Οικονομικό επιτελείο και κυβέρνηση κατέληξαν σε συμφωνία, ανοίγοντας τον δρόμο για την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ (της υποδόσης) και των 10 δισ. ευρώ (για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών). Η συμφωνία επιτεύχθηκε στη 1.30 μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, ύστερα από πολυήμερες μαραθώνιες διαπραγματεύσεις.
Αναφορικά με τα κριτήρια προστασίας των δανειοληπτών για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, υιοθετήθηκε το «διζωνικό σύστημα», με οριζόντια προστασία της πρώτης κατοικίας για οικονομικά και κοινωνικά ευάλωτες ομάδες.
Αν και ο στόχος είναι το ποσοστό προστασίας να διαμορφωθεί στο 60% των δανειοληπτών που αξιοποιούν τις διατάξεις του νόμου Κατσέλη, ωστόσο «σίγουρη» προστασία θα υπάρχει μόνο για έναν στους τέσσερις δανειολήπτες καθώς για τους υπόλοιπους θα υπάρχουν επιπρόσθετα κριτήρια.
Πιο συγκεκριμένα, φέρεται να παρέχεται προστασία της πρώτης κατοικίας μόνο για το 25% των πιο ευάλωτων δανειοληπτών με χαμηλό εισόδημα, κοντά στο κατώφλι της φτώχειας, και με αντικειμενική αξία ακινήτων μέχρι τις 170.000 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή, το εισοδηματικό κριτήριο ανέρχεται -σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες- στα 8.180 ευρώ για ένα άτομο και στα 13.917 ευρώ για ζευγάρι και προσαυξάνεται κατά 3.361 ευρώ για κάθε παιδί.
Όσον αφορά τους δανειολήπτες με υψηλότερα εισοδήματα που αντιμετωπίζουν όμως δυσκολίες αποπληρωμής του στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας, το όριο της αντικειμενικής αξίας καθορίστηκε στις 230.000 ευρώ, ανεξάρτητα από την οικογενειακή κατάσταση του δανειολήπτη.
Το εισοδηματικό κριτήριο σ’ αυτήν την περίπτωση καθορίστηκε με βάση τις ελάχιστες δαπάνες διαβίωσης πολλαπλασιαζόμενες με συντελεστή 1,7. Ειδικότερα, για μια τεραμελή οικογένεια καθορίζεται στα 35.086 ευρώ ετησίως. Για ένα άτομο στα 13.906, για ζευγάρι στα 23.659 ευρώ και προσαυξάνεται κατά 5.714 ευρώ για κάθε παιδί.
Σημειώνεται ότι υπάρχουν περίπου 1.200.000 στεγαστικά δάνεια, εκ των οποίων τα 400.013 δάνεια έχουν «κοκκινίσει», με περίπου 170.000 από αυτούς τους δανειολήπτες να έχουν υποβάλει αίτηση υπαγωγής στον «νόμο Κατσέλη».
Ικανοποίηση Τσακαλώτου, κατάθεση πολυνομοσχεδίου
Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, δήλωσε ότι «έχουμε συμφωνία σε όλα, και στα 48 προαπαιτούμενα».
Η κυβέρνηση θα προχωρήσει σήμερα (Τρίτη) στην κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή. Το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις σχετικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, τις τιμές γενόσημων φαρμάκων, τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις, τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση και τα τέλη κυκλοφορίας.
Το νομοθέτημα για τα μη εξυπηρετούμενα («κόκκινα») δάνεια αναμένεται να έρθει σε μεταγενέστερο χρόνο, ενώ τώρα σχεδιάζεται η στρατηγική διαχείρισης και πώλησης των συγκεκριμένων δανείων.
Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομίας, η στρατηγική για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και την πώλησή τους σε ξένα funds παραπέμπεται σε άλλο νομοσχέδιο εντός του Δεκεμβρίου.
Οι ίδιοι παράγοντες ανέφεραν ότι δεν έχει αποφασιστεί ακόμη ποια δάνεια θα πωληθούν, δηλαδή εάν θα είναι μόνον επιχειρηματικά, ή και στεγαστικά ή καταναλωτικά. Επίσης, τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια πρέπει να διαχωριστούν ανάλογα τόσο με το ύψος τους, όσο και με το ποιον κλάδο της οικονομίας αφορούν.
Το πολυνομοσχέδιο με το πακέτο προαπαιτούμενων θα κατατεθεί για να ψηφιστεί έως την προσεχή Πέμπτη. Η Διάσκεψη των Προέδρων πρόκειται να συνεδριάσει στη 1 σήμερα το μεσημέρι, προκειμένου να αποφασίσει για τον χρόνο και τη διαδικασία εισαγωγής του νομοσχεδίου προς συζήτηση και ψήφιση, καθώς η κυβέρνηση φέρεται να επιθυμεί την ψήφισή του ως κατεπείγον.
Πιθανότατα, το σχέδιο νόμου θα εισαχθεί στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές την Τετάρτη προς επεξεργασία και την Πέμπτη στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση.
Σήμερα, θα ενημερωθεί το Euro Working Group για την επίτευξη της συμφωνίας και την Παρασκευή θα συνέλθει εκ νέου για να εισηγηθεί θετικά στον ESM για την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η εκταμίευση των 10 δισ. ευρώ αναμένεται να γίνει αργότερα από τον ESM, διότι πρέπει πρώτα να κλείσουν τα βιβλία προσφορών των τραπεζών, και το τελικό ποσό θα κυμανθεί ανάλογα με τις ανάγκες τους.
Από σήμερα αρχίζουν και οι συζητήσεις με τους εκπροσώπους των πιστωτών για το περιεχόμενο του νέου πακέτου των προαπαιτούμενων, το οποίο συναρτάται με την υποδόση του 1 δισ. ευρώ.