“Οι εξελίξεις στο προσφυγικό”. Μια εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στη Βέροια
Δήμητρα Σμυρνή
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Δημοτική Κοινότητα Βέροιας και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ημαθίας, με τη συμμετοχή του 3ου Λυκείου Βέροιας και της χορωδίας του Συλλόγου Μικρασιατών Ημαθίας, συνδιοργάνωσαν στο κτήριο του Επιμελητηρίου εκδήλωση με θέμα « Οι εξελίξεις στο προσφυγικό, η επόμενη μέρα στην Ελλάδα»
Την εκδήλωση άνοιξε η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Βέροιας Ελένη Γκόγκα, η οποία και την συντόνισε.
Εκπροσωπώντας το Δήμαρχο Βέροιας ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού, Γιώργος Σοφιανίδης, είπε προλογίζοντας: « Το προσφυγικό μάς αφορά όλους. Μας αφορά κι όταν δεν περνούν από την πόρτα μας οι πρόσφυγες ή δεν εγκαθίστανται στην περιοχή μας. Άλλωστε, πολλοί από μας είμαστε πρόσφυγες, ας μην το ξεχνάμε. Η σημερινή εκδήλωση έχει σαν στόχο της να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει».
Στην αρχή, οι μαθητές του 3ου Λυκείου Βέροιας, με την καθηγήτριά τους και Σύμβουλο της Δημοτικής Κοινότητας, Συρμούλα Τζήμα, παρουσίασαν το πρόγραμμα που ετοίμασαν στο σχολείο τους, «Το προσφυγικό ζήτημα στην Ελλάδα – Δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών».
Οι μαθητές ανέλυσαν τους παράγοντες που συνθέτουν την εικόνα του μεταναστευτικού προβλήματος, προσεγγίζοντας τους λόγους της μετανάστευσης, την αντιμετώπιση των μεταναστών από την ελληνική κοινωνία, το ρατσισμό και τα δικαιώματά τους.
Στη συνέχεια, η προσκεκλημένη από τους διοργανωτές Αλεξάνδρα Πολιτάκη, Πολιτική Επιστήμων, Δημοσιογράφος, συνεργάτιδα μεγάλων ξένων εφημερίδων και περιοδικών και μέλος της «Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου» προσέγγισε διεξοδικότερα το θέμα.
Ξεκινώντας από τον όρο πρόσφυγας, πέρασε στα κέντρα υποδοχής, όπου οι συνθήκες, όπως είπε, είναι τραγικές, στη δημιουργία της οργάνωσης Frontex, επισημαίνοντας με σιγουριά πως οι φράχτες που στήνονται, για να εμποδίσουν την δίοδο των προσφύγων, οδηγούν μόνο σε μια επιλογή, το δρόμο της θάλασσας, που πολλές φορές τους οδηγεί στο θάνατο.
Κάνοντας ορατό τον κίνδυνο το βάρος των προσφύγων να μεταφερθεί στους ανέτοιμους Δήμους και την Περιφέρεια, ζήτησε, κάνοντας επίκληση όχι στο συναίσθημα αλλά στη λογική, να δεχτούμε τους ανθρώπους αυτούς, που στις χώρες τους ήταν το ίδιο αξιοπρεπείς όσο εμείς. Να τους δεχτούμε όχι με διάθεση φιλανθρωπίας αλλά με διάθεση αφομοίωσης. «Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τους πρόσφυγες» κατέληξε η κεντρική εισηγήτρια.
Οι μαθητές του 3ου Λυκείου συμπλήρωσαν την εικόνα του προσφυγικού προβλήματος, κάνοντας αναφορά στην επίδραση που είχε η προσφυγιά στην Τέχνη, και συγκεκριμένα στο θέατρο, τη φωτογραφία και τον κινηματογράφο.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη χορωδία του Συλλόγου Μικρασιατών Ημαθίας, που τραγούδησε τραγούδια της προσφυγιάς, αλλά έδωσε κι έναν τελικό χαρούμενο τόνο τραγουδώντας τα κάλαντα, με την Κατερίνα Λαγιώνη στο αρμόνιο.
Οι μαθητές της Α’ τάξης του 3ου Λυκείου Βέροιας, που συμμετείχαν στην επεξεργασία του θέματος που παρουσίασαν είναι: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ,ΓΩΓΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ, ΖΙΩΓΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, ΚΑΤΣΟΥΡΑ ΡΟΔΟΠΗ,ΚΟΣΦΙΤΣΚΑ ΣΟΦΙΑ, ΚΡΕΞΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, ΜΑΥΡΙΔΟΥ ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ, ΜΕΣΚΑ ΦΑΝΟΥΛΑ, ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ, ΜΠΑΤΑΝΑΡΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ, ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ-ΣΩΤΗΡΙΟΣ, ΣΑΡΗΓΙΑΝΝΙΔΗΣ ΜΙΧΑΗΛ, ΤΑΓΚΙΔΟΥ ΕΙΡΗΝΗ, ΤΑΡΑΣΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ, ΤΟΤΣΚΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ, ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΤΣΑΝΙΔΟΥ ΕΙΡΗΝΗ, ΤΣΙΛΗ ΙΩΑΝΝΑ, ΤΣΙΟΥΧΑ ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ, ΦΙΛΙΜΕΓΚΑ ΔΙΟΝΥΣΙΑ, ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ, ΧΑΡΟΥΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ, ΧΑΤΖΗΕΥΣΤΡΑΤΙΑΔΟΥ ΕΙΡΗΝΗ
Φωτογραφίες: faretra.info