Βέροια Περισσότερο διαβασμένα Ρεπορτάζ

“Άκρως επικίνδυνη και τραγικά επισφαλής η κατάσταση των εφημεριών του Νοσοκομείου Βέροιας” κατήγγειλαν οι γιατροί στο χθεσινό Δημ. Συμβούλιο

Δήμητρα Σμυρνή

Μετά από δύο διαδοχικές συναντήσεις θεσμικών παραγόντων, το Δημοτικό Συμβούλιο της Βέροιας προχώρησε χθες στη συζήτηση του θέματος των εφημεριών του Νοσοκομείου Ημαθίας, Μονάδα Βέροιας, τις οποίες οι ίδιοι οι εφημερεύοντες γιατροί, με έγγραφο που κατέθεσαν, χαρακτήρισαν εγκληματικά επισφαλείς για την υγεία των ασθενών.

«… Δεν εφημερεύει χειρουργός, ορθοπεδικός, γυναικολόγος και ουρολόγος. Ο χειρουργικός τομέας καλύπτεται μόνο από ΩΡΛ και οφθαλμίατρο… Διακυβεύουμε ουσιαστικά τη ζωή των ασθενών μας» αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο.

Την άποψη αυτή ενίσχυσαν θεσμικοί φορείς και παράγοντες του Νοσοκομείου, που ήταν παρόντες στη χθεσινή συνεδρίαση.

Με παρούσα τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Φρόσω Καρασαρλίδου – κλήθηκαν όλοι οι βουλευτές, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να παραστούν – το θέμα συζητήθηκε σε βάθος, φωτίζοντας με τις καταθέσεις της εμπειρίας των γιατρών τις πραγματικές του διαστάσεις.

«Το θέμα ήρθε στο Δ.Σ, είπε ο Πρόεδρος του Σώματος, Τηλέμαχος Χατζηαθανασίου, για να προχωρήσουμε στον τρόπο διεκδίκησης. Το Δ.Σ δεν χαράσσει πορεία, αλλά ως πολίτες έχουμε δικαίωμα να έχουμε άποψη μέσα στα πλαίσια ενός δημοκρατικού διαλόγου. Το θέμα δεν προσφέρεται για εκμετάλλευση.

8c0f6aa9ccf81355259fe61f571dc87a_XL

Τα προβλήματα του Νοσοκομείου καλύπτονται εδώ και 30 χρόνια από την ευσυνειδησία και την υπερπροσπάθεια των γιατρών. Σήμερα όμως καταρρέει το σύστημα των εφημεριών και θα θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές.»

Η βουλευτής , στην οποία δόθηκε ο λόγος, μίλησε για την προσπάθεια από τη μεριά της Κυβέρνησης να συμπληρωθούν τα κενά, λέγοντας:

«Έχουν ξεκινήσει διορισμοί και θα γίνουν περισσότεροι» υποσχέθηκε. «Αλλά η συζήτηση πρέπει να γίνει συντεταγμένα, με όλα τα Δημοτικά Συμβούλια και με όλους τους φορείς» πρόσθεσε, υπονοώντας το Νοσοκομείο Νάουσας, για να προκαλέσει την παρέμβαση του Προέδρου του Δ. Σ, ο οποίος διευκρίνισε «Δεν είμαστε ανταγωνιστές. Θέλουμε συνεργασία των δύο νοσοκομείων».

Ο Δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης, διατυπώνοντας την άποψη ότι θα ήταν καλύτερο για ένα τόσο σημαντικό θέμα να ήταν παρόντες και οι άλλοι βουλευτές, επισήμανε πως το πρόβλημα του Νοσοκομείου μεγαλώνει, όσο μειώνεται η στρόφιγγα στα οικονομικά. «Είναι σημαντικό ν’ ακουστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι» είπε.

Ξεπερνώντας τη διαφωνία των συμβούλων της αντιπολίτευσης ως προς τη σειρά των ομιλητών και τη διαφωνία του Γιάννη Παπαγιάννη ως προς την πρόταξη του θέματος – ο οποίος κατέθεσε και ξεχωριστή δική του πρόταση για το θέμα του Νοσοκομείου – ο λόγος δόθηκε στους γιατρούς.

IMG_1232

Ο Πρόδρομος Προδρομίδης, μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας, εκπροσωπώντας το Νοσοκομείο Νάουσας, κατέθεσε τη διαμαρτυρία του, ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης του θέματος, αφού δεν κλήθηκε κανείς από το τη Νάουσα και αποχώρησε.

Την απορία του με ποιους θα δουλέψει αυτό το 8ώροφο κτήριο που έγινε, αφού δεν γίνονται διορισμοί, κατέθεσε σε δραματικό τόνο ο εκπρόσωπος των χειρουργών του νοσοκομείου Βέροιας, κ. Τριανταφυλλίδης, ζητώντας συνεργασία και αλληλοκάλυψη των δύο νοσοκομείων σε επίπεδο ισοτιμίας.

Την έλλειψη αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο νοσοκομείων τόνισε και ο παθολόγος του Ν. Βέροιας, Παύλος Κηρυττόπουλος, προτείνοντας το σύστημα των διαδοχικών εφημεριών. «Δεν αρκεί να είναι η πόρτα του νοσοκομείου ανοιχτή. Πρέπει να υπάρχουν γιατροί. Για ποιες προσλήψεις μάς μιλάτε κ. βουλευτή; Οι εφημερίες που κάνουμε κάθε μέρα είναι εγκληματικά επισφαλείς.»

Πολιτικό χαρακτήρισε το θέμα ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, κ. Διαμαντόπουλος. «Το σύστημα λειτουργεί με την αυτοθυσία των γιατρών. Λειτουργεί με εφημερίες 30 ημερών και πληρωμή 5 ημερών. Να μην κλείσει καμιά Υγειονομική Μονάδα είναι η θέση του Ι.Σ. Οι βασικές κλινικές απαραίτητες και στα δύο νοσοκομεία. Πρέπει να ξέρει ο λαός ότι μπορεί να εξυπηρετηθεί στο Νομό.»

IMG_1214

Για την αύξηση των ασθενών στα νοσοκομεία τουλάχιστον κατά 30%, μετά την κρίση, ο καρδιολόγος και πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ν. Βέροιας κ. Βογιατζής, αναφερόμενος σε αριθμούς, είπε : «10.000 κόσμο εξυπηρετεί το Ν. Νάουσας και 140.000 το Βέροιας. Τα δύο πρέπει να συνεργαστούν. Δύο φορές το Ν. Βέροιας δοκιμάστηκε σε δύο μεγάλα δυστυχήματα. Τα δύο νοσοκομεία πρέπει να συνεφημερεύουν.»

Για συλλειτουργία μίλησαν και η κ. Ζωνίτσα και ο κ. Καλαϊτζίδης .Τιτάνια χαρακτήρισε την προσπάθεια εξεύρεσης γιατρών η κ. Μαγουλά.

Η κ. Καρασαρλίδου δήλωσε πως πρέπει να αποχωρήσει, γιατί δεν υπολόγισε τη μεγάλη διάρκεια της συζήτησης, για να προκαλέσει το σχόλιο του κ. Μαρκούλη πως έπρεπε να μείνει, για να ακούσει και τις θέσεις των δημοτικών συμβούλων.

«Τα αποτέλεσμα της κατάστασης στα νοσοκομεία τα έφεραν τα Μνημόνια, σχολίασε ο Νίκος Μπέκης, τα οποία ζητούν συγχωνεύσεις από σχολεία μέχρι νοσοκομεία. Το θέμα είναι οι προσλήψεις. Θα απαιτήσουμε πλήρη στελέχωση. Δε θα πάρουμε εμείς την ευθύνη, αλλά αυτοί που την έχουν.»

«Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των ασθενέστερων τάξεων. Όχι αυτών που έχουν τη δυνατότητα να καταφύγουν στην Ιδιωτική Υγεία. Χρειαζόμαστε ένα δυνατό νοσοκομείο. Ενίσχυση του Ν. Βέροιας, ώστε να λειτουργεί πλήρως και ενίσχυση του Ν. Νάουσας ως πρωτοβάθμιου οργάνου» κατέθεσε την άποψή του ο Αντώνης Μαρκούλης.

Τη διαμαρτυρία του εκπροσώπου της Λαϊκής Συσπείρωσης, Γιώργου Μελιόπουλου, προκάλεσε η όλη διαδικασία, ο οποίος είπε: «Καλέσατε αυτούς που σας βολεύουν. Έπρεπε να κληθούν όλα τα κόμματα. Αθωώνετε τους πραγματικούς ενόχους, που είναι οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η τωρινή, και βέβαια αθωώνετε την Ευρωπαϊκή Ένωση. Φταίει η συστηματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που οδηγεί στο σβήσιμο της Υγείας. Οι λαοί του Σοσιαλισμού απολάμβαναν Υγεία. Παράδειγμα σημερινό η Κούβα. Σε μας η Υγεία αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα.»

IMG_1250

«Αν θέλουμε να σεβόμαστε την τρίτη και τέταρτη ηλικία, δεν μπορούμε να μην καλύπτεται το ουρολογικό είπε ο κ. Κούτρας. Συνεργασία των δύο νοσοκομείων.»

Αιτία της επιβάρυνσης του Νοσοκομείου θεώρησε ο Πέτρος Τσαπαρόπουλος το ότι επλήγη η Α/θμια Υγεία. Μέλημα της Πολιτείας πρέπει να είναι η αποκατάστασή της . Αλλιώς οδηγούμαστε στην ιδιωτικοποίηση. Άμεση στελέχωση και των δύο νοσοκομείων.»

Θέμα πολιτικής απόφασης θεωρεί το θέμα του Νοσοκομείου και η Δημοτική Σύμβουλος Μαρία Παπαϊωάννου, ζητώντας τη στελέχωση και των δύο νοσοκομείων.

Την απογοήτευσή του για την αδυναμία προσφοράς του υπέρτατου αγαθού της Υγείας εξέφρασε ο κ. Γουλτίδης. Ενώ ο Αντιδήμαρχος κ. Κορωνάς επισήμανε: «Τα περισσότερα δικά μας παιδιά θα πάρουν πιστοποιητικό γέννησης από τα Γιαννιτσά, όπου γεννιούνται. Ντροπή για μια πόλη ,που έχει να περιθάλψει 140.000 κόσμο, να μη μπορούν να γεννηθούν τα παιδιά της σ’ αυτήν. Αν μπορεί να γίνει ένα πλήρες νοσοκομείο να γίνει, για να καλύψει επιτέλους τις ανάγκες.»

Ο Πρόεδρος του Σώματος κατέβασε την παρακάτω τελική πρόταση, η οποία και ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας, μπροστά στις δραματικές εξελίξεις που συμβαίνουν στο Νοσοκομείο Ημαθίας, με τον κίνδυνο να καταρρεύσουν οι εφημερίες, κρούει τον κώδωνα και ζητά την επαρκή στελέχωσή του έτσι, ώστε να ανταποκρίνεται με ασφάλεια στα προβλήματα του Νομού, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τους εργαζόμενους.»

Μια δραματική συνεδρίαση, που παρουσίασε ανάγλυφα το πρόβλημα, ζητώντας αυτονόητες λύσεις.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας