Βέροια Ρεπορτάζ

Καθηγητές Δημοτικού Ωδείου Βέροιας: “Θα υπερασπιστούμε την επαγγελματική μας αξιοπρέπεια και τον θεσμό των Δημοτικών Ωδείων”

Δήμητρα Σμυρνή

Στην παραπάνω φράση ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας της Πανελλήνιας Ένωσης Μουσικών ΟΤΑ και καθηγητής του Δημοτικού Ωδείου Βέροιας, Θανάσης Ρεπάνης, συμπεριέλαβε όχι μόνο το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι οι καθηγητές αλλά και την αγωνιστική τους διάθεση απέναντι στο πρόβλημα.

Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε από τους εκπροσώπους των καθηγητών, τον Θανάση Ρεπάνη και την Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Ωδείου, Πόπη Φιρτινίδου, τέθηκε το πρόβλημα επιβίωσης, όπως χαρακτηρίστηκε, των καθηγητών του Ωδείου, το οποίο πρόβλημα είναι αποτέλεσμα παραβίασης της νομοθεσίας των δικαστικών αποφάσεων αλλά και της κοινής λογικής.

Συγκεκριμένα: Παρ’ όλο που τον Μάιο του ’15 ψηφίστηκε νόμος με τον οποίο οι καθηγητές μουσικής των Δημοτικών Ωδείων κατατάσσονται στον κλάδο Μουσικών ΤΕ με 30 ώρες διδασκαλίας, η Διοίκηση ανάγει το ωρομίσθιο σε 40 ώρες, χωρίς συνυπολογισμό των 10 ωρών των συναφών καθηκόντων στο πλήρες ωράριο.

Απόφαση του Εφετείου Θεσσαλονίκης, η οποία είναι αμετάκλητη μετά και από απόφαση του Αρείου Πάγου, υπερασπίζει το δικαίωμα των 30 ωρών εβδομαδιαίως και κοινοποιείται στη ΔΕΤΟΠΟΚΑ, χωρίς όμως να εφαρμόζεται.

Αποτέλεσμα οι καθηγητές του Ωδείου να μην αποδέχονται την αυθαίρετη αυτή μείωση κατά 25%(!) στο βασικό ωρομίσθιο.IMG_4434

Ο Θανάσης Ρεπάνης τόνισε πως η συνέντευξη τύπου δεν έχει σκοπό να αναδείξει μόνο την πολιτική διάσταση του προβλήματος αλλά και το ότι το πρόβλημα του Δημοτικού Ωδείου Βέροιας ξεκινά από τη Βέροια αλλά θίγει τα εργασιακά των Δημοτικών Ωδείων, καθώς θα πάρει και αλλού διαστάσεις.

Μέγιστο πρόβλημα η μείωση των αποδοχών, που δεν ξεπερνούν τα 400 ευρώ για τα τρία τέταρτα των διδασκόντων, που θα φτάνει στη διάρκεια της διδακτικής περιόδου σε απώλεια του μεγέθους των 1200 ευρώ για τον καθένα.

Κι ενώ τα δίδακτρα μένουν τα ίδια, συμπλήρωσε ο κ. Ρεπάνης, η μείωση μάς πλήττει άμεσα δημιουργώντας εκβιαστικά διλήμματα. Ή πρέπει να παραμείνουμε με ακαθάριστο το ποσό των 6,20 ευρώ την ώρα ή να παραιτηθούμε. Ποιος ασκεί λοιπόν πολιτική, γιατί και για ποιους αναρωτήθηκε ο κ. Ρεπάνης.

Η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Ωδείου, Πόπη Φιρτινίδου, μ ε τριάντα χρόνια δουλειάς στο Δημοτικό Ωδείο της Βέροιας, πέρα από το συγκεκριμένο πρόβλημα, τόνισε και την έλλειψη δικαιώματος προϋπηρεσίας καθώς και το αίσθημα ταπείνωσης όλων των συναδέλφων της, επιμένοντας με έμφαση στην παραβίαση του νόμου.

IMG_4437

Η Γραμματέας του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των μαθητών του Δημοτικού Ωδείου, Μπιζέτα Κατερίνα, επισήμανε πως οι καθηγητές δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουν ανάλογο πρόβλημα και πως η πρόθεση του Συλλόγου είναι από τη μια να υπερασπιστεί τη διατήρηση της αξιοπρέπειας των καθηγητών και από την άλλη να κρατηθεί το Ωδείο, το οποίο πρόσφερε τόσα πολλά στους μαθητές του.

Οι καθηγητές θα παραστούν για δεύτερη φορά σήμερα, 26/10/’15, στο Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας, διεκδικώντας τα δίκαια αιτήματά τους.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας