Ο Ηλίας Τσέχος στον "ΦΙΛΟΛΟΓΟ". "Οδοιπορία" στη Θεσσαλονίκη

2(1)

«Η ποίηση τουλάχιστον βάλτος του μέλλοντος,

δίχως κουνούπια»

Στη σειρά «Λογοτεχνικό Καλλιτεχνικό Αναλόγιο», τις Πέμπτες, ο Σύλλογος Αποφοίτων Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ., καλωσόρισε τον ποιητή Ηλία Τσέχο, στο σπίτι του «ΦΙΛΟΛΟΓΟΥ», Μπρούφα 12, Θεσσαλονίκη, 29/10/2015, όπου και παρουσίασε συνολικά το έργο του.

Με εξομολογητική διάθεση και πλατιά βάθη, μίλησε για τους στόχους της ποίησης, τις δημιουργικές στιγμές της, τα καμώματά της, την τεχνική του, πότε έρχεται η έμπνευση, πότε έρχεται το ποίημα, πώς και όποτε στον αναγνώστη φτάνει, τονίζοντας «δεν θα τολμούσα ποτέ να κάνω τα σαράντα χρόνια αναδρομής και οδοιπορίας, εάν δεν ήμουν μαζί σας».

Στη συνέχεια, διάβασε με ιδιαίτερα χαρακτηριστικό μεταδόσιμο τρόπο, ποιήματα από τις τελευταίες συλλογές του, συζήτησε με το κοινό, που γέμισε τον «μικρό» χώρο της αίθουσας του «ΦΙΛΟΛΟΓΟΥ», σε ένα τόσο εύφορο, όμορφο κλίμα, δημιουργώντας θερμή και φιλική ατμόσφαιρα έλξεων.

Κύλισαν δύο ώρες άμεσης επικοινωνίας, με τους παρευρισκόμενους να απολαμβάνουν πραγματικά ένα γενναίο ταξίδι τομής στην ποίηση.

1(1)

Ο Γιάννης Τζανής παρουσίασε τον ποιητή και συντόνισε τη συζήτηση με ολωσδιόλου δυναμικές παρεμβάσεις, ενθουσιάζοντας, αναφερόμενος στα αρχαία ελληνικά επιγράμματα, απαγγέλλοντάς τα παραδειγματικά, με αφορμή το σπουδαίο επιγραμματικό ύφος γραφής του Ηλία Τσέχου, που αναδείχθηκε και συζητήθηκε ενδελεχώς στη συνάντηση.

Ο ποιητής έκλεισε τη βραδιά με τα εκρηκτικά χάικου της αλεπούς, ευχαριστώντας τον «ΦΙΛΟΛΟΓΟ» και τους τυχερούς ελεύσεως στο Λογοτεχνικό Καλλιτεχνικό Αναλόγιο.

Τα χάικου της αλεπούς3(1)

Λουσμένη στο φως
Απειλούσες ωραία
Τις πονηρίες

Τι φύλλο ήσουν;
Θηλυκό, αρσενικό;
Αγαπήθηκες;

Ζητούσες γιατρό;
Φάρμακα, τις φωλέες;
Αυτομολούσες;

Πως μας κοιτούσες!
Ξαφνιασμένη, ντροπαλή
Και λυπημένη

Ορεσίβια
Όψη παραμυθένια
Πικρή Καστοριά

Αλεπουδάκι!
Γράφοντας ποιήματα
Πας δεν γυρίζεις

4(1)

Συντάκτης

0 Comments

Δεν υπάρχουν σχόλια!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply

Ειδήσεις με Διάρκεια