Οικονομία Τοπικά

Κραυγή αγωνίας από τους Συλλόγους Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Ημαθίας

Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου- Ψήφισμα οι παρακάτω σύλλογοι της Ημαθίας αρθρώνουν κραυγή αγωνίας, λένε όχι σε μια σειρά κυβερνητικά μέτρα, και προτείνουν λύσεις για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους:

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ & ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ & ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΝΑΟΥΣΑΣ
ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ
ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΑΟΥΣΑΣ
ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Ψήφισμα

Μετά την υπογραφή του 3ου μνημονίου και τη διαδοχική ψήφιση τριών νομοσχεδίων προαπαιτούμενων μέτρων με τους εφαρμοστικούς νόμους που τα συνοδεύουν, είναι σαφές ότι η οικονομία θα συνεχίζει να βρίσκεται να βρίσκεται σε υφεσιακή τροχιά και η κοινωνία στο περιθώριο των αποφάσεων.

Η πολιτική της λιτότητας, της υπερφορολόγησης, των υπέρογκων προστίμων, της συρρίκνωσης των ΜμΕ θα εξακολουθήσει να ασκείται με την ίδια ένταση και η διάλυση του κοινωνικού ιστού θα επιτείνεται.

Οι έλληνες έμποροι αρθρώνουμε «κραυγή αγωνίας» για το μέλλον της ελληνικής αγοράς, οικονομίας και κοινωνίας και λέμε:

• ΟΧΙ στην επιλεκτική εφαρμογή της «ελαττωματικής» εργαλειοθήκης Νο1 και No2 του ΟΟΣΑ και στη λεηλασία του ζωτικού χώρου της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στην χώρα μας.

• ΟΧΙ στα λουκέτα, στην ανεργία, στη λαιμητόμο των «κόκκινων δανείων» και των πλειστηριασμών σπιτιών, περιουσιών, ελπίδων και αξιοπρέπειας.

• ΟΧΙ στη φυγή των ελλήνων μικρομεσαίων, στην «επιχειρηματική μετανάστευση» και στην «καταναλωτική αιμορραγία» σε γειτονικές, «φορολογικά φιλικές» χώρες.

• ΟΧΙ στην αναποτελεσματική υπερφορολόγηση, στη συνεχή επιβολή νέων και αναδρομικών φόρων, στις αυξήσεις ΦΠΑ και στην πλήρη αφαίμαξη των επιχειρήσεων.

• ΟΧΙ στην οικονομική ασφυξία των επιχειρήσεών μας από την έλλειψη ρευστότητας, την επιβολή Capital Controls και τις υπερχρεώσεις στις στοιχειώδεις συναλλαγές για τη συντήρηση των εργασιών μας.

• ΟΧΙ στην πτώχευση του ΟΑΕΕ, στην κατάρρευσή του από άλογη διαχείριση και υφαρπαγή της περιουσίας του, που οδηγεί δύο τουλάχιστον γενεές σε ανασφάλεια και «συντάξεις φτώχειας».

Λέμε:

• ΝΑΙ στην ανάπτυξη με απασχόληση, με σχεδιασμό για την αναδιάταξη της παραγωγής και την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της ελληνικής αγοράς.

• ΝΑΙ στην πάταξη της γραφειοκρατίας, του παραεμπορίου, του λαθρεμπορίου, της φοροδιαφυγής και γενικότερα της παραοικονομίας.

• ΝΑΙ στην απλοποίηση, επικαιροποίηση, εναρμόνιση και εφαρμογή μιας δίκαιης φορολογικής, εργασιακής και αγορανομικής νομοθεσίας.

• ΝΑΙ στη διευθέτηση των ληξιπρόθεσμων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεών μας, επάνω στις αρχές του σεβασμού, της αξιοπρέπειας και της καλής πίστης.

• ΝΑΙ στη στήριξη της ανταγωνιστικής μικρομεσαίας επιχείρησης, των καταστημάτων στους εμπορικούς δρόμους των πόλεων και το δικαίωμα στη “δεύτερη ευκαιρία”.

• ΝΑΙ στην ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων χωρίς άλλη οικονομική επιβάρυνση και στην άμεση ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών για την ανάκτηση της εμπορικής πίστης στην αγορά.

Διεκδικούμε σήμερα:

– Κατάρτιση ενός αναπτυξιακού Κρατικού Προϋπολογισμού με έμφαση στις επενδύσεις και σημαντικές διορθώσεις ως προς τα στοιχεία της φορολογικής και κοινωνικής πολιτικής.

– Κατάρτιση Εθνικού στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης μετά από διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς
– Βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα χωρίς περαιτέρω μείωση των συντάξεων ή αύξηση των εισφορών. Υπενθυμίζουμε ότι για το 50% των νοικοκυριών η σύνταξη είναι η κύρια πηγή εισοδήματος.

– Διευθέτηση των ασφαλιστικών και φορολογικών οφειλών με ένα βιώσιμο και αποτελεσματικό τρόπο. Δυνατότητα μεταφοράς σε κατώτερη ασφαλιστική κλάση.

– Μείωση των έμμεσων και άμεσων φόρων. Άμεση αναμόρφωση του ΕΝΦΙΑ. Δεν μπορεί να φορολογούνται σήμερα υπέρμετρα υποθηκευμένες και μηδενικής απόδοσης αξίες.

– Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ σε νησιά, τουρισμό, εστίαση, κατάργηση του ΦΠΑ στην παιδεία.

– Βιώσιμη και οριστική λύση στο πρόβλημα των κόκκινων επιχειρηματικών και στεγαστικών δανείων. Οι αποσπασματικές λύσεις επιβαρύνουν την οικονομία και δημιουργούν φαύλους κύκλους ύφεσης και εσωστρέφειας.

– Χρηματοδότηση των επιχειρήσεων για τη μετάβαση στη νέα ηλεκτρονική φορολογική εποχή. Μείωση των εξωφρενικά υψηλών προμηθειών στις τραπεζικές συναλλαγές. Μείωση στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού κανονισμού του κόστους από τη χρήση του πλαστικού χρήματος. Οι μικρές επιχειρήσεις δεν είναι σε θέση να υποστούν το δυσανάλογο διοικητικό κόστος αυτής της μετάβασης.

– Δημιουργία τράπεζας αναπτυξιακού σκοπού με στόχευση στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

– Μεταφορά πόρων από το τραπεζικό σύστημα στην πραγματική οικονομία, καθώς οι τράπεζες είναι οι μόνοι φορείς εν μέσω κρίσης που έχουν στηριχτεί με πακτωλό δις.

– Καλύτερη και αποτελεσματικότερη διοχέτευση των επενδυτικών προγραμμάτων προς όφελος τοπικών οικονομιών και επιχειρήσεων.

– Επαναφορά της επιχειρηματικής και κοινωνικής ζωής στην ομαλότητα και όχι στον κανιβαλισμό του στείρου και αθέμιτου ανταγωνισμού των ολιγοπωλίων. Σεβασμός του περιεχομένου της ημέρας της Κυριακής και του θεσμού των εκπτώσεων

– Άμεση αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και δημιουργία ασφαλούς πλαισίου κοινωνικής προστασίας, καθώς ήδη διεθνείς φορείς αναφέρουν τον υψηλό κίνδυνο φτώχειας και αποκλεισμού που διατρέχουν οι πολίτες λόγω της οικονομικής πολιτικής.

– Επιδότηση της εργασίας: στήριξη των επιχειρήσεων για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και για τη δημιουργία νέων.

– Εγγύηση του κράτους ότι όλοι οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε ένα καθολικό και δίκαιο σύστημα υγείας.

Πρέπει όλοι να σταθούν επιτέλους στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν, ώστε να αποφευχθεί η κοινωνική έκρηξη, να επιτευχθούν οι μεταρρυθμίσεις και να βγει επιτέλους η Χώρα μας από την επιτήρηση, την κρίση και την ύφεση.
Βέροια, 12-11-2015

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ