Αγροτικά Ρεπορτάζ

Τάσος Χαλκίδης: “Αν εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα, δε θα μείνει αγρότης”

faretra.info

Κόμβος της Κουλούρας μεσημέρι Πέμπτης 21 Ιανουαρίου. Αρκετά τρακτέρ είναι μαζεμένα στις άκρες του δρόμου στην είσοδο του χωριού και ένας όχι πολύ μεγάλος αριθμός αγροτών και κτηνοτρόφων συζητώντας σε ομάδες. Ευδιάκριτη είναι η προετοιμασία για την επόμενη μέρα. Για τη μεγάλη συγκέντρωση αγροτών και κτηνοτρόφων στην Κουλούρα όχι μόνο από την Ημαθία αλλά και από άλλους νομούς, τη συγκέντρωση που αναμένεται να πλαισιώσουν και να στηρίξουν και άλλες κοινωνικές ομάδες.

Εκεί συναντήσαμε τον Τάσο Χαλκίδη, τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας και στέλεχος της Πρωτοβουλίας των Αγροτών, καθώς και το νεαρό αγρότη από το Μακροχώρι Ημαθίας Γιώργο Παπαδόπουλο, οι οποίοι με ευχαρίστηση απάντησαν στις ερωτήσεις που τους θέσαμε.

Πέστε μας για τις κινητοποιήσεις σας κ. Χαλκίδη.

Κάνουμε αυτήν τη μεγαλειώδη κινητοποίηση, γιατί από το ’13 βγαίνουμε και φωνάζουμε ότι το φορολογικό και το ασφαλιστικό θα είναι η ταφόπλακα για τους αγρότες.
Θέλουμε να δείξουμε στη σημερινή κυβέρνηση ότι αυτά τα μέτρα, αν θα περάσουνε, θα είναι για τον αφανισμό του αγρότη. Δεν υπάρχει περίπτωση αγρότης μ’ αυτό το ασφαλιστικό και το φορολογικό να μπορεί ν’ ανταπεξέλθει στα έξοδά του στην καινούργια καλλιεργητική περίοδο και, μην ξεχνάμε, ο μισός πληθυσμός από τους αγρότες είναι απλήρωτος. Πώς θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στο φορολογικό και στο ασφαλιστικό, για να μπορούμε να είμαστε εντάξει, όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες;

Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να ικανοποιήσει τα αιτήματά σας;

Σ’ αυτό το σημείο που είμαστε τώρα, ο σημερινός Πρωθυπουργός, ο κ. Τσίπρας, ήρθε τρεις φορές και μας έλεγε ν’ ανέβουμε στον κόμβο της Κουλούρας. Μας έλεγε, αν θα βγούμε κυβέρνηση, τα μέτρα θα τα πάρουμε όλα πίσω.

 faretra.info

Ναι, αλλά ο κ. Τσίπρας τώρα έχει υπογράψει ένα μνημόνιο…

Τότε μας κορόιδεψε κι εμάς και όλο τον ελληνικό λαό.

Εσείς ,λοιπόν, που κάνετε αυτόν τον αγώνα, με ποιο τρόπο θα βρείτε το δίκιο σας, όταν όλοι αυτοί που υπόγραψαν το μνημόνιο δηλώνουν ότι θα το τηρήσουν; Από πού περιμένετε τη λύση; Ποιες διέξοδοι μπορούν να υπάρξουν;

Αν εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα, δε θα μείνει αγρότης. Με 20.000 καθαρό εισόδημα, του μένουν του αγρότη γύρω στα 5.000 ευρώ .Μπορώ εγώ με 5.000 να ξεκινήσω καινούργια καλλιεργητική περίοδο, μπορώ να κοιτάξω την οικογένειά μου, να κοιτάξω τις άλλες υποχρεώσεις μου; Αν ψηφίσουν αυτά τα μέτρα ,θα έρθει σίγουρα ο αφανισμός του αγρότη.

Θέλει άραγε η κυβέρνηση να μείνουν οι αγρότες  στα χωράφια τους ή δεν θέλει;

Με τον τρόπο αυτό που θέλουν να περάσουν τα μέτρα, φαίνεται πως δε θέλουν να μείνει αγρότης. Δε θα μείνει. Σήμερα θα πεθάνει ο μικρός αγρότης και την άλλη μέρα θα πεθάνει ο μεγάλος αγρότης.

Σ’ αυτό το σημείο ζητήσαμε την άποψη του νεαρού αγρότη Γιώργου Παπαδόπουλου που μας είπε:

Εμείς όλοι σαν νέοι αγρότες ξεκινήσαμε ακολουθώντας τις δουλειές των παππούδων μας, των πατεράδων μας, ξεκινήσαμε να κάνουμε αυτό που αγαπάμε, να μείνουμε στα χωριά μας και να συνεχίσουμε την καλλιέργειά μας.

Μ’ αυτά τα μέτρα τους ,σαν νέοι άνθρωποι που είμαστε, με όνειρα και ελπίδες να φτιάξουμε οικογένειες, να συνεχίσουμε να υπάρχουμε σαν Ελλάδα, το μόνο που καταφέρνουν είναι να μας διώξουν απ’ τα χωριά μας. Δεν έχουμε ελπίδα, δεν έχουμε μέλλον.

Νιώθω να έχει σταματήσει το μυαλό μου. Δεν ξέρω τι μου ξημερώνει. Όμως εμείς θα κάνουμε τον αγώνα μας, θα συνεχίσουμε ,για να μείνουμε στον τόπο μας, στα χωράφια μας, στα χωριά μας. faretra.info

Για αύριο τι έχετε προγραμματίσει, κ. Χαλκίδη;

Αύριο έχουμε μια πολύ μεγάλη κινητοποίηση στον κόμβο της Κουλούρας με τους κοινωνικός φορείς, γιατί το πρόβλημα είναι πρόβλημα για όλους τους Έλληνες πολίτες, και θέλουμε να υπάρχει μια πολύ μεγάλη συμμετοχή από όλους τους κοινωνικούς φορείς της Ημαθίας, να κατέβουν στον κόμβο της Κουλούρας, για να δείξουμε ότι αυτά τα μέτρα θα είναι ό,τι χειρότερο και για όλους τους άλλους, ελεύθερους επαγγελματίες, δικηγόρους, γιατρούς… Όλα τα επαγγέλματα θα σβήσουν.
Και μην ξεχνάτε, πίσω απ’ τον αγρότη, αν σταματήσει να δουλεύει, ακολουθούν κι άλλα επαγγέλματα, φορτηγατζήδες, τελάρα, εργάτες… Θα σταματήσουν τα πάντα.

Η Κυβέρνηση έχει ένα «όπλο» που το χρησιμοποιεί κατά κόρον, τον κοινωνικό αυτοματισμό. Στρέφει τη μία κοινωνική ομάδα ενάντια στην άλλη. Έχετε τρόπο να το αντιμετωπίσετε;

Δεν υπάρχει λόγος να στρέφεται η μία ομάδα απέναντι στην άλλη. Είμαστε όλοι το ίδιο. Κι εμείς θέλουμε να πληρώσουμε το φόρο μας αλλά θα πρέπει να δώσουμε κάτι που μπορούμε. Μ’ αυτά τα μέτρα σίγουρα δε θα μπορούμε να πληρώσουμε.

Προτείναμε πολλά πράγματα. Ξέρουμε ότι 1.250.000 είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ κι απ’ αυτούς 250.000 είναι αγρότες. Τελικά ποιος είναι αγρότης; Ακόμα δεν ξεκαθαρίσαμε ποιος είναι αγρότης. Σήμερα ο καθένας μ’ ένα χαρτί πάει και γίνεται αγρότης. Αυτή είναι η επαγγελματική μας ταυτότητα, ο ΟΓΑ. Γι αυτόν το λόγο φωνάζουμε για τον ΟΓΑ.

 faretra.info

Αν η κυβέρνηση μετατοπίσει αύριο την κόκκινη γραμμή και χαρακτηρίσει σαν κατά κύριο επάγγελμα αγρότες εκείνους που δηλώνουν εισόδημα από αγροτικές καλλιέργειες πχ το 70% του συνολικού εισοδήματος τους και όχι το 50%, που λέει σήμερα, τότε τι γίνεται;

Θα το δούμε, θα το συζητήσουμε, θα δούμε πώς θα εξελιχθεί. Αυτήν τη στιγμή δεν ξέρει κανένας τίποτα. Γι αυτόν το λόγο βρισκόμαστε εδώ, για να αντιμετωπίσουμε όλα τα ενδεχόμενα.

Ευχαριστούμε, καλή δύναμη στον αγώνα σας.

ΔΤ
.

banner-article

Ροη ειδήσεων