Βέροια Γράμματα & Τέχνες Περισσότερο διαβασμένα

Ελένη Τζήκα “‘Έρωτας σε απόσπαση”. Ένα πολυεπίπεδο ψυχογράφημα – Παρουσίαση του βιβλίου στη Βέροια

faretra.info

Δήμητρα Σμυρνή

Το δεύτερο βιβλίο της Ελένης Τζήκα-Αετοπούλου «‘Έρωτας σε απόσπαση» παρουσιάστηκε σήμερα, 14/12/’15, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Βέροιας «Θεανώ Ζωγιοπούλου», σε συνεργασία με την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία – Παράρτημα Ημαθίας, τις Εκδόσεις “Λευκή Σελίδα”  και το Βιβλιοπωλείο «Ηλιοτρόπιο».

Σ’ ένα σύντομο βιογραφικό της συγγραφέως, η Διευθύντρια της βιβλιοθήκης κ. Κοτσάλου έδωσε τη λαϊκή καταγωγή της και την αγάπη της για τη λαογραφία του τόπου της, που την απασχολεί σε συνεχή αρθρογραφία, μετά την έκδοση του πρώτου της βιβλίου «Σσσ… μας ακούει ο κόσμος». Το βιβλίο ήταν μια αναφορά στον τρόπο γλωσσικής επικοινωνίας, σκέψης και faretra.info συμπεριφοράς των ανθρώπων του χωριού, που παρουσιάστηκε τότε στη Βέροια από το Χρίστο Τσολάκη.

Ο Στέλιος Μιόγλου, Πρόεδρος του Παραρτήματος Ημαθίας, είπε προλογίζοντας: «Μαθηματικά και Λογοτεχνία βέβαια δεν συμβαδίζουν, αλλά σε τέτοιους καιρούς κρίσης στηρίζουμε ιδιαίτερα τις προσπάθειες πολιτισμού και μάλιστα ένα βιβλίο που έχει να κάνει με την εκπαίδευση».

Τις σκέψεις, τα συναισθήματα αλλά και γεγονότα καθοριστικά της ζωής μιας καθηγήτριας σε απόσπαση στη Γερμανία δίνει το βιβλίο, με τη μορφή αναδρομικού ημερολογίου, το οποίο παρουσίασε ο Ομότιμος Καθηγητής Φιλολογίας Θ. Μπίντας σε μια, όπως τη χαρακτήρισε ο ίδιος, ψυχογραφική προσέγγιση.

Ξεκινώντας από το πρώτο βιβλίο της Τζήκα, το οποίο χαρακτήρισε «κοινωνική τσεκουριά», έδειξε τη διαφορετικότητα του καινούργιου της βιβλίου και ως προς τις συνθήκες και ως προς τη στάση ζωής και ως προς το περιβάλλον.

Απευθυνόμενος πάντα σε δεύτερο πρόσωπο στην ίδια τη συγγραφέα, ο παρουσιαστής κατέγραψε τις σκέψεις και τα συναισθήματα που του προκάλεσε το βιβλίο, κάνοντας μια μικρή ανατομία των βασικών δομών του, των ηρώων και των στόχων του.

Την αλήθεια που αναδίδει το βιβλίο και την έμμεση προσπάθεια αυτογνωσίας από τη μεριά της συγγραφέως εντόπισε ο παρουσιαστής, χαρακτηρίζοντάς το ως βιβλίο στοχαστικού βάθους, κριτικού λόγου κι αναζήτησης ενός νέου μοντέλου ανθρωπιάς.

«Λό faretra.infoγος ακριβής και διορατικός επιτίθεται στην κοινωνία που καταβροχθίζει τα πάντα και φιμώνει όσους θέλουν να πουν την αλήθεια» είπε ο κ. Μπίντας για το λόγο της συγγραφέως, σκιαγραφώντας τους τρεις πρωταγωνιστές της με ζωντανά χρώματα.

«Ένα δεξιοτεχνικό παιχνίδι με το χρόνο, μέσα στη δίνη ενός παθιασμένου έρωτα, ένα πολυεπίπεδο ψυχογράφημα» κατέληξε.

Διαβάζοντας αποσπάσματα από το βιβλίο της η συγγραφέας, με διάχυτη τη λαϊκότητα και την έλλειψη επιτήδευσης στο λόγο της, μίλησε για το ξεκίνημα του βιβλίου και την εμπειρία της ως εκπαιδευτικού στη Γερμανία, που το γέννησαν.

«Η Τέχνη είναι ένα αντίδοτο στην κρίση» κατέληξε η συγγραφέας.

Και συμφωνούμε. Σήμερα, όσο ποτέ, έχουμε ανάγκη την κάθε μορφή Τέχνης!

 faretra.info faretra.info

banner-article

Ροη ειδήσεων