Αγροτικά Ρεπορτάζ Τοπικά

Βαγγέλης Μπούτας: Η ΠΑΣΥ στα μπλόκα του αγώνα για να μην ξεκληριστεί η μικρομεσαία αγροτιά

faretra-info-vangelis-boutas-pasi-bloka-agona

Χθες, 19/11/’15, στην κατάμεστη αίθουσα του Παλιού Δημαρχείου Μακροχωρίου, στην πλατιά σύσκεψη αγροτών που κάλεσε η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση Ημαθίας, μίλησε το στέλεχος της ΠΑΣΥ Βαγγέλης Μπούτας.

Απλός, λαϊκός, μίλησε με ονόματα, όπως μιλάνε αυτοί που δεν έχουν να κρύψουν τίποτα, ενώ έδειξε το δρόμο της συσπείρωσης των αγροτών αλλά και των φυσικών συμμάχων τους, όπως οι εργάτες, οι επαγγελματίας, οι μικρομεσαίοι, όλοι όσοι σήμερα πλήττονται από τη βάρβαρη πολιτική.

Ο ομιλητής ξεκαθάρισε από την αρχή ότι η ΠΑΣΥ στήριξε και στηρίζει την συντονιστική πανελλαδική επιτροπή των μπλόκων, ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί και αυτόνομα .

Μιλώντας σε χαμηλούς τόνους αλλά με αγωνιστική διάθεση τεκμηρίωσε ότι τα μέτρα της Κυβέρνησης δεν πλήττουν όλους αλλά τους μικρομεσαίους αγρότες, που, αν εφαρμοστούν, θα τους ξεκληρίσουν από τα χωράφια τους.

«Ούτε όλοι καταστρέφονται ούτε όλοι φτιάχνονται» είπε χαρακτηριστικά. Αντίθετα οι μεγαλοαγρότες στην ουσία ωφελούνται από τα μέτρα και οι περιουσίες τους μεγαλώνουν. Συνεπώς δεν υπάρχουν κοινά συμφέροντα και κατ’ επέκταση δεν μπορεί να υπάρξει και κοινός αγώνας.

Τόνισε ότι τελευταία κατασκευάζονται αγροτικοί σύλλογοι, “πρωτοβουλίες αγροτών”, που δεν προβάλλουν συγκεκριμένα αιτήματα, που δεν ζητούν αφορολόγητο, που δεν αμφισβητούν την κοινή αγροτική πολιτική, ούτε την χαρακτηρίζουν ως αντιαγροτική, ούτε φυσικά την αντιπαλεύουν. Δέχονται το κατα κύριον επάγγελμα αγρότης. «Προσπάθησαν και προσπαθούν, με άναρθρες κραυγές, χανόμαστε, μας καταστρέφουν. Όμως ούτε όλοι καταστρέφονται ούτε όλοι χάνονται. Να είμαστε καθαροί.»

Πολλοί απ’ αυτούς που ηγούνται αυτών των “πρωτοβουλιών” έχουν ευεργετηθεί με προγράμματα και “φυσικά του σκλί γαυγίζι ικί που του ταίζν κουμμάτια. Αμα δεν του δόις να φάει δεν γαυγίζει”, είπε χαρακτηριστικά ο ομιλητής θέλοντας να δείξει το ρόλο των συγκεκριμένων ηγετών.

“Εμείς σαν ΠΑΣΥ δεν κατηγορούμε κανέναν αγρότη που πήγε χθες στην Αθήνα. Είχε πρόβλημα και πήγε. Αλλά τους προειδοποιούμε ότι δεν πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη αυτούς που έπαιξαν καθοριστικά ρόλο μέχρι τα σήμερα, για να φτάσουμε εδώ που είμαστε. Όταν τα μπλόκα κι ο αγώνας βρισκόταν στο φόρτε αυτοί τα μάζευαν.”

029

“Ή διαφορετικά έβγαιναν κανένα μήνα νωρίτερα, αφήναν τα τρακτέρ σε κλειστούς χώρους και είχαν τα μέσα ενημέρωσης που πήγαιναν και τους έπαιρναν συνεντεύξεις και έλεγαν βγήκε η Κουλούρα κι είχαν τα τραχτέρια της Κουλούρας δίπλα στο σπίτι. Όταν φόρτωνε το προοδευτικό κίνημα, αυτοί έκαναν πίσω κι έβγαιναν μετά τα κανάλια και έλεγαν έφυγαν οι αγρότες ενώ οι αγρότες τότε έβγαιναν. Ενώ κανένα κανάλι δεν έβγαζε εκπρόσωπο ούτε από τη συντονιστική των μπλόκων ούτε από την ΠΑΣΥ.”

“Πρέπει να παρθούν πρωτοβουλίες από τους αγρότες, ώστε να φτιαχτούν σύλλογοι στα χωριά, που θα ενημερώνουν τους αγρότες αλλά και θα παίρνουν θέση στα προβλήματα και να συζητήσουν σε ποιους έχουν εμπιστοσύνη, στους ευεργετημένους που ηγούνται ή στην Πανελλαδική των μπλόκων;  Η προσπάθεια δημιουργίας αγροτικών συλλόγων πρέπει να συνεχιστεί και να πάρει διαστάσεις σ’ όλη την Ελλάδα…”

“Όταν κάνουμε τον αγώνα και κατεβαίνουμε στους δρόμους πρέπει τα αιτήματά μας να είναι ενιαία. Δεν μπορούμε σε κάθε περιοχή να έχουμε διαφορετικά αιτήματα, όπως για παράδειγμα στη φορολογία. Εμείς λέμε να φορολογούνται όλα τα εισοδήματα άσχετα από πού προέρχονται . Να υπάρχει αφορολόγητο έως τριάντα χιλιάδες -εμείς δεν δεχόμαστε όπως κάνουν οι άλλοι το 13% από το πρώτο ευρώ- και από εκεί και πέρα να υπάρχει προοδευτική φορολόγηση μέχρι και 45% γι αυτούς που έχουν υψηλά εισοδήματα…”

066

“Να μην υπάρχουν τα τεκμήρια διαβίωσης. Δηλαδή ένας αγρότης μπορεί να μπει μέσα από την καλλιέργειά του αλλά έχει ένα σπίτι ή έχει ένα αυτοκίνητο θα φορολογηθεί για 9500 ευρώ! Δεν μπορεί αυτός να πληρώνει και φόρο!

Δεν ζητούν κάτι τέτοιο αυτοί που κατέβηκαν χθες στην Αθήνα. Οι επικεφαλής. Δεν μιλώ για τους αγρότες που κατέβηκαν. Αυτοί έχουν προβλήματα και κατέβηκαν. Εμείς πάμε σε αγώνα που έχει αιτήματα που συμφέρουν την μικρομεσαία αγροτιά…

Λέμε αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως και στους εφοπλιστές. Καμία αύξηση στα όρια ηλικίας συντάξεων, στα εξήντα για τις γυναίκες, στα εξήντα πέντε για τούς άνδρες. Στα εξήντα εφτά που πηγαίνουν τα όρια στην ουσία χάνονται τέσσερα και όχι δύο χρόνια, γιατί αφ’ ενός χάνεται η σύνταξη δύο χρόνων και αφετέρου πληρώνει ο αγρότης εισφορές δύο επιπλέον χρόνια από τα εξήντα πέντε μέχρι τα εξήντα επτά…”

“Μιλάμε στα αιτήματα μας για την κτηνοτροφία. Έντεκα εκατομμύρια στρέμματα με κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής ένωσης πέρυσι αποχαρακτηρίστηκαν από βοσκοτόπια κι έγιναν δασικές εκτάσεις, με αποτέλεσμα από την Ημαθία να φαίνεται ότι ο άλλος έχει βοσκοτόπια στην Καρδίτσα, από τις Σέρρες στο Αγρίνιο και τους καρατομήσανε τις ενισχύσεις… Οι κτηνοτρόφοι οι μικροί και οι μεσαίοι είναι οι πιο ευάλωτοι, γιατί η κτηνοτροφία καπιταλιστικοποιείται πιο εύκολα…”

“Το νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια που τώρα ψηφίζεται δεν είναι μόνο στα σπίτια είναι και στα χωράφια. Δεν ξέρω τι γίνεται στη Μακεδονία αλλά στη Θεσσαλία χρωστάμε και είναι υποθηκευμένα τα χωράφια. Καμία κατάσχεση πρώτης και δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο κόκκινο, συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300 χιλιάδες ευρώ. Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200 χιλιάδων ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων. Υπάρχουν κάποιες επιχειρήσεις, όπως αυτή με τα κοτόπουλα, που χρωστάνε τρία και πέντε εκατομμύρια ευρώ. Δεν μιλάμε γι αυτούς. Εμείς δεν παλεύουμε γι αυτούς .

010

Διεκδικούμενε κατώτερες εγγυημένες τιμές στα αγροτοκτηνοτροφικά μας προϊόντα…»

Ο ομιλητής ανακοίνωσε ότι αρχές Δεκέμβρη θα συνέλθει η συντονιστική επιτροπή των μπλόκων και καθορίσει την ημερομηνία που θα βγουν τα τρακτέρ στους δρόμους καθώς και ότι έχει σχέση με τον αγώνα των αγροτών. “Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα δεν θα επιτρέψει σε κανέναν που ψάχνει αναμπουμπούλα να εισχωρήσει ανάμεσα” τόνισε.

Στη συνέχεια ο κ. Μπούτας απάντησε σε ερωτήσεις ενώ έγινε διάλογος, τοποθετήσεις αγροτών και εκφράστηκαν σκέψεις και προβληματισμοί.

Τέλος, κλείνοντας, τόνισε ότι ο αγώνας είναι κοινός και δεν αφορά μόνο τους αγρότες αλλά όλους όσους πλήττονται απ’ αυτήν την πολιτική και πρέπει από κοινού και συντονισμένα να την αντιμετωπίσουν.
ΔΤ

banner-article

Ροη ειδήσεων