Αθλητικά Συνεντευξεις

Δήμητρα Μποχώρη – Βάδην ολοταχώς για ρεκόρ, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στην Κολομβία

Synenteyxeis-kelepouris-mpohori5

Συμμετέχει σε εθνική αποστολή 24 αθλητών στο Κάλι, το Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

Συνέντευξη της Βεροιώτισσας αθλήτριας και του προπονητή της Νίκου Κελεπούρη στον Κωστή Χαλάτση

Μια εξαιρετικά δυναμική, θεληματική και φιλόδοξη, με την καλή έννοια, προσωπικότητα, μόλις 17 χρονών, από τη Βέροια, η Δήμητρα Μποχώρη, φαβορί της πόλης μας αλλά εν δυνάμει και της χώρας μας στο δύσκολο αγώνισμα του βάδην, ετοιμάζεται να αναχωρήσει τις επόμενες μέρες για το Κάλι της Κολομβίας, όπου θα μετάσχει, ως μέλος εθνικής αποστολής 24 ατόμων, με τη συνοδεία έξι προπονητών ανά αγώνισμα, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Παίδων – Κορασίδων, που ξεκινά την Τετάρτη 15 Ιουλίου και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 19 του μηνός, με στόχο ρεκόρ 24.40λεπτά στα 5χλμ, που είναι και ο πήχης της κατηγορίας της.

Ενόψει της συμμετοχής της, μιλάει στη Faretra.info, μαζί με τον προπονητή της Νίκο Κελεπούρη, επίσης από τη Βέροια, αποκαλύπτοντας από κοινού τους στόχους αλλά και τις προϋποθέσεις μιας ομολογουμένως δύσκολης συμμετοχής, αφού η Δήμητρα θα συναγωνιστεί με 30 ή 40 κορίτσια τουλάχιστον του επιπέδου της, σε μια πόλη υψομέτρου 1200μέτρων και σε ζεστές πρωινές ώρες, που οι καιρικές συνθήκες αντιμάχονται και την καλύτερη προετοιμασία.

Ωστόσο είναι αξιοσημείωτο ότι στο ευρύτερο λεξιλόγιο των διατυπώσεών τους, όπως ο αναγνώστης θα διαπιστώσει, κυριαρχεί το ρήμα… «πιστεύω» κι αυτό συγκεφαλαιώνει σε μια λέξη το στίγμα της τοποθέτησης στα πράγματα, και των δύο.

Synenteyxeis-kelepouris-mpohori3Νίκος Κελεπούρης – Κοντά της από την πρώτη στιγμή

Ο Νίκος Κελεπούρης είναι κοντά της, εδώ και τέσσερα με πέντε χρόνια, από την πρώτη στιγμή που εισήλθε στο στίβο, ως αποκλειστικός προπονητής της. Όπως ο ίδιος αποκαλύπτει… «Μαζί διαλέξαμε το αγώνισμα του βάδην. Η Δημητρούλα μπήκε στον αθλητισμό μικρή, ξεκινώντας με το αγώνισμα της κολύμβησης, με διακρίσεις και σε πανελλήνιο επίπεδο, αλλά κάποια προβλήματα με μικροτραυματισμούς στα χέρια, την έφεραν στο στίβο, ο οποίος και την κέρδισε οριστικά.
Ξεκίνησε στο αγώνισμα του βάδην, στο οποίο έχουμε μεγάλη παράδοση, εδώ στη Βέροια, και επειδή είναι από τη φύση της πολύ εργατική, με επιμονή και πείσμα, ως χαρακτήρας, ταίριαξε απόλυτα με το αγώνισμα, που απαιτεί από έναν αθλητή να τα έχει όλα αυτά. Οπότε άρχισαν να έρχονται σιγά – σιγά οι πολλές επιτυχίες.
Βέβαια πέσαμε σε δύσκολα χρόνια, που αποστολές σε Βαλκανικά Πρωταθλήματα, μικρές κατηγορίες κλπ αναγκαστήκανε οι Ομοσπονδίες να τις κόψουνε και τώρα μπορώ να πω ότι είναι η πρώτη φορά που βάζει τη φανέλα της Εθνικής Ομάδας και πηγαίνει στη μεγαλύτερη διοργάνωση για την ηλικία της, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Παίδων – Κορασίδων, που γίνεται στο Κάλι της Κολομβίας.

Μια ώρα δύσκολη…

Η Δήμητρα θα αγωνιστεί το Σάββατο 18 του μήνα, στις 11.00 π.μ. «…Είναι μια δύσκολη ώρα, ως ακατάλληλη, αλλά πιστεύω επειδή είναι τρεις μέρες μετά την άφιξή μας εκεί, να εγκλιματιστεί και να συνέλθει από το jetlag του ταξιδιού, και ν’ αποδώσει στο έπακρο τις δυνατότητές της…», ομολογεί ο προπονητής της.

Synenteyxeis-kelepouris-mpohori2Δήμητρα Μποχώρη: «Μου αρέσουν τα δύσκολα»

«…Με τη σειρά μου είμαι πολύ χαρούμενη, που κατάφερα να εξασφαλίσω, με το χρόνο που έκανα στην Πάτρα, στην Γ’ Φάση του Σχολικού Πρωταθλήματος, αυτή τη συμμετοχή. Νιώθω περήφανη που θα εκπροσωπήσω τη χώρα μου, αρκετά αισιόδοξη για τον αγώνα, κι από εκεί και πέρα, ό,τι καλό είναι να γίνει, πιστεύω ότι θα γίνει. Θα έχω δυνατούς αντιπάλους, εκεί θα βρεθεί η… ελίτ του αθλητικού κόσμου και ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν, πιστεύω ότι θα ξεπεράσω κάθε δυσκολία…», καταθέτει με άνεση, παίρνοντας το λόγο η Δήμητρα Μποχώρη.

«…Από πολύ μικρή ήθελα ν’ ασχοληθώ μ’ ένα άθλημα που κάποια στιγμή θα ήθελα να με φέρει πολύ ψηλά. Ονειρευόμουν μεγάλες διοργανώσεις, μέχρι και Ολυμπιακούς Αγώνες. Όταν ξεκίνησα με την κολύμβηση, ίσως και επειδή ήμουν πολύ μικρή, δεν το είχα πάρει στα σοβαρά και ωριμάζοντας, καταστάλαξα στο στίβο, αφού είχαν προηγηθεί και κάποιες τενοντίτιδες. Όταν μάλιστα διαπίστωσα ότι ο στίβος είχε για μένα καλύτερα αποτελέσματα, αποφάσισα να μείνω εκεί να δοθώ ολοκληρωτικά. Το βάδην είναι ένα ατομικό αγώνισμα, ωστόσο θεωρείται από τα δύσκολα αθλήματα και το στοιχείο της δυσκολίας για μένα πάντα ήταν μια πρόκληση. Το γεγονός ότι έχει πάρα πολλά χιλιόμετρα, με προκαλεί ευχάριστα να το παλέψω. Αλλά βέβαια είναι ένας άλλος τρόπος ζωής που απαιτεί πολλές θυσίες δεδομένων κοσμικών, καθημερινών απολαύσεων. Όπως πχ, έκοψα τις εκδρομές, για ξεκούραση και προστασία από τραυματισμούς, έχω ειδική διατροφή που την έχω συνηθίσει, δεν πίνω καθόλου αλκοόλ και αναψυκτικά σπάνια, όπως επίσης δεν ξενυχτάω. Κοιμάμαι νωρίς…», αποκαλύπτει.

Synenteyxeis-kelepouris-mpohori4Στόχοι και προσδοκίες

Ο Ν. Κελεπούρης επισημαίνει πως το επίπεδο του βάδην στο Κάλι της Κολομβίας, ανεβάζει τον πήχη πολύ ψηλά, με μεγάλες συμμετοχές, όπως αυτή της Ρωσίας.
«…Πιστεύω ότι η Δήμητρα πρέπει να πάει και να κυνηγήσει το στόχο που ταιριάζει στις επιδόσεις της, εάν βοηθήσουν και οι καιρικές συνθήκες, γιατί ψυχοσωματικά είναι προετοιμασμένη, σε θέση να κάνει ρεκόρ.
Όμως επιμένω ότι 11.00 το πρωί είναι μια δύσκολη ώρα αγώνα, με πολλή ζέστη και υγρασία, αφού η πόλη των αγώνων βρίσκεται σε 1200 μέτρα υψόμετρο, με μειωμένο το φυσικό οξυγόνο, οπότε και οι δυσκολίες αυξάνονται κατακόρυφα. Από την άλλη θα συναγωνιστεί με 30 περίπου ή 40 κορίτσια που είναι στο επίπεδό της ή και καλύτερές της, οπότε και οι όροι του συναγωνισμού αναλογικά δυσκολεύουν. Ωστόσο θα μπει στον αγωνιστικό χώρο με την ψυχολογία του αθλητή που θέλει καταρχήν να ευχαριστηθεί αυτή την εμπειρία, χωρίς κανένα άγχος επίτευξης στόχων, θέσεων κλπ. Πρέπει να είναι ο εαυτός της. Κι αν φτάσει στο σημείο να κάνει κάποιο ρεκόρ ανάλογο των δυνατοτήτων της, εμείς θα είμαστε υπέρ ευχαριστημένοι, αν για παράδειγμα πλησιάσει στη δωδεκάδα ή την δεκαεξάδα, αυτό θα είναι και μια εθνική διάκριση…», καταλήγει ο Νίκος Κελεπούρης.

Μια πολυσύνθετη προσωπικότητα

Η Δήμητρα δεν είναι μόνον αθλήτρια, αλλά πάνω από όλα ένας ζωντανός άνθρωπος με πολλά και ετερόκλιτα ενδιαφέροντα. Κάνει καταδύσεις, χορεύει, παίζει κιθάρα και τραγουδάει… Είναι κάποια πράγματα με τα οποία ασχολείται στον ελεύθερο χρόνο της, ακόμη κι όταν αυτός είναι μετά από δύσκολες προπονήσεις, που το… «πρωτόκολλο» του αθλητισμού απαιτεί αυστηρά ξεκούραση.
«…Δεν ησυχάζει αυτό το κορίτσι. Η διαφωνία μας είναι πάντα αυτή. Εγώ της λέω μετά τις προπονήσεις να ξεκουραστεί και αυτή, αν βρεθεί σε περιβάλλον που μπορεί να έχει πχ δημοτικούς χορούς, χορεύει με τις ώρες…», αποκαλύπτει ο προπονητής της.

Η επόμενη μέρα…

Αμέσως μετά τη συμμετοχή στην Κολομβία, τη Δήμητρα περιμένει ένας άλλος δύσκολος αγώνας, στο στίβο της ζωής αυτή τη φορά, που δεν είναι άλλος από τις Πανελλήνιες Εξετάσεις, που η προετοιμασία τους απαιτεί ν’ αφήσει για λίγο στην άκρη τον εντατικό και αφιερωμένο τρόπο ζωής της στον αθλητικό στίβο. Η ίδια καταθέτει για τα όνειρά της: «…Επειδή, ούτως ή άλλως είμαι αποφασισμένη ν’ ασχοληθώ επαγγελματικά με τον αθλητισμό, προσανατολίζομαι είτε σε κάποια Γυμναστική Ακαδημία, είτε σε Στρατιωτική,… κάτι όσο πιο πολύ γίνεται σχετικό με το χώρο μου…».

Synenteyxeis-kelepouris-mpohori

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας