Αγροτικά Οικονομία

Ικανοποιούνται οι μεγαλοαγρότες απο τις εξαγγελίες Τσίπρα

Σχετικά με τις εξαγγελίες Τσίπρα περί φορολογικού συντελεστή 13% στους κατ’ επάγγελμα αγρότες, δεν είναι ο πρώτος. Τον είχε προλάβει ο Γκίκας Χαρδούβελης.

Στις 5 Δεκεμβρίου του 2014 ο τότε υπουργός Οικονομίας Γκίκας Χαρδούβελλης είχε δηλώσει ότι πρότεινε στην τότε τρόικα φορολόγηση των κατ’ επάγγελμα αγροτών με 13% και με 26% σε όσους πιαστούν στη φάκα των ελέγχων και αποδειχτεί ότι δεν είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες. Μια πρόταση που δε διαφέρει πολύ από αυτή που σήμερα προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η πρόταση Χαρδούβελλη θεωρήθηκε ταφόπλακα για τον αγροτικό κόσμο και μάλιστα η ίδια η τρόικα είχε σπεύσει να την χαρακτηρίσει ανεφάρμοστη.

Σήμερα, ο Τσίπρας εξαγγέλλει την παραμονή στο προηγούμενο καθεστώς Χαρδούβελη, με την εξαγγελία να μην είναι τίποτα άλλο παρά μια διεκδίκησή, αφού τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί με το κουαρτέτο.

Η πρόταση όμως Τσίπρα δε μένει εκεί αφού μεταξύ άλλων προτείνεται η αλλαγή του εισοδηματικού κριτηρίου. Τώρα, για να θεωρείται κάποιος κατά κύριο επάγγελμα αγρότης πρέπει τουλάχιστον το 50% του συνολικού εισοδήματός του να προέρχεται από αγροτικές δραστηριότητες από 35% που είναι σήμερα. Το αποτέλεσμα θα είναι πολλοί παραπάνω αγρότες να φορολογούνται με 26%.

Χαρακτηριστικό είναι ότι με το εισοδηματικό κριτήριο στο 35% περίπου το 1/3 του αγροτικού κόσμου δε θεωρούνταν αγρότης κατ’ επάγγελμα.

Η συγκεκριμένη πρόταση αποτελούσε και πάγια διεκδίκηση μεγαλοαγροτών οι οποίοι γνωρίζουν ότι αφού θα οδηγήσει σε μείωση του αριθμού αυτών που δικαιούνται επιδοτήσεις θα αυξηθεί το μέρος της πίτας που θα καρπώνονται οι ίδιοι ενώ με τη φορολόγηση στο 26% πολλοί θα αναγκαστούν να πουλήσουν τα χωράφια τους οδηγώντας σε μία περαιτέρω συγκέντρωση πλούτου και γης στα χέρια λίγων.

Με λίγα λόγια; Ο κ. Τσίπρας διεκδικεί ως καλύτερη δυνατή λύση, μία πρόταση χειρότερη του Χαρδούβελλη η οποία ουδεμία σχέση έχει με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ή τις προεκλογικές εξαγγελίες.

http://agonaskritis.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων