Ποίημα συμπαράστασης του Ηλία Τσέχου, στον καταδικασμένο σε θάνατο Παλαιστίνιο ποιητή Άσραφ Φάγιαντ*
Ά σ ρ α φ . Φ ά γ ι α ν τ . Να π ε θ ά ν ε ι ς – ” Πολλά θυμώ ” .
Ν α πεθάνεις ποιητή
Ν α χαρούν τα π α ι δ ιά
Τα σκυλιά τα θρανία
Οι μάνες πατέρες
Ν α πεθάνεις ποιητή
Ν α χορέψουν η Δ ύ σ η
Ανατολή Βοριάς Νότος Τάφος
Η θρησκείες
Ν α πεθάνεις ποιητή
Οι ποίηση θέλει θ ά ν α τ ο ν
Αυτών που σφάζουν πολεμούν
Και χέστες στο ψωμί τους
Ν α πεθάνεις θέλω μαζί μου επίσης
Ν α μώλις, Ποιητής που είσαι
Και ξεφούρνισες ψυχή το σώμα
Ν α πεθάνουν α ι ώ ν ι α
.
– Η ανορθογραφία στηρίζει την ψυχή μου, την ποίηση
Ηλίας Τσέχος
Συγγραφείς και ποιητές στο πλευρό του Άσραφ Φάγιαντ*
Ποιητές και συγγραφείς από όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους και η ελληνική Εταιρεία Συγγραφέων, εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους για την καταδίκη σε θάνατο για αποστασία του Παλαιστίνιου ποιητή Άσραφ Φάγιαντ και ζητούν από τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας την άμεση απελευθέρωσή του.
Ο 35χρονος Παλαιστίνιος ποιητής Άσραφ Φάγιαντ, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της σύγχρονης τέχνης της Σαουδικής Αραβίας καταδικάστηκε το Μάη του 2014, σε 4 χρόνια φυλάκιση και 800 βουρδουλιές, από το «δικαστήριο» του μονάρχη της Σαουδικής Αραβίας. Στην πρώτη δίκη ο Φάγιαντ είχε διαψεύσει πως το έργο του ήταν «βλάσφημο», ενώ παράλληλα είχε δηλώσει πιστός μουσουλμάνος και είχε ζητήσει συγγνώμη. Η έφεση στην απόφαση, έφερε νέα καταδίκη σε θάνατο, την περασμένη εβδομάδα, διότι η συγχώρεσή του «επαφίεται στον Αλλάχ». Ο Φάγιαντ κατηγορείται για την αποκήρυξη του Ισλάμ, κάτι που ο ίδιος αρνείται, ενώ τα αποδεικτικά στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν για αυτή την απόφαση, εκτός από τους στίχους του είναι οι αναρτήσεις του στο twitter και μία συζήτηση που είχε σε ένα καφέ.
«Είναι αρκετά σπάνιο να καταδικάζεται κάποιος για αποστασία (την εγκατάλειψη της ισλαμικής πίστης)» σχολίασε ο Άνταμ Κουγκλ, ερευνητής της διεύθυνσης της μη κυβερνητικής οργάνωσης Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW),το οποίο και γνωστοποίησε την απόφαση. Τα μέλη της Διεθνούς Ένωσης Συγγραφέων (PEN International) εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους για τη θανατική ποινή και απευθύνουν έκκληση στις αρχές της Σαουδικής Αραβίας για άμεση και άνευ όρων απελευθέρωσή του. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της PEN International, η θανατική ποινή του Φάγιαντ για αποστασία είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα της συνεχιζόμενης δίωξης του λόγου και της έλλειψη ανοχής στη Σαουδική Αραβία. Και η ελληνική Εταιρεία Συγγραφέων, στοιχιζόμενη με το διεθνές PEN, εκφράζει με ανακοίνωσή της τον αποτροπιασμό για την καταδίκη σε θάνατο για «αποστασία» του Παλαιστίνιου ποιητή Άσραφ Φάγιαντ από τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας και καλεί για την άμεση απελευθέρωσή του. artinews.gr