε, απαντώντας διεξοδικά στις απαντήσεις που του υποβλήθηκαν.
Διαβάστε τη Συνέντευξη Τύπου του Παναγιώτη Λαφαζάνη στη Βέροια εδώ