Γενικά

Βουλευτές της Ημαθίας κατά των δηλώσεων Φίλη για την Ποντιακή Γενοκτονία

Σχετικά με τις θέσεις του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη ότι “η σφαγή των Ποντίων δεν ήταν γενοκτονία με την επιστημονική έννοια του όρου”, οι βουλευτές της Ημαθίας –σύμφωνα με Δελτίο Τύπου που εξέδωσαν- πήραν θέση για το θέμα που προέκυψε. Η κ. Φρόσω Καρασαρλίδου του ΣΥΡΙΖΑ έκανε σχετικές δηλώσεις, ενώ ο Απόστολος Βεσυρόπουλος της ΝΔ έστειλε σχετική επιστολή στον Πρωθυπουργό ζητώντας την αποπομπή του Υπουργού.

ΦΡΟΣΩ ΚΑΡΑΣΑΡΛΙΔΟΥ: «Το ζήτημα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά από τις διάφορες ιστορικές έρευνες, ενώ η θέση της κυβέρνησης είναι γνωστή και ταυτίζεται με την απόφαση της Βουλής των Ελλήνων, που αναγνώρισε τη γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού το 1994 και ανακήρυξε τη 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης, όπως προκύπτει και από τις σχετικές αναφορές του αρχηγού του κόμματός μας Αλέξη Τσίπρα κατά την ημέρα αυτή ακόμη και πριν γίνει πρωθυπουργός.

Υπενθυμίζω ότι ως βουλευτής είχα καταθέσει ως αναφορά στη Βουλή, την επιστολή της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας προς τον υπουργό Παιδείας, στην οποία υπογραμμιζόταν ότι είναι αδιανόητη η εξαίρεση του μοναδικού κεφαλαίου που αναφέρεται στη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού από την ύλη των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων της Γ΄ Λυκείου. Η Διεθνοποίηση και η Διεθνής Αναγνώριση και Καταδίκη της Γενοκτονίας των Ελλήνων Ποντίων από την Τουρκία, είναι χρέος και ηθική υποχρέωσή μας, προς τους χιλιάδες άταφους νεκρούς μας.

Οι Πόντιοι τιμούμε την ιστορία μας επειδή τη γνωρίζουμε… Αναγνωρίζουμε όμως ως βαθιά δημοκρατικοί πολίτες και το δικαίωμα του καθενός να εκφράζει την άποψή του επιστημονική, δημοσιογραφική ή πολιτική.
Η ανακίνηση των προσωπικών απόψεων του υπουργού Παιδείας αλλά και η πολιτική τους εκμετάλλευση,
θεωρώ ότι στοχεύει στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τα πολύ σοβαρά θέματα που απασχολούν σήμερα την ελληνική κοινωνία. Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες που βιώνουμε, ας μην επιτρέψουμε να διχασθούμε άλλη μια φορά για ένα θέμα για το οποίο και η Βουλή έχει πάρει θέση και κυρίως η συλλογική μας μνήμη».

 

521885_540055146045489_1997732071_n

 

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Επιστολή στον Πρωθυπουργό

ΘΕΜΑ: Αποπομπή του κ. Φίλη από τη θέση του Υπουργού Παιδείας

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Ο κ. Φίλης τον οποίον εσείς, τοποθετήσατε στη θέση του Υπουργού Παιδείας, με άρθρο του στο κομματικό σας όργανο την εφημερίδα «Αυγή», την 20-08-2014, αναφέρθηκε με προσβλητικά και απαξιωτικά λόγια απέναντι στο Ελληνικό Κοινοβούλιο που το 1994 αναγνώρισε ομόφωνα την γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής, δηλαδή του Πόντου, της Θράκης και της Μ. Ασίας.

Επανερχόμενος σε χθεσινή του συνέντευξη ο «επιστήμων» κος Φίλης, για το ίδιο θέμα, αναμασά τις θέσεις Τούρκων κεμαλιστών και ως καλός Πρέσβης τους, τους προσφέρει καλές υπηρεσίες.

Αμφισβητεί ευθέως τη γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολής από τους Τούρκους, προσβάλλει την Ελληνική ιστορία και τους εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, θύματα της γενοκτονίας, καθώς και τους απογόνους τους και το σύνολο του Ελληνικού λαού.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Σε μία εποχή που η εθνική ενότητα είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε, ο υπουργός σας με τις θέσεις του διχάζει την Ελληνική κοινωνία.

Επειδή οι δηλώσεις του, που προκαλούν αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη, προσβάλλουν τον Ποντιακό, Μικρασιατικό και Θρακικό Ελληνισμό, αλλά και όλους τους Έλληνες πολίτες, ζητούμε αν τις ασπάζεστε και εσείς, να το δηλώσετε ευθαρσώς και ξεκάθαρα στον Ελληνικό λαό.

Διαφορετικά απαιτούμε την απομάκρυνση του κου Φίλη από τη θέση του Υπουργού Παιδείας.

Επιφυλασσόμεθα δε για περαιτέρω ενέργειες.

Επίσης σε σχετικές του δηλώσεις ο κ. Βεσυρόπουλος επισημαίνει:

«Ο κ. Φίλης, μπορεί ως πολίτης να έχει όποια άποψη θέλει αλλά ως Υπουργός Παιδείας οφείλει να σεβαστεί την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και τους 350.000 Έλληνες που δολοφονήθηκαν. Το ελληνικό κράτος έχει αναγνωρίσει τη γενοκτονία από το 1994 κηρύσσοντας τη 19η Μαΐου ως “Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο”, όπως αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Ποντίων και η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών το 2007. Τέτοιες ανθελληνικές δηλώσεις είναι προφανές ότι εξυπηρετούν άλλους σκοπούς. Ο κ. Τσίπρας, πρέπει να πάρει ξεκάθαρη θέση. Υπουργός που εκφράζει τέτοιες ανιστόρητες και προσβλητικές απόψεις δεν μπορεί να παραμένει στην κυβέρνηση».

Βέροια, 04 Νοέμβριου 2015

banner-article

Ροη ειδήσεων