Απόψεις Πολιτική

“ΚΑΘΑΡΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ…ΚΑΘΑΡΗ ΕΝΤΟΛΗ…” της Τουτουντζίδου Μαριάνθης

Η απόφαση προσφυγής στις κάλπες δεν είναι μόνο από τη φύση της μια δημοκρατική απόφαση , είναι και μια έντιμη και γενναία απόφαση . Έντιμη γιατί ο λαός επέλεξε το ΣΥΡΙΖΑ με ένα άλλο πρόγραμμα που στην πορεία της διακυβέρνησης ακυρώθηκε είτε αναβλήθηκε ως προς την εφαρμογή του κατά ένα μεγάλο μέρος του και επομένως χρειάζεται μια νέα εντολή του . Γενναία γιατί τίθεται εξαρχής το ζήτημα εμπιστοσύνης του λαού και μάλιστα υπό δυσμενέστερες συνθήκες για την πρώτη κυβέρνηση της αριστεράς μετά τη διάσπαση του κόμματος και την υπογραφή του μνημονίου.

Βασικό όπλο της επτάμηνης κυβέρνησης ως τώρα ήταν η ειλικρίνεια και αμεσότητα με την οποία απευθυνόταν στο λαό. Ο λαός μας στην πλειοψηφία του πείστηκε για τη σκληρή προσπάθεια στη διαπραγμάτευση γι’ αυτό και έδειξε ανοχή στο αποτέλεσμά της , πείστηκε από τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης ότι για τα δικά του συμφέροντα παλεύει , γι’ αυτό και της δίνει χρόνο , ελπίζει και περιμένει παρόλα τα πιεστικά και σοβαρά προβλήματα . mediapropagandabytrosious

Δεν κερδίζει όμως με τη στάση της μόνο η κυβέρνηση σε εμπιστοσύνη , κερδίζει και η κοινωνία παράλληλα με τη δική της στάση το δικαίωμά της στην αλήθεια. Μια κοινωνία που βάναυσα χειραγωγήθηκε από τα διαπλεκόμουνα ΜΜΕ , με τις κυβερνήσεις να της υποκλέπτουν για χρόνια την ψήφο με σημαντικό τους όπλο την παραπληροφόρηση αλλά και τη χειραγώγηση της δικαιοσύνης όπου κι εκεί οι δικές της παθογένειες συσκότιζαν και συγκάλυπταν συχνά το διεφθαρμένο σύστημα εξουσίας.

Ένα πλειοψηφικό αποτέλεσμα όμως δεν αποτελεί οπωσδήποτε τη δημοκρατική έκφραση της βούλησης της κοινωνίας είτε μιας οποιασδήποτε συλλογικότητας . Πρέπει να είναι και το περιβάλλον όπου διαμορφώνεται αυτή η βούληση ελεύθερο και δημοκρατικό .

Από την άποψη της πληροφόρησης έχουν γίνει κάποια βήματα για τη διαμόρφωση αυτού του περιβάλλοντος , αν και χρειάζονται πολλά ακόμη , με την επαναλειτουργία της ΕΡΤ , ενώ περιορίστηκε ταυτόχρονα η μονοτονία των αλυχτημάτων από τα μέχρι πρότινος κραταιά τηλεοπτικά κανάλια . Μπορούμε επομένως να θεωρήσουμε ότι αποκαταστάθηκε σημαντικά το δικαίωμα στην πολυφωνία , «καταργήθηκε το εμπάργκο της άλλης άποψης» από ένα μεγάλης εμβέλειας μέσο . Κι αυτό είναι μια από τις βασικές προϋποθέσεις για τη διαμόρφωση μιας άποψης που θα οδηγήσει σε συνειδητή ψήφο.

Γιατί η «καθαρή εντολή» από το λαό που ζητά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ , σημαίνει καταρχήν συνειδητή ψήφο . Και όταν δεν αντιμετωπίζεις το λαό ως εχθρό , όταν τον καλείς να συμπορευτεί μαζί σου και τον θεωρείς απαραίτητο αρωγό και «εντολέα», όσο βέβαια μπορεί να τον παίξει αυτό το ρόλο υπό μνημονιακό καθεστώς , τότε δε φοβάσαι την ελεύθερη έκφραση της βούλησής του.
Μια άλλη προϋπόθεση όμως βασική για την εξασφάλιση της καθαρής εντολής απ’ το λαό είναι να του λένε την αλήθεια.tsipras_12_01

Επομένως οφείλει να γνωρίζει ο κόσμος για το περιεχόμενο της συμφωνίας , για τα επώδυνα μέτρα , για τις δυσκολίες εφαρμογής του , για τα αντίρροπα μέτρα που προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση , για τους στόχους και τις κινήσεις της.

Ο λαός μας βίωσε τη σκληρότητα της κρίσης όλα αυτά τα χρόνια και μάλιστα όχι μόνο ως οικονομική καταστροφή αλλά και ως κατάρρευση των δικαιωμάτων του , της δημοκρατίας , της παιδείας , του πολιτισμού του , ως ηθική κατάπτωση και ως απώλεια της εθνικής μας κυριαρχίας . Πάλεψε για την ανατροπή τους και κέρδισε την ανατροπή όσων κυρίως είχαν την ευθύνη για την πολύμορφη κρίση. Ήταν μια πρώτη δική του νίκη σε μια φάση ενός μεγάλου αγώνα που ανοίγεται μπροστά μας.

Για να ακολουθήσει την αριστερά που ανέλαβε να μη φυγομαχήσει σ’ αυτό τον πόλεμο , πρέπει να γνωρίζει και ο ίδιος το σχέδιο χωρίς ωραιοποίηση και υπεκφυγές.

Καθαρή εντολή δεν σημαίνει να εξασφαλίσεις την πλειοψηφία ενός κόσμου που δεν έχει συνειδητοποιήσει τι ψηφίζει . Καθαρή εντολή σημαίνει ότι είναι αποφασισμένη η κοινωνία να στηρίξει ως το τέλος με όλες τις δυνάμεις της και με όλες τις δυσκολίες την προσπάθεια μιας κυβέρνησης που σε συνθήκες πρωτοφανούς κρίσης και εκβιασμών για τη χώρα προτίθεται να δώσει έναν διαρκή αγώνα με το βλέμμα στραμμένο στα προβλήματα επιβίωσης , στα διαλυμένα δικαιώματα, την πληγωμένη δημοκρατία , τη διαφθορά , αλλά και στην άτεγκτη πολιτική του νεοφιλελευθερισμού στην Ευρώπη.

Γι’ αυτό η καθαρή εντολή απαιτεί και καθαρές κουβέντες…

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας