Οικονομία

«Έξυπνη Εξειδίκευση» ή «Smart Specialization»

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΡΓΟ «SMART SPECIALIZATION» (ΕΞΥΠΝΗ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ)

Στο συγχρηματοδοτούμενο έργο «Smart Specialization», που αφορά στην ανάπτυξη κοινού σχεδίου «Έξυπνης Εξειδίκευσης», βάσει του οποίου προωθείται η ανταγωνιστικότητα, η έρευνα και η καινοτομία στη διασυνοριακή περιοχή Ελλάδας – Βουλγαρίας, συμμετέχει ως εταίρος η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Η «Έξυπνη Εξειδίκευση» εντάσσεται στη στρατηγική «Ευρώπη 2020» και το σχέδιο είναι σύμφωνο με τις προτάσεις κανονισμών της Πολιτικής Συνοχής 2014 – 2020.

Εταίροι, εκτός από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το ΑΠΘ (ερευνητική ομάδα URENIO), ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Δράμας, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων «Maritza», η θερμοκοιτίδα επιχειρήσεων Gotse Delchev (Κέντρο Προώθησης της Επιχειρηματικότητας), το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Blagoevgrad και το Κέντρο Ενημέρωσης και Υποστήριξης Επιχειρηματικότητας Sandanski.

Οι περιοχές τις οποίες αφορά το έργο είναι:
Στην Ελλάδα: Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Σερρών), Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (Περιφερειακές Ενότητες Έβρου, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Δράμας).
Στη Βουλγαρία: Νοτιοκεντρική Περιφέρεια Σχεδιασμού (Περιοχές Haskovo, Kardjali και Smolyan), Νοτιοδυτική Περιφέρεια Σχεδιασμού (Περιοχή Blagoevgrad).

Σε ανακοίνωσή τους οι επικεφαλής του έργου αναφέρουν τα εξής:Lampa_eksid

Θα έχετε ακούσει τη φράση «Έξυπνη Εξειδίκευση». Θα το έχετε ακούσει και ως «Smart Specialization». Τι είναι; Πόσα γνωρίζετε γι’ αυτό το σπουδαίο «εργαλείο» που οδηγεί τις περιφέρειες σε οικονομική ανάπτυξη και ευημερία;

Το έργο «Smart Specialization» (Έξυπνη Εξειδίκευση) αφορά στην ανάπτυξη μιας ενιαίας στρατηγικής, ενός κοινού σχεδίου Έξυπνης Περιφερειακής Εξειδίκευσης που προωθεί την ανταγωνιστικότητα, την έρευνα και την καινοτομία στη διασυνοριακή περιοχή Ελλάδας – Βουλγαρίας, σύμφωνα με τη στρατηγική «Ευρώπη 2020» και τις προτάσεις κανονισμών της Πολιτικής Συνοχής 2014-2020.

Η υποστήριξη μεταξύ γειτονικών χωρών είναι μείζονος σημασίας. Ελλάδα και Βουλγαρία, καλούνται σε μια κοινή προσπάθεια για έρευνα και καινοτομία προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητά τους στα Βαλκάνια, στο σύνολο της Ευρώπης, στην παγκόσμια οικονομία.

Στόχος του Έργου είναι να προσδιοριστούν στοχευμένες επενδυτικές προτεραιότητες για τη διασυνοριακή περιοχή Ελλάδα – Βουλγαρία και από αυτές να προκύψουν στοχευμένες δράσεις που θα υποστηρίζουν την υπεροχή στην επιχειρηματικότητα, την έρευνα και την καινοτομία.

Προσδιορίζοντας τα μοναδικά χαρακτηριστικά και ενεργητικά στοιχεία της κάθε περιοχής, αναδεικνύοντας τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της κάθε περιφέρειας, κινητοποιώντας περιφερειακούς φορείς και πόρους χτίζεται το όραμα για την αριστεία, για ένα καλύτερο μέλλον.synergasia

Το έργο αποτελείται από 3 μέρη:

Στο πρώτο μέρος εκπονούνται μελέτες και καθορίζονται οι βασικοί τομείς που κάθε περιοχή θα επικεντρωθεί σε σχέση με τις γειτονικές περιοχές των δύο χωρών. Στο δεύτερο, παρέχονται τα εργαλεία σε επιχειρήσεις και επιχειρηματίες που επιθυμούν διασυνοριακή συνεργασία με καινοτόμα και ανταγωνιστικά προϊόντα. Το τρίτο μέρος επικεντρώνεται στη βιωσιμότητα της έξυπνης εξειδίκευσης στις διασυνοριακές περιοχές μέσα από δικτύωση και forums συνεργασίας και κινητικότητας ενδιαφερομένων μερών και επιχειρήσεων.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο SMART SPECIALIZATION: www.smartspecial.eu
e-mail: smart.specialization@gmail.com

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας