Εργασία Τοπικά

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αποφάσισε η Γενική Συνέλευση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΕ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΙΣ

Αποφασίστηκε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων σε συνεργασία
με τους επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς

Σύμφωνα με ενημερωτικό που λάβαμε από τον κ. Αναστάσιο Βασιάδη:

Με τη συμμετοχή 350 Προέδρων και Εκπροσώπων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην Αθήνα η Γενική Συνέλευση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας εκπροσωπήθηκε από το μέλος του Δ.Σ. του ΠΙΣ Αναστάσιο Βασιάδη , τον Πρόεδρο του ΙΣΗ Βασίλη Διαμαντόπουλο και τους εκπροσώπους Γιώργο Μηνά, Σοφία Κουπίδου, Σταύρο Γουσόπουλο και Γιάννη Αποστολόπουλο.

Κύριο θέμα συζήτησης ήταν το ασφαλιστικό σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση. Επίσης, συζητήθηκαν και άλλα ζητήματα που αφορούν την περίθαλψη των πολιτών.

Ο πρόεδρος του Π.Ι.Σ. Μιχαήλ Βλασταράκος, κατά την εισήγησή του, ενημέρωσε όλους τους εκπροσώπους των ιατρών για τις πρόσφατες συναντήσεις που είχε με τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εργασίας για το Ασφαλιστικό.

Ο Ταμίας του ΠΙΣ Βλαδίμηρος Παναγιωτίδης ανέγνωσε τον Οικονομικό Απολογισμό και Προϋπολογισμό οι οποίοι έτυχαν της έγκρισης του Σώματος.

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις πολλών Συνέδρων σε μία διαδικασία που διήρκεσε δώδεκα περίπου ώρες.

Εκ μέρους του επικεφαλής των Αντιπροσωπειών του ΠΙΣ στις Ευρωπαϊκές Ιατρικές Ενώσεις Αναστάσιου Βασιάδη πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για τις ευρωπαϊκές δραστηριότητες και παρεμβάσεις.

Κατά την διάρκεια του διαλλείματος της Γενικής Συνέλευσης πραγματοποιήθηκαν επί μέρους ενημερωτικές συσκέψεις με τους αρμόδιους φορείς για τα ζητήματα των Εργαστηριακών Ιατρών και των Ιατρών ΠΕΔΥ.pis_0_0

Η Γενική Συνέλευση έλαβε τις παρακάτω αποφάσεις:

– Να απαιτηθεί η απόσυρση του συγκεκριμένου κυβερνητικού σχεδίου για το ασφαλιστικό. Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα, καθώς θεωρήθηκε ότι το εν λόγω σχέδιο δεν έχει ασφαλιστικό αλλά φοροεισπρακτικό χαρακτήρα και καταστρέφει τον παραγωγικό ιστό της χώρας, το υπάρχον ασφαλιστικό σύστημα και τα Ταμεία. Αντιθέτως, ενισχύει τα ασφαλιστικά συστήματα άλλων χωρών αφού εξαναγκάζει τους επιστήμονες και το σύνολο των επαγγελματιών της χώρας να μεταναστεύσουν.

– Να μη συνεχιστεί ο διάλογος με το Υπουργείο Εργασίας αν δεν προσκομιστούν οικονομικά στοιχεία που να δείχνουν ότι το σύστημα είναι βιώσιμο. Πεποίθηση των ιατρών είναι ότι αν περάσει από τη Βουλή το συγκεκριμένο σχέδιο θα γίνουν νέες περικοπές στις συντάξεις σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

– Να υπάρχει στενή συνεργασία του Διοικητικού Συμβουλίου του Π.Ι.Σ. με όλους τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας και του Προέδρου του Π.Ι.Σ. με τους Προέδρους των άλλων Επιστημονικών και Κοινωνικών Φορέων, ώστε να προγραμματιστούν κοινές δράσεις ανάλογες με αυτές της απεργίας της 4ης Φεβρουαρίου, αφού το Ασφαλιστικό αφορά το σύνολο της κοινωνίας.

– Να κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις του Π.Ι.Σ. σε συνεργασία με τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας με ενδεικτική την αποχή από γραφειοκρατικές διαδικασίες, από εκδόσεις πιστοποιητικών και γνωματεύσεων, από συμμετοχή σε επιτροπές πλην ΑΜΕΑ και από την χρήση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Στη Γενική Συνέλευση εκφράστηκε η αντίθεση των ιατρών στη δημιουργία Ενιαίου Ταμείου. Όπως ειπώθηκε, το ΕΤΑΑ είναι υγιές Ταμείο και μπορεί να διατηρήσει την ανεξαρτησία του στο πλαίσιο της τριμερούς χρηματοδότησης. Το ίδιο ισχύει και για άλλα Ταμεία. Αν αυτά ενσωματωθούν στο Ενιαίο Ταμείο, θα χαθούν τα αποθεματικά τους. Ήδη μέχρι σήμερα έχουν χαθεί μεγάλα ποσά από τις άτοκες καταθέσεις στην Τράπεζα της Ελλάδος, τα δομημένα ομόλογα και το PSI, και παρά ταύτα εξακολουθούν τα συγκεκριμένα Ταμεία να είναι υγιή.

Επίσης, οι ιατροί ζήτησαν μέσα από τη Γενική Συνέλευση την προστασία των νεότερων συναδέλφων τους, με το άνοιγμα των συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ, την πρόσληψή τους στα Δημόσια Νοσοκομεία και την παροχή έκπτωσης στις ασφαλιστικές εισφορές (τουλάχιστον κατά 50%) για τα πρώτα πέντε χρόνια, με στόχο να αποφευχθεί η μετανάστευση των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό.

Στην Γενική Συνέλευση τονίστηκε οτι ο Π.Ι.Σ. συντάσσεται με την Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και την απόφασή της να διαπραγματευτεί με το Υπουργείο Υγείας την επικαιροποίηση της κλαδικής συμφωνίας, ώστε να προγραμματιστούν προσλήψεις ιατρών και να αποκατασταθεί το Ειδικό Ιατρικό Μισθολόγιο.

Η συντριπτική πλειοψηφία των συνέδρων επιδοκίμασε τη στάση που έχει τηρήσει στο ζήτημα του ασφαλιστικού το Διοικητικό Συμβούλιο του Π.Ι.Σ. και το εξουσιοδότησε να προχωρήσει σε κοινές δράσεις με τους άλλους Επιστημονικούς Φορείς.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας