Παιδεία

“Γενικευμένες δράσεις… της αστυνομίας στα σχολεία”

Paideia-pame-ekpaidevtikon-genikevmenes-draseis-tis-astinomias-sta-scholeia

Το ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ καταγγέλλει την πρόθεση της Αστυνομίας να αναλάβει δράσεις σε συνεργασία με τις διευθύνσεις των σχολείων

Η πρόθεση αυτή έχει ήδη εκφραστεί από τις αστυνομικές διευθύνσεις σε Κεφαλονιά, Εβρο, Μεσσηνία και ενδεχομένως και σε άλλες περιοχές της χώρας. Κοινός τόπος στα έγγραφα που έχουν φτάσει σε σχολεία αυτό το διάστημα, με αποστολέα κατά τόπους αστυνομικές διευθύνσεις είναι η επίκληση του «Στρατηγικού και Επιχειρησιακού Προγράμματος (2015 – 2019) της Ελληνικής Αστυνομίας», σε ό,τι αφορά την προστασία ανηλίκων.

Στο πλαίσιο αυτό, αποστέλλεται στα σχολεία κατάλογος με αστυνομικούς – «συνδέσμους» στους οποίους ανατίθεται η αρμοδιότητα επαφής με τα σχολεία και ζητούνται αντίστοιχα τα στοιχεία των διευθυντών. Παράλληλα, γίνεται λόγος για παρακολούθηση της συγκεκριμένης διαδικασίας και τήρηση στοιχείων.

Η παραπάνω τακτική είναι πέρα για πέρα προκλητική, αφού τα σχολεία σε καμία περίπτωση δεν είναι αρμοδιότητα των δυνάμεων καταστολής. Επιπλέον, η νέα σχολική χρονιά είναι στον αέρα με τους εκπαιδευτικούς να προβλέπουν χιλιάδες ελλείψεις και την υποχρηματοδότηση να δυναμιτίζει τη λειτουργία των σχολείων. Αντί να αντιμετωπίσει τα παραπάνω, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συνεχίζει και επαυξάνει την πολιτική παρέμβασης της Αστυνομίας στα σχολεία, τα οποία έχουν σίγουρα να διαχειριστούν μία σειρά ζητήματα που όμως οφείλονται σε κοινωνικούς και πολιτικούς παράγοντες και δεν αποτελούν αστυνομική αρμοδιότητα. Θεωρώντας ούτε λίγο ούτε πολύ δεδομένους αυτούς τους παράγοντες, χωρίς ουσιαστικά μέτρα στήριξης των μαθητών, χωρίς καν τα απαραίτητα για την εκπαιδευτική διαδικασία, ανατίθεται στην Αστυνομία η αντιμετώπιση «δυσλειτουργιών» στα σχολεία.

Με έγγραφο του Αστυνομικού Διευθυντή Κεφαλονιάς προς τα σχολεία της περιοχής, γίνεται ενημέρωση για δράσεις που προτίθεται ν’ αναλάβει η Αστυνομία σε συνεργασία με τις διευθύνσεις των σχολείων, με ρόλο, μεταξύ άλλων, τον «εντοπισμό εγκαίρως τυχόν δυσλειτουργιών ή προβλημάτων στο σχολικό περιβάλλον (ενδοσχολική βία, διακίνηση ναρκωτικών, φθορές δημόσιου υλικού, καταλήψεις, bullying κ.ά.)». Στο συγκεκριμένο μάλιστα έγγραφο συμπεριλαμβάνονταν στις «δυσλειτουργίες» και οι μαθητικές κινητοποιήσεις, εξισώνοντας προβλήματα παραβατικής συμπεριφοράς με μορφές αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

Σε πρόσκληση από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης (Υποδιεύθυνση Ασφάλειας) προσκλήθηκαν τα σχολεία του Ν. Εβρου σε συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές, ενημερώνοντας πως «η Υπηρεσία μας αναπτύσσει διάφορες δράσεις αφενός μεν για την αποτροπή των ανηλίκων από την παραβατική συμπεριφορά και αφετέρου για την προστασία από το ενδεχόμενο θυματοποίησής τους». Παρόμοιο έγγραφο κυκλοφόρησε και από την Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας.

 

banner-article

Ροη ειδήσεων