Κοινωνία

Γιώργος Ουρσουζίδης: Με τη συμφωνία για τα “κόκκινα δάνεια” πρώτης κατοικίας αποκαθίστανται οι στρεβλώσεις του παρελθόντος

Η κυβέρνηση κατέληξε σε συμφωνία με τους δανειστές σε ότι αφορά στα « κόκκινα δάνεια.»

Σύμφωνα με αυτά που έχουν ήδη ανακοινωθεί, μετά την πρόσφατη συμφωνία με την τρόικα, και υπό την προϋπόθεση ότι αυτά θα εφαρμοστούν, φαίνεται ότι οι στρεβλώσεις του παρελθόντος σε ότι αφορά στην προστασία της πρώτης κατοικίας αποκαθίστανται, προς όφελος όλων όσων την έχουν πραγματικά ανάγκη – Μέλλει να αποδειχθεί στην πράξη.

Ειδικότερα:

Η πρώτη κατοικία προστατεύεται σε ποσοστό πάνω από 60% από πλειστηριασμούς υπό δύο
προϋποθέσεις:

• Η αντικειμενική αξία της κατοικίας να μην ξεπερνά τις 230.000 ευρώ και
• το εισόδημα για μια τετραμελή οικογένεια να μην ξεπερνά τις 35.086 ευρώ το χρόνο
[ Άγαμος: 13.906 €, Ζευγάρι: 23.659 € και κάθε παιδί: 5.714 €].

Η απαίτηση για το συνολικό χρέος του δανειολήπτη, που θέλει να ενταχθεί στο
«νόμο Κατσέλη» – δηλαδή να μην ξεπερνά τις 100.000 ευρώ – ρύθμιση η οποία θα έθετε εκτός χιλιάδες δανειολήπτες, δε θα ισχύσει.

Αν κάποια οικογένεια πληροί αυτά τα κριτήρια [έχει δηλ. μηνιαίο εισόδημα περίπου 2.500 ευρώ και αντικειμενική αξία σπιτιού για 4 άτομα 230.000 ευρώ] υπάρχουν και γι αυτήν δικλείδες ασφαλείας, που δεν επιτρέπουν πλειστηριασμούς.

• Η τράπεζα θα είναι υποχρεωμένη να έρθει σε νέα συμφωνία με τον δανειολήπτη, προκειμένου να καθοριστεί το ύψος της νέας δόσης ανάλογα με το εισόδημα αλλά και την αναπροσαρμογή της αξίας του ακινήτου στη νέα πραγματικότητα, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί από την κρίση.

Η νέα δόση, δηλαδή, καθορίζεται από το νέο εισόδημα του δανειολήπτη και την σημερινή αξία του ακινήτου –σίγουρα πολύ πιο χαμηλή από την τιμή αγοράς. Επιπλέον η τράπεζα θα είναι υποχρεωμένη να διευκολύνει δανειολήπτες που:
(α) είναι καλοπληρωτές,
(β) έχουν αποπληρώσει μεγάλο μέρος του δανείου τους και
(γ) έχουν θετικές εισοδηματικές προοπτικές.

• Για τους δανειολήπτες που ζουν με εισόδημα στα όρια της αξιοπρεπούς διαβίωσης, οι πολύ φτωχοί δανειολήπτες -υπολογίζονται στο 25% – η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι ακόμα πιο υψηλή [Το εισόδημα σε αυτή την κατηγορία είναι: Άγαμος: 8.180 €, Ζευγάρι: 13.917 € και κάθε παιδί: 3.361 €, ενώ η αντικειμενική αξία του σπιτιού είναι στις 170.000 ευρώ]. Ισχύει και πάλι ο καθορισμός της δόσης ανάλογα με την σημερινή αξία του σπιτιού που, όμως, αν δεν μπορεί να την καταβάλλει προστατεύεται από το κράτος. Υπολογίζεται ότι το κράτος, αν χρειαστεί, θα καταβάλλει το 2016 μέχρι 100 εκ. ευρώ για να καλύψει τις δόσεις.

Σε συνδυασμό δε με την ανακεφαλαιοποίηση και την αποκατάσταση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος, που θα οδηγήσει στην άρση των capital control καθώς και στην αποκατάσταση / ενίσχυση της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία, οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά θα μπορούν να δανείζονται, ώστε να δημιουργηθούν οι ικανές και αναγκαίες συνθήκες για ανάπτυξη.
Αθήνα, 17.11.2015

Γιώργος Ουρσουζίδης
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ημαθίας

banner-article

Ροη ειδήσεων