Βέροια Ρεπορτάζ

Θυελλώδης η χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Βέροιας

faretra-info-smyrni-thielodis-sinedriasi-d-s-verias

Δήμητρα Σμυρνή

Τίποτα δεν προμήνυε αρχικά ότι η συνεδρίαση, χθες 9/11/’15, θα κατέληγε σε ένταση, αφού τα θέματα τα οποία συζητήθηκαν προ ημερησίας διάταξης αλλά και τα έκτακτα εξελίχθηκαν ομαλά.

Ο Δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης έφερε στην αρχή της συνεδρίασης ψήφισμα για τη Γενοκτονία των Ποντίων και τις δηλώσεις Φίλη, εντάσσοντας το ψήφισμα στη χθεσινή μέρα κατά της ναζιστικής θηριωδίας και παραλληλίζοντας τη Γενοκτονία με τους διωγμούς των Εβραίων από τους Ναζί.faretra-info-smyrni-thielodis-sinedriasi-d-s-verias

Ζήτησε επίσης από το Σώμα να ψηφίσει την πρόταση των Ποντιακών Σωματείων για μετονομασία της Πλατείας Ελευθερίας στη Θεσσαλονίκη σε Πλατεία Γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής.

Μετά από τοποθετήσεις των παρατάξεων πάνω στο θέμα, συγκινητικές, όπως του Κώστα Καραπαναγιωτίδη «Να σεβαστεί ο κ. Φίλης τον πόνο και την ιστορία κάθε ανθρώπου. Η οικογένειά μου έχασε ανθρώπους σ’ αυτήν την περίοδο», αυστηρές όπως του Γιάννη Παπαγιάννη «το ψήφισμα δεν πρέπει να είναι χάδι αλλά καταδίκη», αποφασιστικές όπως του Αντώνη Καγκελίδη «Είμαστε Πόντιοι και δε θα σκύψουμε το κεφάλι. Φυσικά και θα κάνω μήνυση», διατυπώθηκαν και επιφυλάξεις όχι ως προς τα γεγονότα της Γενοκτονίας αλλά ως προς τις αιτίες πού τα δημιούργησαν «Εθνικισμός, πολιτική αστικής τάξης, ιμπεριαλισμός» από το Γιώργο Μελιόπουλο. «Είναι περισσότερο θέμα ορολογίας, μεταξύ των όρων γενοκτονίας και εθνοκάθαρσης. Το ζήτημα είναι λυμένο, αφού το αναγνώρισε το ελληνικό κοινοβούλιο.faretra-info-smyrni-thielodis-sinedriasi-d-s-verias Με τους Τούρκους δεν έχουμε να μοιράσουμε παρά τη φτώχεια μας» είπε ο Αντώνης Μαρκούλης, για να προσθέσει ο Πέτρος Τσαπαρόπουλος «Ο σεβασμός στους νεκρούς είναι αδιαπραγμάτευτος. Πρέπει όμως να εκφράζεται ελεύθερα η κάθε άποψη».

Ομόφωνη ζήτησε την απόφαση του ΔΣ ο Πρόεδρός του Τηλέμαχος Χατζηαθανασίου, χωρίς όμως να την πετύχει, αφού υπήρξαν 3 λευκά, μία αρνητική ψήφος και 2 αποχωρήσεις.

Στα υπόλοιπα έκτακτα θέματα που ακολούθησαν, το Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από συζήτηση, αποφάσισε με παρόντες πενταμηνίτες υπαλλήλους του Δήμου να υποστηρίξει το αίτημά τους για παράταση του χρόνου εργασίας.

«Πρέπει να είμαστε θετικοί απέναντι στο αίτημα. Απολύουμε τους υπαλλήλους, μόλις αρχίζουν να μαθαίνουν τη δουλειά» είπε ο Δήμαρχος. Αλλά και οι παρατάξεις τοποθετήθηκαν θετικά, καταλήγοντας σε ομόφωνη απόφαση συμπαράστασης.faretra-info-smyrni-thielodis-sinedriasi-d-s-verias

Σε αίτημα του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας να δοθεί άδεια από το Δήμο για «Λευκή Νύχτα» στα τέλη Νοέμβρη, με κλείσιμο της οδού Κεντρικής ,με προσφορές καταστημάτων και παράλληλες μουσικές εκδηλώσεις, χωρίς επιβάρυνση του ωραρίου των υπάλληλων των καταστημάτων, το ΔΣ ανταποκρίθηκε θετικά.

Στο 11ο θέμα της ημερήσιας διάταξης, σχετικά με την επικαιροποίηση της αφετηρίας των ΚΤΕΛ στην οδό Τρεμπεσίνας, στην οποία και εμπλέκεται η Αρχαιολογική Υπηρεσία, ο Νομικός Σύμβουλος των ΚΤΕΛ κ. Ζυγουλιάνος τοποθετήθηκε λέγοντας ότι α) μέχρι τώρα δεν ανακλήθηκαν αποφάσεις του ΔΣ σχετικά με τη θέση της αφετηρίας των ΚΤΕΛ και β) ο γειτονικός Ναός της Θεοτόκου δεν θίγεται από τη στάση των λεωφορείων, αφού κατά το νόμο δεν γίνονται εργασίες στο χώρο. Ζήτησε λοιπόν να παραμείνει η αφετηρία ως έχει.faretra-info-smyrni-thielodis-sinedriasi-d-s-verias

Ο πρόεδρος των ΚΤΕΛ κ. Παυλίδης, επιμένοντας ότι το Υπουργείο θεωρεί αποκλειστικά υπεύθυνο για την απόφαση το ΔΣ και όχι την Αρχαιολογία και τονίζοντας το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί στον κόσμο και σε επιβάτες –κυρίως μαθητές- και σε καταστηματάρχες της γύρω περιοχής, ζήτησε την επικαιροποίηση.

Η κ. Χειμωνοπούλου, εκπρόσωπος της Εφορίας Αρχαιοτήτων, παρέστη διαβάζοντας τον ισχύοντα νόμο, χωρίς να δεχθεί ερωτήσεις, πράγμα το οποίο δημιούργησε αρνητικές αντιδράσεις των Δημοτικών Συμβούλων.

Απορίες όπως: Γιατί η αρχαιολογική υπηρεσία δεν ευαισθητοποιήθηκε νωρίτερα αλλά μόνο μετά από καταγγελία πολίτη ή γιατί ανάλογες ενέργειες δεν γίνονται για το χώρο στάθμευσης λεωφορείων στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας, δημιούργησαν ένταση, η οποία κορυφώθηκε, όταν η Δημοτική Σύμβουλος Σοφία Ελευθεριάδου τοποθέτησε αλλού το θέμα, στην ασφάλεια των πολιτών. « Για μένα το σημαντικό είναι η ασφάλεια των πεζών. Αν συμβεί κάποιο ατύχημα, είμαστε συνυπεύθυνοι. Είναι νόμιμη ή όχι η στάση;»faretra-info-smyrni-thielodis-sinedriasi-d-s-verias

Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Άρης Λαζαρίδης παραδέχτηκε ότι το πρόβλημα προέκυψε μετά την ανάπλαση, γιατί το πεζοδρόμιο χαμήλωσε, προκειμένου να βοηθηθεί η ολιγόλεπτη στάση.
Στη συζήτηση μακράς διάρκειας, όπου διατυπώθηκαν πλήθος απόψεων πάνω στο ζήτημα, ολοφάνερα επηρέασε την τελική απόφαση η άποψη του Νομικού Συμβούλου του Δήμου κ. Παπαστεργίου, ο οποίος είπε: « Χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας δεν υπάρχει νομιμότητα».
Στο θέμα του πεζοδρομίου επικεντρώθηκε και ο Γιώργος Ορφανίδης λέγοντας: « Δεν μπορώ να φανταστώ να σταθμεύουν σε πεζοδρόμια τα λεωφορεία. Αυτό το αδιέξοδο ίσως είναι μια ευκαιρία να μεταφερθούν τα λεωφορεία έξω από την πόλη».

Τις αντιδράσεις εργαζομένωνfaretra-info-smyrni-thielodis-sinedriasi-d-s-verias στο ΚΤΕΛ αλλά και των κυρίων Ζυγουλιάνου και Παυλίδη πυροδότησε η αποκάλυψη της Σοφίας Ελευθεριάδου πως απειλήθηκε, αν ψηφίσει αρνητικά. « Επέλεξα να είναι η δουλειά μου δίπλα στα αστικά. Ήρθαν λοιπόν και με απείλησαν πως αν ψηφίσω αρνητικά δεν θα πατήσουν στο μαγαζί μου. Αν ψεύδομαι, ας μου κάνουν μήνυση». Παρόλο που της ζητήθηκε να ανακαλέσει, η κ. Ελευθεριάδου δεν το έκανε.

Ο κ. Λαζαρίδης προσπαθώντας να βοηθήσει, γεφυρώνοντας τις αποστάσεις, ζήτησε στάση και όχι στάθμευση, με ελαχιστοποίηση του χρόνου παραμονής. Ούτε κι αυτή όμως η πρόταση εξομάλυνε τη διαδικασία.faretra-info-smyrni-thielodis-sinedriasi-d-s-verias

Η ψηφοφορία οδήγησε σε 19 μόνο ψήφους υπέρ- χρειαζόταν 21- χωρίς η πρόταση να περάσει, με αποτέλεσμα φοβερή ένταση και διαμαρτυρίες από την πλευρά των εργαζομένων στα ΚΤΕΛ.
«Εμείς κουβαλάμε τα παιδιά και τους γονείς σας με ασφάλεια» φώναξε εργαζόμενος, για να στραφούν οι υπόλοιποι με αγανάκτηση και φραστικές αποδοκιμασίας κατά των συμβούλων που ψήφισαν αρνητικά.

Όσο για τα Δημοτικά Τέλη δεν είχαμε αναπροσαρμογές, ύστερα από την εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής, που ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας.

Σίγουρα, μια θυελλώδης συνεδρίαση, που έβγαλε στην επιφάνεια προβλήματα της πόλης.

101 (2)

banner-article

Ροη ειδήσεων