Αγροτικά Οικονομία

“Μαύρη αγορά” σε αγροτικά προϊόντα, με πρόσχημα τα capital controls

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΟΛΩΝΑ

Οργιάζει η «μαύρη αγορά» και το παρεμπόριο στα αγροτικά προϊόντα, με πρόσχημα τα capital controls.

Στα ύψη εκτινάχθηκαν οι τιμές στο σκληρό σιτάρι, που είναι απαραίτητο για την παρασκευή αλεύρων και από 22-23 λεπτά/κιλό πριν από έναν μήνα, Θεσσαλοί αγρότες πουλούν σήμερα 32 λεπτά/κιλό, εισπράττοντας τα χρήματα σε? χαρτοσακούλες. Λαχανικά και φρούτα μένουν στα χωράφια, καθώς δεν υπάρχουν εργατικά χέρια να τα μαζέψουν, αφού κανείς δεν δέχεται να πληρωθεί μέσω? e-banking, την ίδια ως που αθίγγανοι αγοράζουν ολόκληρα φορτία πεπόνια και καρπούζια για 30 ευρώ.

Όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος της Νέας Ένωσης Αγροτών Λάρισας «έμποροι και αλευροβιομηχανίες αγοράζουν το σκληρό σιτάρι μέχρι και 32 λεπτά το κιλό, όταν οι περισσότεροι αγρότες πούλησαν στα 22-25 λεπτά το κιλό πριν το capital control. Όσοι προνόησαν και κράτησαν ποσότητες κερδίζουν και μάλιστα παίρνουν τα χρήματα σε πλαστικές και χάρτινες σακούλες, χωρίς παραστατικά», μας Ένωση Αγροτών Λάρισαςαναφέρει ο πρόεδρος της Νέας Ένωσης Αγροτών Λάρισας, γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής, Χρήστος Σιδερόπουλος. Σύμφωνα με τον κ. Σιδερόπουλο «οι αγρότες έχουν άμεση ανάγκη για ρευστό, καθώς θέλουν να προμηθευτούν πετρέλαιο και εφόδια, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, σπόρους, κ.ά.».

Οι ιδιοκτήτες φούρνων έχουν ρευστό, λόγω της καθημερινής κίνησης και έτσι μπορούν να πληρώσουν απευθείας τις αλευροβιομηχανίες, για να αγοράσουν αλεύρι, απαραίτητο για την παρασκευή ψωμιού και γλυκών.

Ανάλογη αναμένεται να είναι η εικόνα και στο καλαμπόκι, ο αλωνισμός του οποίου ξεκινά σε περίπου 15 μέρες. Οι παραγωγοί θα πουλήσουν -αν βρουν- απευθείας το προϊόν σε κτηνοτρόφους, ενώ δεν έχουν ακόμη καμία εικόνα για το πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές στην αγορά.

Υποστηρίζουν μάλιστα πως φέτος οι «ανοιχτές τιμές» θα αποτελέσουν επιπλέον πλήγμα για την οικονομική τους κατάσταση, καθώς δεν θα γνωρίζουν όχι μόνο πόσο θα πάρουν, αλλά και πότε θα πάρουν τα χρήματά τους στο χέρι.

456190-ÊáñðïýæéáΣε απόγνωση βρίσκονται οι παραγωγοί κηπευτικών και λαχανικών. Δεν βρίσκουν εργατικό δυναμικό, καθώς δεν μπορούν να το πληρώσουν, αλλά και όση ποσότητα μαζεύουν μένει αδιάθετη.

«Οι τιμές είναι πλέον εξευτελιστικές. Έρχονται αθίγγανοι και αγοράζουν ολόκληρα φορτία για ένα κομμάτι ψωμί. Γεμίζουν ένα αγροτικό αυτοκίνητο με καρπούζια, πολλές φορές μάλιστα βοηθούν οι ίδιοι στο κόψιμό τους από τα μποστάνια για 30 και 40 ευρώ. Ντομάτες, πιπεριές και μελιτζάνες μένουν στα χωράφια, γιατί δεν μπορούμε να τις διαθέσουμε. Και ο τζίρος στις λαϊκές αγορές έχει πέσει κατακόρυφα», περιγράφει ο Απόστολος Θωμόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων.

imerisia.gr

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ